Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka dachowa

Sallesz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

uwazaj na podbitke drewniana.dekarz ktory kryl mi dach sam zasugerowal mi wykonanie podbitki z desek boazeryjnych.deski byly dobrze wysuszone/az za dobrze/.po wykonaniu pracy wszystko wygladalo swietnie.po kilku tygodniach podbitke zaimpregnowalem brazem.nigdzie nie bylo mozliwosci by woda podciekala na drewno.po kilku miesiacach deski zaczely peczniec na skutek wchlaniania wilgoci z atmosfery.nastapily wybrzuszenia i oderwania desek w kilku miejscach.grzeczny pan dekarz w ramach gwarancji przyszedl i troche poprawil/oheblowal kilka oderwanych desek/.powiedzial ze wszystko bedzie OK.uplynelo kilka miesiecy,sytuacja sie powtorzyla.znow grzeczny pan dekarz zrobil to samo..na wiosne tego roku sytuacja znow sie powtorzyla z potrojna intensywnoscia.dekarz znow poprawil w sobie wlasciwy sposob.deski byly zbyt ciasno obsadzone.obrobki blacharskie powyginane sa juz w kilkudziesieciu miejscach.nie wiem jak sytuacja wyglada obecnie ,bo jestem za granica.dopiero za dwa tygodnie bede mogl ocenic wplyw aktualnej pogody na ta fuszerke

jesli pod moja nieobecnosc majster tak zrobil jak zrobil,a byl ze mna zawsze w kontakcie telefonicznym i dysponowal moim kontem w sklepie,a mial zrobic prawidlowo,to znaczy ze to jest fuszerka.nadmieniam ze nie byl ograniczony finansowo.

to co u Ciebie się wydarzyło to nie wina wybranego systemu, tylko prawdopodobnie złe wykonanie :-?

uwazaj na podbitke drewniana.dekarz ktory kryl mi dach sam zasugerowal mi wykonanie podbitki z desek boazeryjnych (...)

Kolejny błąd - podbitki nie robi się z boazerii ...

Deski na podbitkę dodatkowo są przefrezowane od strony tylnej - takie dwa , trzy rowki po długości - celem likwidacji naprężeń podczas schnięcia i pęcznienia w zależności od warunków atmosferycznych ...

Poza tym podbitka powinna być zaimpregnowana dwa razy przed montażem - po montażu lakierowanie .

Tak przygotowana podbitka nic się nie wypaczy , nie zeschnie , nie popęka ...

U mnie już 3 lata - własnoręcznie wykonana podbitka / drewno świerkowe / - wygląda jakbym ją wczoraj montował .

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Witam !

Ja mam pytanie kiedy zabrać się za montaż podbitki przed ociepleniem domu czy dopiero po. Podbitkę będę montował na łatach przybitych do krokwi ze skosem tak jak cały dach. Oczywiście z odpowiednimi szczelinami wentylacyjnymi.

Czy 13 mm grubości deski do podbitki wystarczy

Po ociepleniu, chyba ze powyzej niej nie masz zamiaru ocieplac, ale przed elewacja.

Stosuję na podbitkę deskę szalówkę suszoną,frezowaną i szlifowaną, łączoną na pióro-wpust. Praktykowałem z taką deską o grubości 15 mm ale bardzo ją kręciło i miałem problemy z montażem. Teraz wyłącznie stosuję szalówkę grubości 19 mm. Pozdrawiam.

A ja mam podbitkę z blachy trapezowej (niski profil 6mm) I zastanawiam się czasem, czemu to rozwiązanie jest tak rzadko stosowane? Moim zdaniem nie ma wad podbitki drewnianej (konieczność impregnacji) ani pcv (odbarwienia od słońca) Czy ja o czymś nie wiem? :roll:

se nie mogę wyobrazić... Może fotka??

Stosuję na podbitkę deskę szalówkę suszoną,frezowaną i szlifowaną, łączoną na pióro-wpust. Praktykowałem z taką deską o grubości 15 mm ale bardzo ją kręciło i miałem problemy z montażem. Teraz wyłącznie stosuję szalówkę grubości 19 mm. Pozdrawiam.

Na łatwiznę się idzie :). No ale ta 13 o której kolega wspomniał też się nada.