anirolka 25.06.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Witam szukam porady dotyczącej przebudowy poddasza. Składa się ono z dwóch pomieszczeń, które do tej pory stanowiły część dzienną i sypianlną. Jedno oddzielne pomieszczenie to garderoba. Zaprojektowano ją jednak tak, że wejście znajduje się w pomieszczeniu, do którego się wchodzi z dołu. A ja wolałabym sypialnię jednak oddzielić tak, aby nie wchodziło się do mnie wprost na łóżko. Była duża łazienka, w której wykorzystano tylko połowę pomieszczenia, więc w drugiej zainstalowałam aneks kuchenny, narazie nie oddzielony w żaden sposób. Tu problemem jest okno w dachu, które z jednej strony jest wysunięte o kilka cm w stosunku do podłogi (łazienka znajduje się wyżej niż kuchnia), która w naturalny sposób oddziela te pomieszczenia.W sumie jest 6 okien w dachu, umieszczonych dość wysoko, a że jestem niska muszę często używać drabiny, by je otwierać i zamykać.Pragnę z poddasza zrobić odrębne mieszkanie. Wybudować schody z zewnątrz, drzwi i dodatkowe - zwykłe okno w ścianie. Ponadto chciałabym lepiej wykorzystać pomieszczenia, oddzielić jakimiś drzwiami przesuwnymi obie połowy, jednak w sposób logiczny - aby kuchnia wychodziła na salon, łazienka na salon lub ewentualnie na przyszły przedpokój, a z sypialni drzwi do garderoby. Myślałam nawet aby sypialnię umieścić w garderobie - usunąć jedną z szaf i wstawić tam łóżko z szafkami, a szafy boczne zamknąć przesuwnymi drzwiami. Byłaby to mała sypialeńka - ale myślę, że nie mniejsza niż w standardowych mieszkaniach w bloku. Co począć z resztą przestrzeni?Czy jest szansa na wybudowanie drzwi i okna, oraz co wiąże się z dodaniem schodów - koszt takiej przebudowy pewnie przekroczy 50 tys? a może się mylę? Jakie można zastosować rozwiązania na efektywne wykorzystanie i podzielenie tych pomieszczeń. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 26.06.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Czy jest szansa na wybudowanie drzwi i okna, oraz co wiąże się z dodaniem schodów - koszt takiej przebudowy pewnie przekroczy 50 tys? a może się mylę? Jakie można zastosować rozwiązania na efektywne wykorzystanie i podzielenie tych pomieszczeń. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź. [/img] Sam projekt i pozwolenie na budowę będzie kosztowało z 10000 . Zrób jakiś szkic tego stanu obecnego to będzie łatwiej wyobrazić sobie o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marba 16.07.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Najlepszym wyjściem będzie zaproszenie do siebie architekta. Niedawno staliśmy przed takim samym problemem. Setki pomysłów, problemy techniczne typu czy strop wytrzyma itp. W rezultacie zleciliśmy wykonanie projektu. Koszt nie jest aż tak wysoki. Nas z inwentaryzacją budynku projekt całej przebudowy poddasza wraz z rozbudową budynku kosztował 2500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts