Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąska działka i budowa garażu po granicy sąsiada - POMOCY

mgm

Recommended Posts

Witam, temat wąskich działek pojawiał się już niejednokrotnie, ale powiem szczerze, że nie znalazłam odpowiedzi na swoje wątpliwości.

Otóż posiadam bardzo wąską działkę - szerokość działki to 7,5 m, długość ok 30 -40 m. Na przodzie działki stoi już dom o szerokości 4 m i dlugośći ok 15m. Wygląda to więc tak że wchodząc na działkę po prawej stronie stoi dom (wejście do domu jest nie od frontu tylko z boku budynku), po lewej stronie jest kawałek podwórka (szerokości 3 m, wkrótce będzie ono wyłożone kostką), natomiast metr za domem po lewej stronie działki stoi garaż. To oddalenie garażu o metr od domu pozwala teraz na swobodne przejście na ogród znajdujący się za domem i za garażem.

Na tej przestrzeni przed garażem jest obecnie niesamowity przeciąg, co troche przeszkadza kiedy sie tam przebywa.

A wiec pomyslelismy, że może przesuniemy garaż do przodu (taki pomysl wzial sie równiez z tego, ze tak rozplanowane budynki wygladalyby lepiej estetycznie), ale wówczas stykałby się z domem i stałby na granicy z działką sąsiada (w tym miejscu na działce sąsiada jest pusta przestrzeń). No i druga sprawa, że dom połączony na fragmencie z garażem zająłby całą szerokość działki, co z kolei doprowadziłoby do tego, że aby przejść na ogród to jedyna droga to albo przez dom albo przez garaż. Moje pytanie jest takie czy po pierwsze czy będzie to zgodne z rozparzadzeniem o usytuowaniu budynkow, a po drugie czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania i czy może mi wskazać wady i zalety - oprócz tych z których już zdaję sobie sprawę. Interesuje mnie tez to czy takie zablokowanie calkowite swobodnego przejscia na ogrod jest w ogole mozliwe.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi

Z sąsiadem nie powinno być akurat problemu. Jego dom stoi tez na granicy, tak że zamiast płotu od jego strony mamy mur jego domu, do tego jeszcze zgodziliśmy się aby go ocieplił w ten sposób że jego dom jest wysunięty już na naszej działce. Najchętniej zamieściłabym zdjęcie żeby to zobrazować dokładnie. Ale na razie muszę sie posilkować samymi opisami.

Ponieważ wątek umarł śmiercią naturalną, a moje pytanie nadal jest aktualne - dla zobrazowania całej sytuacji załaczam zdjęcia (mam nadzieję, że to się uda bo pierwszy raz wstawiam zdjęcie na forum)

Tak jest teraz:

http://images47.fotosik.pl/155/816adc7d01867c9amed.jpg

Chcemy żeby było tak:

http://images48.fotosik.pl/155/d5862b244262f696med.jpg

I nadal zwracam się z prośbą o rozjaśnienie czy taki pomysł jest w ogóle możliwy do zreazliowania.

Pozdrawiam[/url]

nie mam zielonego pojęcia jak wyglada sprawa pozwolen ( oprocz tego, ze teraz zgoda sasiada juz nic nie poaga, wiec nie warto o nia prosic) -wiem ze sa jakies wyjatki dla bardzo waskich dzialek - jiestety nie wiem jakie

jezeli chodzi wam tylko o przeciagi ito czy nie mozna zamurowac tego odcinka miedzy garazem a domem wstawiajac tam drzwi? gdyby mur nie byl dokladnie na przedluzeniu domu tylko cofniety (schowany za domem) to nie byloby go tak bardzo widac - wlasciwie to dwa prostopadle murki [jeden z drzwiami]

czy dach na garazu jest dwuspadowy?

na twoim miejscu poszlabym do architekta, zeby te dwa budynki jakos fajnie polaczyl bez przesuwania, (choc rozumiem ze wolalbys miec wiekszy ogrod i garaz i mniej kostki do ukladania)

a bez architekta mozna strzelic 2 takie murki, fajną pełna furtke i pnącza i przeciągi masz z głowy

Zdecydowanie zależy mi na większym ogrodzie. Początkowo tez patrzyliśmy na to w ten sposób, że będzie mniej kostki do wyłożenia i dzięki temu więcej kasy w kieszeni. Ale z drugiej strony trzeba będzie od nowa praktycznie postawić garaż, zrobić dach więc koszty się wyrównają a pewnie nawet powiększą. Dach byłby jednospadowy - na stronę sąsiada. Ja się po prostu zastanawiam - raz czy tak można, kiedyś ktoś mi mówił o przepisach bhp, bo z jednej strony tak patrząc w razie pożaru na tyłach domu straż pożarna miałały ograniczone pole działania, a dwa że fajnie że ogród większy itd ale czy my po miesiącu nie zmęczymy się takim rozwiązaniem z zagrodzeniem całej szerokości działki. Niestety przestrzeń tam jest na tyle mała, że nie pozostawia za dużo pola do popisu.

Jeśli przebudujesz garaż, to zrobisz sobie domek w zabudowie szeregowej. Nie będziesz miał dostępu na ogród, tylko przez dom i garaż - tak jak pisałeś.

Uważam że jest to tragiczne rozwiązanie, są czasami sytuacje że konieczne jest dojście, nie mówię tu o wnoszeniu mebli ogrodowych, czy też roślin, ale np pożaru.

na twoim miejscu przesunął bym garaż (jak są warunki to nawet bliżej niż narysowałeś i zastosowałbym dwie bramy garażowe z przodu i z tyłu garażu. Otwierając je naraz miałbyś piękne połączenie ogrodu (warunek w garazu musi być porządek i mało dodatkowych rzeczy, co przy niedużym domu może być trudne)

• 2 weeks później...
Mozliwość przelotowego garażu już przerabialiśmy ale to odpada, ponieważ plan jest taki że na przodzie w tym dobudowanym budynku ma być miejsce na samochod, a stamtad przejscie drzwiami do drugiego pomieszczenia - takiego poweidzmy letniaka, pomieszczenia gospodarczego i stamtad drzwi na ogrod. Tak wiec temat nadal aktualny, nadal szukamy najlepszego rozwiazania.

Ehhh...chyba jednak moja wizja garażu musi upaść. Czytam właśnie że

Rozporządzenie umożliwia również zbudowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i wysokości mniejszej niż 3 m tuż przy działce sąsiada. Tutaj również na ścianie sąsiadującej nie może być okien i drzwi.

Mój garaż połaczony z pomieszczeniem gospodarczym mialby po dlugosci w sumie ok 8 metrow