darekzet 25.06.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Poszukuję porady w kwestii prawidłowego zabezpieczenia balkonu nad pomieszczeniem ogrzewanym. W sypialni nad kuchnią mam balkonik. Strop nad kuchnią zaniżony jest względem normalnego poziomu o 10cm w celu prawidłowego ocieplenia. W projekcie wygląda to tak: http://images44.fotosik.pl/151/243c33c001da2e72med.jpg Izolację planuję to zrobić tak: - papa termozgrzewalna (jest już położona, wywinięta na ścianę ok. 25 cm)- folia budowlana (wywinięta na ścianę)- styropian 15cm (3x5cm)- folia budowlana (wywinięta na ścianę)- szlichta betonowa 4-5 cm z dodatkiem folii w płynie- obróbka blacharska- masa uszczelniająca + do klejenia płytek- terakota Masę taką widziałem kiedyś w składzie budowlanym, wyglądała jak guma. Służy do hydroizolacji i do klejenia płytek. Moje pytania do Was: - czy warstwy izolacji są ok ? - czy 4-5 cm betonu to nie za mało na 15sto centymetrową warstwę styropianu ??- jakie macie doświadczenia z tą masą uszczelniająco/klejącą ?- na ścianie będzie 15 cm warstwa ocieplenia (styropian), czy szlichta nie uszkodzi go ? poradźcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.06.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 to nie jest balkon tylko stropodach użytkowy czyli taras.... rzecz niemiła w wykonaniu i eksploatacji.... zrób jak w projekcie i módl się żeby działało /innych opcji nie ma / jest sporo wątków - co robić - taras przecieka/przemarza itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 26.06.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 mam nadzieję że kupiłeś tą najtrwardszą i grubą papę zgrzewalną - wyglądającą jak tartan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 26.06.2009 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 mam nadzieję że kupiłeś tą najtrwardszą i grubą papę zgrzewalną - wyglądającą jak tartan papa ma 4,6 mm ... Icopal EXTRADACH PF PYE PV 200 S5 Szybki Profil zastanawiam się czy nie ułożyć drugiej warstwy takiej samej papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.06.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 - szlichta betonowa 4-5 cm z dodatkiem folii w płynie Czy producent dopuszcza takie zastosowanie? - masa uszczelniająca + do klejenia płytek CZy masz na myśli klej Atas plus ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 29.06.2009 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 - szlichta betonowa 4-5 cm z dodatkiem folii w płynie Czy producent dopuszcza takie zastosowanie? - masa uszczelniająca + do klejenia płytek CZy masz na myśli klej Atas plus ? chodziło mi oczywiście o dodatek wodoszczelny do betonu a nie folię w płynie a co do tej masy to mam na myśli masę SikaBond-T8 w hurtowni powiedzieli mi że pierwszą warstwę robi się pacą na gładko i dopiero później klei się płytki niestety drogie cholerstwo ... około 400 zł za 13,4 kg ... z tego co wyczytałem to na warstwę wodoszczelną idzie ok 2,5 kg a do klejenia ok 1,5 kg na m2 ... czyli koszt około 120 zł za metr kwadratowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.06.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 obróbka blacharska pod papę,papa wywinięta na kostrukcję ściany więcej niż grubość warstw wykończeniowych tarasu, połozona już na odpowiednio wyrobionych spadkachpołączenie tarasu ze ścianą wyoblone, aby nie tworzyć napężeń w papiejedna warstwa wystarczy, byle dokładnie położonapłytki zafugowane solidnie, bez pustek powietrznych ot i cała tajemnica sukcesu reszta to raczej niepotrzebnie wydana kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts