Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki płyta karton gips?

Recommended Posts

Witam,

ktoś z szanownych użytkowników zastanawiał się nad kosztem materiału na m2 przy robieniu tynków płytami karton-gips?

Zastanawiam się przy warto położyć płyty, robociznę w tym wypadku mam za darmo.

Pozdrawiam.

ja się nie zastanawiałem , natomiast Ty powinieneś zastanowić się w jaki sposób te płyty przymocujesz do cegieł.Na placki przykleisz? Na stelażu?

Ja uważam że tynki mają tę przewagę nad płytami że można spokojnie spać nie martwiąc się że nie trafisz młotkiem w gwoździk przywieszając obrazek.Mówię tu o tynkach cementowo wapiennych. :wink:

By odpowiedzieć na to pytanie należy wiedzieć z jak grubą warstwą tynku tradycyjnego ma rywalizować sucha okładzina?, czy pomieszczenie nadaje się do prowadzenia prac mokrych?, czy zależy nam na czasie wykonania "tynku"?.

Jedyny powód z jakiego rozważam tego typu tynki to cena. W moim przypadku byłaby to tylko cena materiału.

Pozdrawiam.

Ale liczenie przecież jest proste!

1m2 tynku gipsowego kosztuje około 15pln ( cały materiał z robocizną)

1m2 płyty gipsowej kosztuje około 9pln

+ do tego dochodzi Ci klej gipsowy do przyklejenia płyty (kilka złotych)

+ materiały do szpachlowania

+ kątowniki na naroża

Różnica wyjdzie pewnie około 2-3zł na metrze.

W moim domu było do zrobienia 600m2 tynków więc różnica na całym domu to około 1200-1800pln

Dodatkowo, musisz wziąć pod uwagę, że jeżeli byś robił karton gipsy to na sufit dochodzi Ci koszt rusztowania (bo w żadnym systemie nie można kleić płyt do sufitu)

Będziesz się pierdzielił ładnych parę dni z tymi płytami a tynki zrobią Ci w dwa dni. :)

Jest jeszcze kwestia możliwości dalszej pracy niemalże zaraz po poożeniu płyt. Przy tynku muszisz czekać aż wyschnie.

Witajcie. My także przychylamy sie do decyzji aby na ścianach konstrukcyjnych zewnętrznych położyć płyty GK ...które w naszym mniemaniu z racji 12mm grubości i komorze powietrza bezpośrednio za nią stanowią korzystniejsze warunki utrzymania ciepła w obiekcie( średnio 10mm tynku gipsowego, ciepło które wnika w ścianę i przepada).

Ponadto ciepło z nagrzanej ściany podczas tak upalnych dni jak dziś nie wnika w takim stopniu z zewnątrz do wnętrza pomieszczenia...

Co o tym myślicie?

Na sufitach i ściankach działowych oczywiście tynk gipsowy.