andre59 15.08.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Podbitkę zrobiłem z tanich paneli komorowych z PCV (szer.10cm, dł. 2,70m, pióro-wpust, kolor biały). Po kilku latach od zamontowania nie widać żadnych negatywnych skutków oddziaływania warunków atmosferycznych. Nic się nie odbarwia, nie żółknie, nie wybrzusza, nie deformuje. Zastosowany system mocowania umożliwia swobodne ruchy elementów pod wływem zmian temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 15.08.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 se nie mogę wyobrazić... Może fotka?? Jak uda mi się dziś zrobić jakieś zdjęcia to wrzucę wieczorem. Blachę mam taką: http://img269.imageshack.us/img269/1927/trapezv.jpg Do tej pory nikomu nie udało się poznać że to blacha, każdy myśli że pcv (choć jak się przyjrzeć wkręty widać ) Jeśli chodzi o białe pcv, to też nie widziałam nigdzie takiego podniszczonego z upływem lat. Zależało mi na ciemnym brązie, a te po kilku latach na wielu domach wyglądają strasznie (szczególnie w szczytach od strony południowej ) Mam nadzieje że z blachą tak się dziać nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 15.08.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Zdjęcia podbitki z blachy:http://img142.imageshack.us/img142/1851/68316587.jpghttp://img80.imageshack.us/img80/8335/89920979.jpghttp://img142.imageshack.us/img142/4458/67137531.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BudujeDom2 23.09.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Ja jednak wolę drewnianą podbitkę. Ekologiczna i naturalna z poleconego źródła. U mnie wygląda tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 23.09.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 raczej u Ciebie na folderach reklamowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sklejka_sklejka 16.06.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ja jednak wolę drewnianą podbitkę. Ekologiczna i naturalna z poleconego źródła. U mnie wygląda tak.[ATTACH=CONFIG]214073[/ATTACH] Ostatnio pojawiła się fajna alternatywa - naturalna, ekologiczna sklejka http://www.sklejkaeko.pl/pl/nowosci.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.06.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Alternatywa czego? Jest jakaś nienaturalna sklejka? A jaka to ekologia skoro jest tam klej? Miejsce na reklamę jest w dziale Ogłoszeń drobnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 28.06.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Będę miał dach dwuspadowy, chcę tego rodzaju podbitkę z drewna Moje zapytanie czy robić ją po całkowitym ociepleniu elewacji wraz z tynkiem, czy może ocieplić samym styropianem, siatka i klej miejsca wyżej podbitki i działać teraz, a tynk później, gdy będę ocieplał cały dom. Pytam ponieważ w tym roku robię dach, a ocieplenie docelowe na wiosnę 2015r., a nie chciałbym aby zamieszkały pod dachem ptaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.06.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Załączone zdjęcia przedstawiają podbitkę z pwc. Oczywiście jak najbardziej podbitkę możesz zrobić razem z dachem a izolację cieplną wypuścić najlepiej poza nią na około 10 cm. W załączeniu zdjęcia z jednej z moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 29.06.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Panie Andrzeju, dziękuję za fachową poradę - działam taka jak na Pańskim zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolak 29.07.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Ciekawą opcją jest drewniana sklejka strukturyzowana. Coś takiego, jak tutaj: http://www.sklejkaeko.pl/pl/nowosci.phpZ tej firmy można też zamówić darmowy próbnik: http://www.sklejkaeko.pl/pl/formularz.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 30.07.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Załączone zdjęcia przedstawiają podbitkę z pwc. Oczywiście jak najbardziej podbitkę możesz zrobić razem z dachem a izolację cieplną wypuścić najlepiej poza nią na około 10 cm. W załączeniu zdjęcia z jednej z moich realizacji. Pozdrawiam. Panie Andrzeju czym dokładnie była malowana podbitka ze zdjęć?? Zapewne Tikkurila ale jaka dokładnie?? Osobiście chciałbym mieć właśnie taki kolor lub ciemniejszy a dokładniej orzech bo w takim kolorze będą okna, Prosiłbym o dokładną nazwę tej farby. Jaka jest prawdziwa wydajność tej farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tufus 01.08.