Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odszedł Król...

Kasiorek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na koniec chyba rzeczywiscie byl biedny - mial 400 milionow $ dlugu.....

On byl nie tylko nieprawdopodobnie utalentowany , z niesamowita osobowoscia sceniczna ( wystepowal od 5 roku zycia ) ale tez czlowiekiem ktory przelamywal bariery - zeby czarny wykonawca dominowal w muzyce rozrywkowej i w MTV - to przed Michaelem bylo w Stanach nie do pomyslenia.......

Nie mowiac o tym, ze wprowadzil taniec na scene - przed nim Elvis tylko ruszal biodrem........ i potrafil oddac w tancu rzeczywistosc amerykanskiej ulicy ....byl prekursorem hip-hopu i posrednio rapu......

To on bul wspolatorem koncertu " dla Afryki " ........

W okresie dorastania dopadla go depresja - wtedy jeszcze nie bylo lekarstw i roznych ich kombinacji i metody leczenia byly w powijakach - plus musial uniezaleznic sie od ojca ktory byl niezlym prymitywem- operator dzwigu na budowie - , znecal sie i bil tych chlopakow o matce nie wspominajac........jak sie zorientowal , ze Michael to kura znoszaca zlote jajka to go po prostu eksploatowal do maximum.....

Szkoda.........zaplacil wysoka cene za talent , brak dziecinstwa, zycie pod presja.....

Michael - byles wielki i taki zostaniesz w naszej pamieci .

Na koniec chyba rzeczywiscie byl biedny - mial 400 milionow $ dlugu.....

Pozostanie w pamięci wierzycieli na zawsze.

On byl nie tylko nieprawdopodobnie utalentowany , z niesamowita osobowoscia sceniczna ( wystepowal od 5 roku zycia ) ale tez czlowiekiem ktory przelamywal bariery - zeby czarny wykonawca dominowal w muzyce rozrywkowej i w MTV - to przed Michaelem bylo w Stanach nie do pomyslenia.......

Myslałem , że był biały. :-?

Nie mowiac o tym, ze wprowadzil taniec na scene - przed nim Elvis tylko ruszal biodrem........

Nie wciskaj chociaż kitu , że chadzasz tu i tam wypisując takie bzdury.

Jedno jest pewne - po tobie nikt specjalnie plakac nie bedzie, monotematyczny nieszczesniku z intelektualnego zadupia ....... :D

Po Michaelu placza dwa albo i trzy pokolenia - jego muzyka towarzyszyla nam wszedzie - w samochodzie, parkach, radiu, telewizji ........byla jak powietrze.

Trudno uwierzyc, ze Michael Jackson nie zyje ......zabiera ze soba czastke naszego dziecinstwa i mlodosci......

O tym jak zrewolucjonizowal muzyke i kulture pop porzez swoj spiew i taniec, osobowosc sceniczna beda pisac magisterki i doktoraty......

Lamal bariery przedtem nie do pokonania dla czarnych tworcow i muzykow ......wielkrotnie w rasowo wciaz podzielonych Stanach, spiewal o tym, ze kolor skory nie ma znaczenia .

Jego muzyka trafila pod strzechy w kazdym zakatku swiata od Bangladeszu po wioski w Afryce......jego muzyka i przekaz byly u n i w e r s a l n e .

Michael, bedzie nam Ciebie brakowac......

Nie byłam fanką, ale nie znac jego i jego muzyki choc w minimalnym stopniu sie nie dało.

Fakt - legenda za życia. Zasłużona legenda- nie da sie ukryc.

I mimo że nie czuje specjalnego smutku dzis...

Jakos tak jestem zdziwiona, że TAKIE postacie umierają tak...po prostu.

A jeszcze kilka dni temu czytałam, że miał dac światowy show - szkoda że nie zdążył.

Dla mnie był po prostu genialnym muzykiem i chociaż nie byłam zagorzałą Jego fanką to umiem docenić i podziwiać Jego talent. Jego teledyski to majstersztyk sztuki video. Nie czuję się wyprana przez mass-media, po prostu żałuję, że więcej już nie będzie mógł tworzyć - dla milionów ludzi na świecie to koniec jakiejś epoki i wiele milionów ludzi płacze po Nim prawdziwymi, szczerymi łzami.

Nie sądzę, aby ktokolwiek miał prawo Im tego zabronić i jestem przekonana, że wyśmiewanie się z czyjegoś żalu jest co najmniej nieładne.

Michael Jackson wyrazal a jednoczesnie ksztaltowal masowa wrazliwosc

artystyczna - moja tez - od muzyki pop poczawszy a na modzie skonczywszy -

na wszystkich kontynentach - przez dobre 20 - 30 lat.

M y chcielismy go sluchac bo podobala nam sie jego muzyka - i sposob w jaki ja

przekazywal - to bylo odbicie czasu i miejsc w jakim zylismy - czlowiek byl

genialny .......bo uniwersalny .

Takie smedzenie, ze media nam go wciskaly - to przeklamanie zawistnego i

rozczarowanego czlowieka.....

Michael Jackson oprcz tego ze byl genialnym muzykiem , wykonawca i

tancerzem byl pozniej tez bardzo chorym

czlowiekiem - zreszta juz jako dziecko byl poza scena chorobliwie niesmialy-

.......wykorzystywanym w dziecinstwie przez ojca na maxa a pozniej zeby

sprostac presji i zaakceptowac nieuchronny proces starzenia, czego nie

potrafil - zapewne przez innych .

To - jak ten niesmialy dzieciak a pozniej chory czlowiek dawal na scenie z

siebie co najlepsze fanom na calym siwecie przez tyle lat......jest godne

podziwu i chyba teraz ludzie to zrozumieli bo mieli go ostatnio za jakies

ostatnie dziwadlo........

Wszyscy z natury sa niedoskonali - taki Mozart na przyklad - jako mlody chlopak

sluzyl jako zabawka seksualna na roznych dworach bogatym paniom - ......ale

niektorzy sa do tegoj jeszcze - genialni . :D

Staja sie symbolem czasu i miejsc, epoki ........ a poprzez muzyke - najbardziej

uniwersalna ze sztuk - ponadczasowi......

A jego Earth Day ? ( nawet w kotekscie tych anomalii pogodowych w Polsce ) - nieprawdopodobnie sie to teraz oglada.......

Michael byl prekusorem w wielu dziedzinach ........rasowych, ekologicznych ....wyrazal nasze ambicje nadzieje i obawy.....

Niezwykly czlowiek, genialny muzyk i tancerz ....

O rany, nie moga uwierzyc, nie moge uwierzyc.....

Też nie byłam jakąś namietną jego fanką ale jego teledyski były dla mnie majstersztykiem. Pamietam jak w Jarmarku puścili po raz pierwszy "Thriller" boszszsze, zamykałam oczy, sama byłam w domu.

To kolejny przykład Artysty którego życie przerosło

Nikt nie każe nikomu w niczym uczestniczyć, sam tu przyszedłeś wykazać swoją inność - okey, ale wytrząsać się na ludźmi mającymi czelność myśleć i mówić inaczej to już jest nie fair.

To nie do końca tak. Od rana panoszą się w necie info o tym człowieku.

Moim zdaniem to wciskanie ludziom kitu , pranie mózgu.

Zmarły nie był nikim nadzwyczajnym i godnym takiego rozgłosu.

Przerażające jest to jak łatwo ludzie poddają się medialnym manipulacjom.