marianek81 25.06.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 czy w domu niepodpiwniczonym parterowym bez poddasza uzytkowego dach wielospadowy oparty na konstrukcji wiazarow dachowych nalezy wstawiac w sciany zewnetrzne slupy zelbetowe???????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 25.06.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 tak, bo jest to zapewne tzw. konstrukcja szkieletowa, ja też buduje parterówkę i mam słupy wbudowane ww ściany nośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 25.06.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Jeśli przewidział to projektant budynku to jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianek81 25.06.2009 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 projektanci czasami ( czytaj zawsze ) podchodza do tematu w taki sposob ze NA PEWNO NIE ZASZKODZI, zas ja pytam czy sa potrzebne, za co maja odpowiadac, czemu sluzyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 25.06.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Konstrukcja szkieletowa właśnie opiera się na tych słupach. Wylewa się żelbetowe słupy na to podciąg a pozostałą pustkę wypełnia się np, pustakami. Całe obciążenie przenoszone jest na grunt za pomocą tych słupów. A pustaki stanowią tylko wypełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianek81 27.06.2009 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 tylko czy trzeba robic to w postaci scian szkieletowych? dlaczego nie wystarczy zrobic normalnych scian a na to wiazary dachowe ktore przeciez i tak daja mniejszy nacisk na powierzchnie scian. PO co wzmacniac je tymi slupami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 27.06.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Projektant kończy mi parterówkę, ale nie ma tam nigdzie w ścianach słupów. Nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1977 27.06.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 u mnie dalem takie słupy( choć ponoć nie było potrzeby według majstra a w projekcie były jak byk ). Nie wyobrażam sobie oparcia dachu tylko na samych ściankach kolankowych plus wieniec oczywiście (chociaż i takie widziałem i narazie mają sie dobrze). Patrząc jednak co się dzieje ostatnio z tymi wichurami to włos się jeży na głowie Koszt zrobienia kilku takich słupów praktycznie żaden a wzmacniają one połaczenie dachu z domem znacząco no i ten spokój psychiczny ze się je dało mysle że bezcenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.06.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Chciałbym zwócić tylko uwagę na to aby oglądać szczegóły w projektach. Często takie słupy tak jak i wieńce są dodatkowo ocieplane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 27.06.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Nie o takie słupy darek1977 chodzi o których piszesz. Marianek81 pisze o słupach w ścianach parteru. Są takie słupy wylewane w niektórych domach parterowych (np. zdjęcia Afrodyty na tej stronie http://forum.muratordom.pl/poszkuje-zdjec-z-realizacji-projektu-afrodyta-dobre-d,t78257-1320.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts