oakstreetbeach 26.06.2009 02:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam,Chcialbym sie dowiedziec jakie zdanie maja specjalisci o podlodze z deski litej bukowej. Mysle polozyc podloge na parterze mojego domu kolo Poznania(okolo 70m/2). Mam okazje kupic deski o dlugosci 50-200cm szerokosci 12cm i grubosci 22mm. Deska Natur I klasy. Mysle o kolorze koniakowym i lakierze polmat. Czy drewno bukowe jest wytrzymale na zarysowania i czy dobrze przyjmuje kolor-jezeli tak to jaki rodzaj chemii? Czy legary sa konieczne (posadzka betonowa-wylana 6 miesiecy temu)? Rowniez jaka jest struktura tej deski (czy sa widoczne seki itp). Plusy i minusy w porownaniu z deska debowa. Prosilbym o opinie. Z gory dziekuje.Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.06.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam, Chcialbym sie dowiedziec jakie zdanie maja specjalisci o podlodze z deski litej bukowej. Mysle polozyc podloge na parterze mojego domu kolo Poznania(okolo 70m/2). Mam okazje kupic deski o dlugosci 50-200cm szerokosci 12cm i grubosci 22mm. Deska Natur I klasy. Mysle o kolorze koniakowym i lakierze polmat. Czy drewno bukowe jest wytrzymale na zarysowania i czy dobrze przyjmuje kolor-jezeli tak to jaki rodzaj chemii? Czy legary sa konieczne (posadzka betonowa-wylana 6 miesiecy temu)? Rowniez jaka jest struktura tej deski (czy sa widoczne seki itp). Plusy i minusy w porownaniu z deska debowa. Prosilbym o opinie. Z gory dziekuje. Piotr Buk jest drewnem mało stabilnym a to znaczy, że reaguje na każdą zmianę wilgotności w pomieszczeniu bardzo szybko i w znacznym stopniu. Pokazują się szerokie szpary gdy schnie i deformuje się gdy pęcznieje czyli nabiera wilgoci z otoczenia. Dlatego o buku mówi się, że jest nerwowym drewnem. Wymiar deski 22mm x 120mm jest wyjątkowo niekorzystny. Buk przy grubości 22mm powinien mieć szerokość maksimum 70mm. Aby to drewno ułożyć na wylewce musi ona mieć parametry na ściskanie minimum B30 i do tego być porządnie wykonana, co się rzadko przytrafia panom wylewkarzom. Taka wylewka musi być sprawdzona przez fachowca metodą rysikową, młotkową, klejową a jak trzeba to młotek schmidta czy pressomess lub zrywarka. Dla doświadczonego parkieciarza wystarczą te trzy pierwsze metody. No i oczywiście musi być suchy maksimum 1,5% w dolnych warstwach wylewki. Jeżeli jest to na parterze i do tego niepodpiwniczonym najlepiej zaaplikować dodatkową barierę przeciw wilgoci. Deski muszą mieć 8-9% wilgotności. Klej poliuretanowy minimum 1,5kg/m2 Przy układaniu dechy muszą być obciążone. Ty musisz dbać o stały klimat w pomieszczeniach rzędu 18-20C i 45 -60% wilgotności. Wtedy możesz kłaść buka. Drewno bukowe jest nieco twardsze od dębu ale praktycznie jest ta różnica nie wyczuwalna. Twardość Brinell'a 36N/mm2. Oczywiście, że zarysujesz drewno ale najpierw zniszczysz lakier, ponieważ to on jest na wierzchu aby chronić drewno a przy okazji łaadnie wyglądać. Z jaką siła chcesz działać na drewno. Nadepniesz na piasek zarysujesz lakier. Nadepniesz na ostry kawałek metalu zniszczysz lakier i uszkodzisz drewno. Podłoga drewniana musi być wolna od takich dodatków. Sprzątana na sucho a z rzadka na mokro i tylko w razie konieczności a nie bo widzimisię, że... dwa dni nie była myta. Szczególnie przy buku taka szkoła czystości się nie sprawdzi. Buk O (I klasa) ma ukośny przebieg włókien, dopuszcza się nieznaczne przebarwienia, promienie rdzeniowe, sęki zdrowe 2mm, zepsute-czarne 1mm. Reszta jest niedopuszczalna. Podłoga ułożona na legarach jest zdrowsza dla stawów i kręgosłupa. Jest to eko-podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 26.06.