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Panie Andrzeju, jakie drewno wybrać na podbitkę Sosna czy Świerk?Mnie do malowania zaproponowali impregnat gruntujący Penetrin a następnie Altax woskowy-lakierobejca lub olej do drewna Altax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 05.08.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Ponowie pytanko - Jaka to dokładnie Tikkurila? - Czy muszę zastosować podkład (Tikkurila base) ?? - Jaka jest realna wydajność tej farby? producent podaje do 20m2 z 1 litra? Pytam poniewaz nie wiem ile zakupic na moje 60m2 podbitki Proszę o odpowiedz poniewaz na dniach musze zakupić farbę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko333 31.12.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 witam, w nast. tygodniu będę zawozil deski do obrobki na nadbitke, mam w związku z tym pytanie, jaka grubość kazac zrobić tej nadbitki? wg mnie najlepsza opcja byłoby 15mm, gdyż kontrlaty będę miał 25mm, wiec na wentylacje dachu w miejscu nadbitki będzie 10mm, wystarczy? deski jakie posiadam do obrobki na nadbitke sa to deski szerokości 10cm i dlugosci ok metra, czyli kazda deseczka będzie laczona na każdej jednej krokwi, będzie mieć to jakies negatywne skutki w przeciągu kilku,klikunastu lat? dlaczego takie krótkie? dostałem je za darmo, wysezonowane i wysuszone w suszarni, z przeznaczeniem na cos innego, ale darczyńcy koncepcja się zmienila i mi je dal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 31.12.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Powiem Ci tak , za robote zaplacisz duzo wiecej bo malo kto chce sztachetami od plotu nabijac dach. ( nadbitke) wchodzi duzo wiecej gwozdzi , deska sucha bedzie pękać na łączeniach, co innego gdyby byly laczone na 2,3 polach między krokwiami. Dla mnie 15mm troche malo i sobie kladlbym minimum 18mm a najlepiej 22. Ale to juz twoj wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko333 31.12.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 kladl to będę sam, wiec niezaplace za robote, co do pekania zgodze się, ale nawet długie deski trzeba tez w kilkunastu miescach laczyc wie tez będzie pekac, gdyż raczej ciężko o lita deske dlugosci 16,1 m, a można np. co druga trzecia deske przybic ?przecież będzie tam piorowpust a później i tak to dociśnie kontrlata i lata. Zwiekszajac grubość nadbitki do 18mm zmniejszy mi się szczelina wentylacyjna do 7mm, a to raczej żadna wentylacja, mogę ew rozwazyc zakup kontrlat 32mm wtedy szczelina miałaby 14mm, tylko wtedy musiałbym dłuższych gwoździ uzyc do łat, zostaje jeszcze jedna opcja ale bardzo pracochlonna; nadbitka 20mm wycięcie w krokwiach tez 20mm zaglebien i wtedy kontralata po calosci 25mm, tylko to zajmnie dużo czasu którego niemam, dodatkowo koncowki krokwi mam już oszlifowane i pomalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Na nadbitkę może być grubość 15 mm. przybić należy każdą deskę. Malować każą przed montażem. Na nadbitce konrtłata grubości 25 mm na pozostałej części dachu 40 mm (dla krycia wstępnego wykonanego folią). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko333 01.01.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 1cm szczelina nie wystarczy? dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, ew moglbym zastosować 32mm kontrlaty i wtedy szczelina wyjdzie 17mm.Jakich gwoździ uzywac ew przy zastosowaniu kontrlaty 4cm i laty 4cm, 160 gwoździe? i jeszcze jedno pytanie, czym zaimpregnować laty i kontrlaty żeby miały obojętny wpływ na blachodachowke? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Szczelina ma mieć minimum 25 mm czyli wymiary kontrłat tak jak pisałem. Kontrłaty nie mają styku z blachodachówką więc impregnat obojętny. Natomiast łata ma bezpośredni styk ze spodem blachodachówki więc nie powinna być impregnowana. Dla kontrłaty grubości 25 mm minimalna długość gwoździ 75 mm natomiast dla kontrłat i łat grubości 40 mm minimalna długość gwoździa 120 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts