seb64 25.06.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że na budynki wybudowane przed 1 tyczna 1995 roku obowiązują przepisy prawa bud. z 74r. Mój budynek został wybudowany właśnie przed tym terminem. W związku z tym jak doczytałem legalizacja samowoli nie skutkuje nałożeniem kary pieniężnej. Tylko czy ja dobrze to rozumie, kary są za samowolę, ale wszędzie gdzie czytam to piszą, że samowola to budowa bez pozwolenia. Ja pozwolenie mam tylko, że na budynek niepodpiwniczony. Wg mnie to też jest samowola. A teraz meritum: W jaki sposób udowodnić, że budynek wybudowany był przed 1 stycznia 1995r ? Czy zeznania świadków tu pomogą. Bez najmniejszych problemów mogę zgromadzić kilkanaście osób, które to zaświadczą. (rodzina i obcy ludzie, którzy pomagali przy budowie). Zresztą jest to szczera prawda. Wiem, że bez kosztów i tak się nie obejdzie ale kila tysięcy zł za dokumentację i papierki to nie 50 tys. za legalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts