Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka dachowa

Sallesz

Recommended Posts

Podbitkę zrobiłem z tanich paneli komorowych z PCV (szer.10cm, dł. 2,70m, pióro-wpust, kolor biały). Po kilku latach od zamontowania nie widać żadnych negatywnych skutków oddziaływania warunków atmosferycznych. Nic się nie odbarwia, nie żółknie, nie wybrzusza, nie deformuje. Zastosowany system mocowania umożliwia swobodne ruchy elementów pod wływem zmian temperatury.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

se nie mogę wyobrazić... Może fotka??

Jak uda mi się dziś zrobić jakieś zdjęcia to wrzucę wieczorem.

Blachę mam taką:

http://img269.imageshack.us/img269/1927/trapezv.jpg

Do tej pory nikomu nie udało się poznać że to blacha, każdy myśli że pcv (choć jak się przyjrzeć wkręty widać :roll:) ;)

Jeśli chodzi o białe pcv, to też nie widziałam nigdzie takiego podniszczonego z upływem lat. Zależało mi na ciemnym brązie, a te po kilku latach na wielu domach wyglądają strasznie (szczególnie w szczytach od strony południowej :x) Mam nadzieje że z blachą tak się dziać nie będzie :-?

• 4 years później...
  • 8 months później...
Ja jednak wolę drewnianą podbitkę. Ekologiczna i naturalna z poleconego źródła. U mnie wygląda tak.[ATTACH=CONFIG]214073[/ATTACH]

Ostatnio pojawiła się fajna alternatywa - naturalna, ekologiczna sklejka http://www.sklejkaeko.pl/pl/nowosci.php

• 2 weeks później...

Będę miał dach dwuspadowy, chcę tego rodzaju podbitkę z drewna dsc_0564-319.jpg

Moje zapytanie czy robić ją po całkowitym ociepleniu elewacji wraz z tynkiem, czy może ocieplić samym styropianem, siatka i klej miejsca wyżej podbitki i działać teraz, a tynk później, gdy będę ocieplał cały dom. Pytam ponieważ w tym roku robię dach, a ocieplenie docelowe na wiosnę 2015r., a nie chciałbym aby zamieszkały pod dachem ptaki.

dsc_0564-319.jpg

Załączone zdjęcia przedstawiają podbitkę z pwc. Oczywiście jak najbardziej podbitkę możesz zrobić razem z dachem a izolację cieplną wypuścić najlepiej poza nią na około 10 cm. W załączeniu zdjęcia z jednej z moich realizacji. Pozdrawiam.

P1000230.jpg

P1000231.jpg

P1000232.jpg

• 5 weeks później...
Załączone zdjęcia przedstawiają podbitkę z pwc. Oczywiście jak najbardziej podbitkę możesz zrobić razem z dachem a izolację cieplną wypuścić najlepiej poza nią na około 10 cm. W załączeniu zdjęcia z jednej z moich realizacji. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju czym dokładnie była malowana podbitka ze zdjęć?? Zapewne Tikkurila ale jaka dokładnie??

Osobiście chciałbym mieć właśnie taki kolor lub ciemniejszy a dokładniej orzech bo w takim kolorze będą okna,

Prosiłbym o dokładną nazwę tej farby.

Jaka jest prawdziwa wydajność tej farby?

Ponowie pytanko :rolleyes:

- Jaka to dokładnie Tikkurila?

- Czy muszę zastosować podkład (Tikkurila base) ??

- Jaka jest realna wydajność tej farby? producent podaje do 20m2 z 1 litra? Pytam poniewaz nie wiem ile zakupic na moje 60m2 podbitki

Proszę o odpowiedz poniewaz na dniach musze zakupić farbę

Pozdrawiam

• 2 years później...
witam, w nast. tygodniu będę zawozil deski do obrobki na nadbitke, mam w związku z tym pytanie, jaka grubość kazac zrobić tej nadbitki? wg mnie najlepsza opcja byłoby 15mm, gdyż kontrlaty będę miał 25mm, wiec na wentylacje dachu w miejscu nadbitki będzie 10mm, wystarczy? deski jakie posiadam do obrobki na nadbitke sa to deski szerokości 10cm i dlugosci ok metra, czyli kazda deseczka będzie laczona na każdej jednej krokwi, będzie mieć to jakies negatywne skutki w przeciągu kilku,klikunastu lat? dlaczego takie krótkie? dostałem je za darmo, wysezonowane i wysuszone w suszarni, z przeznaczeniem na cos innego, ale darczyńcy koncepcja się zmienila i mi je dal

Powiem Ci tak , za robote zaplacisz duzo wiecej bo malo kto chce sztachetami od plotu nabijac dach. ( nadbitke) wchodzi duzo wiecej gwozdzi , deska sucha bedzie pękać na łączeniach, co innego gdyby byly laczone na 2,3 polach między krokwiami. Dla mnie 15mm troche malo i sobie kladlbym minimum 18mm a najlepiej 22. Ale to juz twoj wybór.

kladl to będę sam, wiec niezaplace za robote, co do pekania zgodze się, ale nawet długie deski trzeba tez w kilkunastu miescach laczyc wie tez będzie pekac, gdyż raczej ciężko o lita deske dlugosci 16,1 m, a można np. co druga trzecia deske przybic ?przecież będzie tam piorowpust a później i tak to dociśnie kontrlata i lata. Zwiekszajac grubość nadbitki do 18mm zmniejszy mi się szczelina wentylacyjna do 7mm, a to raczej żadna wentylacja, mogę ew rozwazyc zakup kontrlat 32mm wtedy szczelina miałaby 14mm, tylko wtedy musiałbym dłuższych gwoździ uzyc do łat, zostaje jeszcze jedna opcja ale bardzo pracochlonna; nadbitka 20mm wycięcie w krokwiach tez 20mm zaglebien i wtedy kontralata po calosci 25mm, tylko to zajmnie dużo czasu którego niemam, dodatkowo koncowki krokwi mam już oszlifowane i pomalowane

Na nadbitkę może być grubość 15 mm. przybić należy każdą deskę. Malować każą przed montażem. Na nadbitce konrtłata grubości 25 mm na pozostałej części dachu 40 mm (dla krycia wstępnego wykonanego folią). Pozdrawiam.

1cm szczelina nie wystarczy? dom parterowy z nieużytkowym poddaszem, ew moglbym zastosować 32mm kontrlaty i wtedy szczelina wyjdzie 17mm.Jakich gwoździ uzywac ew przy zastosowaniu kontrlaty 4cm i laty 4cm, 160 gwoździe? i jeszcze jedno pytanie, czym zaimpregnować laty i kontrlaty żeby miały obojętny wpływ na blachodachowke? pozdrawiam

Szczelina ma mieć minimum 25 mm czyli wymiary kontrłat tak jak pisałem. Kontrłaty nie mają styku z blachodachówką więc impregnat obojętny. Natomiast łata ma bezpośredni styk ze spodem blachodachówki więc nie powinna być impregnowana. Dla kontrłaty grubości 25 mm minimalna długość gwoździ 75 mm natomiast dla kontrłat i łat grubości 40 mm minimalna długość gwoździa 120 mm. Pozdrawiam.