Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wypelnienie piaskiem przestrzeni nad rurami co

gosia100

Recommended Posts

Witam

Mam rozprowadzone rury co na chudziaku.

Wykonawca chce "dojechac" z pierwsza warstwa styropianu do rur a przestrzen nad nimi i miedzy nimi wypelnic suchym piaskiem. 2-ga opcja to polozenie na rurach warstwy 1cm lub 2cm styropianu ale to podobno sie polamie i wykonawca rekomenduje piach. Dodam ze na tych rurach beda 2 warswy folii i to podobno utrudnia uzupelnienie styropianem. Czy mozna zastosowac opcje z piachem?

Oczywiscie na to pojdzie kolejna warstwa styropianu po calosci.

Bede wdzieczna za wskazowki.

pozdrawiam

witaj!

u mnie dali pierwszą warstwę styropianu 4cm bo taka jest wysokość rury z izolacją termafleksem a na to druga warstwa 5cm. w sumie na dole mam 9cm styropianu a na górze 5- w jednej warstwie. żadnego piachu nie dawałem.

wg. mojego hydraulika nie ma takiej potrzeby.

pozdro

mam nadzieję że wiedział co robi...

A my styropian układaliśmy sami bawiąc się w wycinanie styropianu właśnie żeby rury były nim dokładnie obłożone.

Piach to żaden izolator a wykonawca tak mówi bo mu szybciej i wygodniej - w końcu on tu mieszkać nie będzie i rachunków za ogrzewanie nie będzie płacić.

A tak - raz dwa rozkłada się płyty, dotnie byle jak -zasypie piachem, przykryje folią i fajrant.

A my styropian układaliśmy sami bawiąc się w wycinanie styropianu właśnie żeby rury były nim dokładnie obłożone.

Piach to żaden izolator a wykonawca tak mówi bo mu szybciej i wygodniej - w końcu on tu mieszkać nie będzie i rachunków za ogrzewanie nie będzie płacić.

bardzo doby post, zgadzam sie w 100%, u siebie zrobiłem tak samo,

pozdr,

Dodam ze na tych rurach beda 2 warswy folii i to podobno utrudnia uzupelnienie styropianem. Czy mozna zastosowac opcje z piachem?

pozdrawiam

No tak dla wykonawcy liczy się tylko czas czyli kasa…

Ja zrobilłem tak: chudziak, papa, folia, 10 cm styro, instalacje, 10 cm styro, folia jastrych właśnie schnie :-)

Ekipa od jastrychu sama przyznała że oni nie sa wstanie tak dokładnie ułożyc styro jak nasza z żona robota, bo by nie zarobili na chleb…

Układania folii na położonych rurach to jż totalnie nierozumiem..

Pawlok

bardzo doby post, zgadzam sie w 100%, u siebie zrobiłem tak samo,

pozdr,

Rozumiem że operacje dokładnego obkładania styropianem rur zastosowałaś także od strony chudziaka, tak aby go zbędnie nie dogrzewać ?

Uzupełnianie piaskiem jest jak najbardziej zgodne ze sztuką budowlaną. Zapłać wykonawcy 20zł/m2 za wylewkę a gwarantuję że styropian ułoży idealnie :wink:

Rozumiem że operacje dokładnego obkładania styropianem rur zastosowałaś także od strony chudziaka, tak aby go zbędnie nie dogrzewać ?

Oczywiście. Rury od CO zostały ułożone na 4 cm warstwie styropianu. Na to poszło jeszcze 5 cm z wydrążonymi wycięciami na rury. Rury od CWU idą po chudziaku w otulinie.

Uzupełnianie piaskiem jest jak najbardziej zgodne ze sztuką budowlaną. Zapłać wykonawcy 20zł/m2 za wylewkę a gwarantuję że styropian ułoży idealnie :wink:

Jasssssne...

Witam

Wykonawca chce "dojechac" z pierwsza warstwa styropianu do rur a przestrzen nad nimi i miedzy nimi wypelnic suchym piaskiem. 2-ga opcja to polozenie na rurach warstwy 1cm lub 2cm styropianu ale to podobno sie polamie i wykonawca rekomenduje piach. Dodam ze na tych rurach beda 2 warswy folii i to podobno utrudnia uzupelnienie styropianem. Czy mozna zastosowac opcje z piachem?

pozdrawiam

A czy to problem c.o. prowadzić w otulinie o gr. np 6-9 mm i wtedy niech sobie nawet zasypuje piachem jak chce.

pzdr

A czy to problem c.o. prowadzić w otulinie o gr. np 6-9 mm i wtedy niech sobie nawet zasypuje piachem jak chce.

pzdr

No to sprawdź sobie jakie parametry termoizolacyjne ma otulina.

Polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/post3324543.htm?highlight=#3324543

Pawkok

A skąd wiesz że nie wiem jakie ma parametry? A ma zupełnie wystarczające (np.- thermaflex- nawet główny parametr odpowiedzialny za straty ciepla ciut większy niż zwykły styro) przy gr. np ok. 9-12 mm (oczywiście +/- w zależności od średnicy) dla prowadzenia instalacji co, cwu i cyrkul. a nawet do gr. 15-20 mm przy wyższych parametrach czynnika dla c.o..

pzdr