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Podpisuję się pod jarkiemkur. Buczyna fakt, ze trochę twardsza od dębu ale ,, wiecznie żywa". Podczas majowych upałów wplgotność mi spadła poniżej 30% teraz mimo ze centralne nocą dla złamania klimatu załanczam to utrzymuje się powyżej 70%. Moja poczciwa dębinka i jesion leżą spokojnie a buczyna przy takich skokach by zwariowała. Jarek optymalna dla drewna jest stała wilgotność 50-60%. Jak sucho ( upały, zima i CO) można podnosić. Ale jak zatrzymać to co się teraz dzieje za oknem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oakstreetbeach 27.06.2009 04:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Dziekuje uprzejmie za fachowe i rzeczowe porady. Czyli deski debowe gora.Prawde mowiac zdrowe male seki i przebarwienia mi nie przeszkadzaja-szczegolnie gdy podloga jest bejcowana, dlatego Rustical bylby chyba moim wyborem. Wedlug mnie to dodaje podlodze uroku. Czy jest jakas uniwersalna (polecana) szerokosc i dlugosc desek debowych ktore beda kladzone na posadzke betonowa? Mam do wyboru deski 14cm i 11cm Klasy I oraz II o dlugosciach od 50cm do 200cm. Rowniez jaki rodzaj bejcy panowie polecaja (ciemny braz-koniak) i lakier polmatowy-a moze olejowana podloga? Co panowie mysla o parkiecie debowym? Czy podloga debowa po polozeniu moze byc w pomiesczeniu ktore nie bedzie ogrzewane przez zime-po prostu nie planuje zamieszkac w tym roku, a podlogi troche wstrzymuja postep pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.06.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Dziekuje uprzejmie za fachowe i rzeczowe porady. Czyli deski debowe gora. Prawde mowiac zdrowe male seki i przebarwienia mi nie przeszkadzaja-szczegolnie gdy podloga jest bejcowana, dlatego Rustical bylby chyba moim wyborem. Wedlug mnie to dodaje podlodze uroku. Czy jest jakas uniwersalna (polecana) szerokosc i dlugosc desek debowych ktore beda kladzone na posadzke betonowa? Mam do wyboru deski 14cm i 11cm Klasy I oraz II o dlugosciach od 50cm do 200cm. Rowniez jaki rodzaj bejcy panowie polecaja (ciemny braz-koniak) i lakier polmatowy-a moze olejowana podloga? Co panowie mysla o parkiecie debowym? Czy podloga debowa po polozeniu moze byc w pomiesczeniu ktore nie bedzie ogrzewane przez zime-po prostu nie planuje zamieszkac w tym roku, a podlogi troche wstrzymuja postep pracy? W sezonie grzewczym który trwa w Polsce 7 miesięcy nie ogrzewane pomieszczenie z parkietem. Przecież napisałem jakie warunki są potrzebne drewnu w mieszkaniu. takie same jakie potrzebuje człowiek aby czuć się zdrowo i komfortowo. Poza tym chałupa jest wilgotna a będzie jeszcze bardziej. Różnice temperatur między krótkim dniem a popołudniem i nocą powodują przekraczanie punktu rosy i skraplanie się skondensowanej pary wodnej....itd. Nie, absolutnie musisz grzać albo parkiet kłaść jak zamieszkasz. Co do dębu też masz pełną wiedzę z mojego postu. Szerokość 11cm i 2,5cm grubość. Ostatecznie 11cm i 2,2cm. Klimat pomieszczenia już znasz i nie ma odstępstw. Zbyt długie utrzymywanie się 4-6 tygodni wysokich wilgotności 80% należy zapobiegać osuszaczami. Drewno wilgotność 8-9%. Bejca firmy ZAR, Loba, Bona, Pallman kupisz w internecie. Lakiery podkład syntetyczny dwuskładnikowy a na to lakier poliuretanowy 2K wodorozcieńczalny np. firmy Loba, Pallmann, Deva, Pamaparquet, Berger-Seidle, Bona, Murexin, Vermeister... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 27.06.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 I znowu zgadzam się z jarkiemkur. W nieogrzewanym pomieszczeniu parkiet szlag trafi. Jarek wymieniłeś więcej producentów lakieru niż firm które produkują poliuretan do 2kpu. Tylko cztery na świecie wytwarzają ten poliuretan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.06.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 I znowu zgadzam się z jarkiemkur. W nieogrzewanym pomieszczeniu parkiet szlag trafi. Jarek wymieniłeś więcej producentów lakieru niż firm które produkują poliuretan do 2kpu. Tylko cztery na świecie wytwarzają ten poliuretan. Ja nie wymieniłem producentów poliuretanów do lakierów tylko firmy produkujące lakiery do parkietu na bazie poliuretanów. Każda mz tych firm ma w swoim portfolio takie lakiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts