gosia100 25.06.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Witam Mam rozprowadzone rury co na chudziaku. Wykonawca chce "dojechac" z pierwsza warstwa styropianu do rur a przestrzen nad nimi i miedzy nimi wypelnic suchym piaskiem. 2-ga opcja to polozenie na rurach warstwy 1cm lub 2cm styropianu ale to podobno sie polamie i wykonawca rekomenduje piach. Dodam ze na tych rurach beda 2 warswy folii i to podobno utrudnia uzupelnienie styropianem. Czy mozna zastosowac opcje z piachem?Oczywiscie na to pojdzie kolejna warstwa styropianu po calosci.Bede wdzieczna za wskazowki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 25.06.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Ja mam tak własnie zrobione, wyglądało dobrze ! Wykonawca zapewniał że nie będzie problemów więc chyba tak się robi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 25.06.2009 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 No to troche mnie uspokoilas.Moze jeszcze ktos powie czy to dobry patent. A moze by tak zamiast piachu keramzyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 26.06.2009 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 witaj!u mnie dali pierwszą warstwę styropianu 4cm bo taka jest wysokość rury z izolacją termafleksem a na to druga warstwa 5cm. w sumie na dole mam 9cm styropianu a na górze 5- w jednej warstwie. żadnego piachu nie dawałem.wg. mojego hydraulika nie ma takiej potrzeby.pozdromam nadzieję że wiedział co robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 26.06.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 A u mnie wokół rur CO wysypaliśmy keramzytem, równając pozimy ze styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 26.06.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 A my styropian układaliśmy sami bawiąc się w wycinanie styropianu właśnie żeby rury były nim dokładnie obłożone. Piach to żaden izolator a wykonawca tak mówi bo mu szybciej i wygodniej - w końcu on tu mieszkać nie będzie i rachunków za ogrzewanie nie będzie płacić. A tak - raz dwa rozkłada się płyty, dotnie byle jak -zasypie piachem, przykryje folią i fajrant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.06.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 A tak - raz dwa rozkłada się płyty, dotnie byle jak -zasypie piachem, przykryje folią i fajrant. bęęęęęędzie pan zadowoloooooony.... - a te rury CO są chociaż w otulinie z pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia L. 26.06.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 A my styropian układaliśmy sami bawiąc się w wycinanie styropianu właśnie żeby rury były nim dokładnie obłożone. Piach to żaden izolator a wykonawca tak mówi bo mu szybciej i wygodniej - w końcu on tu mieszkać nie będzie i rachunków za ogrzewanie nie będzie płacić. bardzo doby post, zgadzam sie w 100%, u siebie zrobiłem tak samo, pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 26.06.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 No to troche mnie uspokoilas. Moze jeszcze ktos powie czy to dobry patent. A moze by tak zamiast piachu keramzyt?[/quote/ A może by tak zamiast piachu perlit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 27.06.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Mam rozprowadzone rury co na chudziaku. Dodam ze na tych rurach beda 2 warswy folii i to podobno utrudnia uzupelnienie styropianem. Czy mozna zastosowac opcje z piachem? Oczywiscie na to pojdzie kolejna warstwa styropianu po calosci. Bede wdzieczna za wskazowki. pozdrawiam No tak dla wykonawcy liczy się tylko czas czyli kasa… Ja zrobilłem tak: chudziak, papa, folia, 10 cm styro, instalacje, 10 cm styro, folia jastrych właśnie schnie Ekipa od jastrychu sama przyznała że oni nie sa wstanie tak dokładnie ułożyc styro jak nasza z żona robota, bo by nie zarobili na chleb… Układania folii na położonych rurach to jż totalnie nierozumiem.. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komodo 28.06.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 A my styropian układaliśmy sami bawiąc się w wycinanie styropianu właśnie żeby rury były nim dokładnie obłożone. Piach to żaden izolator a wykonawca tak mówi bo mu szybciej i wygodniej - w końcu on tu mieszkać nie będzie i rachunków za ogrzewanie nie będzie płacić. bardzo doby post, zgadzam sie w 100%, u siebie zrobiłem tak samo, pozdr, Rozumiem że operacje dokładnego obkładania styropianem rur zastosowałaś także od strony chudziaka, tak aby go zbędnie nie dogrzewać ? Uzupełnianie piaskiem jest jak najbardziej zgodne ze sztuką budowlaną. Zapłać wykonawcy 20zł/m2 za wylewkę a gwarantuję że styropian ułoży idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 28.06.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Rozumiem że operacje dokładnego obkładania styropianem rur zastosowałaś także od strony chudziaka, tak aby go zbędnie nie dogrzewać ? Oczywiście. Rury od CO zostały ułożone na 4 cm warstwie styropianu. Na to poszło jeszcze 5 cm z wydrążonymi wycięciami na rury. Rury od CWU idą po chudziaku w otulinie. Uzupełnianie piaskiem jest jak najbardziej zgodne ze sztuką budowlaną. Zapłać wykonawcy 20zł/m2 za wylewkę a gwarantuję że styropian ułoży idealnie Jasssssne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.06.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Witam Mam rozprowadzone rury co na chudziaku. Wykonawca chce "dojechac" z pierwsza warstwa styropianu do rur a przestrzen nad nimi i miedzy nimi wypelnic suchym piaskiem. 2-ga opcja to polozenie na rurach warstwy 1cm lub 2cm styropianu ale to podobno sie polamie i wykonawca rekomenduje piach. Dodam ze na tych rurach beda 2 warswy folii i to podobno utrudnia uzupelnienie styropianem. Czy mozna zastosowac opcje z piachem? Oczywiscie na to pojdzie kolejna warstwa styropianu po calosci. Bede wdzieczna za wskazowki. pozdrawiam A czy to problem c.o. prowadzić w otulinie o gr. np 6-9 mm i wtedy niech sobie nawet zasypuje piachem jak chce. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 28.06.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 A czy to problem c.o. prowadzić w otulinie o gr. np 6-9 mm i wtedy niech sobie nawet zasypuje piachem jak chce. pzdr No to sprawdź sobie jakie parametry termoizolacyjne ma otulina. Polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/post3324543.htm?highlight=#3324543 Pawkok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.06.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 A czy to problem c.o. prowadzić w otulinie o gr. np 6-9 mm i wtedy niech sobie nawet zasypuje piachem jak chce. pzdr No to sprawdź sobie jakie parametry termoizolacyjne ma otulina. Polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/post3324543.htm?highlight=#3324543 Pawkok A skąd wiesz że nie wiem jakie ma parametry? A ma zupełnie wystarczające (np.- thermaflex- nawet główny parametr odpowiedzialny za straty ciepla ciut większy niż zwykły styro) przy gr. np ok. 9-12 mm (oczywiście +/- w zależności od średnicy) dla prowadzenia instalacji co, cwu i cyrkul. a nawet do gr. 15-20 mm przy wyższych parametrach czynnika dla c.o.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 28.06.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Dawno temu kiedy jeszcze takie rzeczy robiłem to do ciepłej wody używałem otuliny o grubości ścianki 13 mm a przestrzeń między rurami i styropianem wypełniałem pianką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts