Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka dachowa

Sallesz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zasada mocowania gwoździami jest taka, że trzymanie powinno być na głębokość minimum dwóch grubości mocowanego materiału. Zatem skoro łata ma grubość 4 cm to minimalna długość gwoździa 12 cm. Pozdrawiam.

Przybita kontrłata staje się elementem mocującym podobnie jak poszycie z desek. Do mocowania kontrłat o grubości 25 mm stosuję gwoździe skrętne długości 80 mm natomiast do mocowania łat grubości 40 mm stosuje gwoździe skrętne długości 130 mm. Do bicia gwoździ używam gwoździarki. Pozdrawiam.

Gwoździe pierścieniowe jak najbardziej mogą być. Przed zakupem gwoździarki stosowałem gwoździe tzw. "paleciaki". U mnie deska czołowa ma następujące parametry: grubość 32~40 mm, szerokość 14~16 cm. Kupuję łaty impregnowane natomiast gdybyś chciał samodzielnie impregnować polecam Kuprafung. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

nadbitke stolarz zrobil mi 18mm, teraz mam dwa wyjścia

- kontrłata 32mm, lata 40mm, szczelina wentylacyjna w miejscu nadbitki wyjdzie 14mm (potrzebuje ok 230m bieżących desek 32mm)

- kontrlata 25mm, łata 40mm, w miejscu nadbitki łata 32mm, szczelina wyjdzie 15mm(potrzebuje ok 110m desek 32mm)

czy łata 32mm byłaby wystarczajaca? kat pochylenia dachu 30stopni, rozstaw krokwi 90cm

jets jeszcze trzecia opcja której chciałbym uniknąć, podcinanie krokwi, ale mam już je wyszlifowane i pomalowane

Mówimy tu o dwóch różnych rzeczach. Jedna spraw to wentylacja pokrycia dachowego a druga to wentylacja warstwy izolacji cieplnej. W obu przypadkach minimalna wysokość szczeliny wentylacyjnej to 20 mm. Co ma zatem wspólnego z wentylacją połaci dachowej fakt, że poddasze (strych) jest nieużytkowe? Pozdrawiam.

Uporządkujmy. Nadbitka 18 mm + kontrłata 22 mm + łata 32 mm. Na pozostałej części dachu kontrłata 32 mm + łata 40 mm. Tak może być. Pod blachodachówkę przekrój 32 przy tym rozstawie krokwi wystarczy. Pozdrawiam.

Szerokość łat 50 mm. Do mocowania krokwi o tej wysokości z podciętym zamkiem 4 cm do murłaty czy płatwi stosujemy wkręty ciesielskie z łbem kapeluszowym o długości minimum 20~22 cm. Cały gwint wkręta powinien się znaleźć w murłacie czy płatwi. Pozdrawiam.