Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- zatem wodociągowi stanowcze NIE ;)

Jak wczesnie mowilem przylaczam sie do takiego stanowiska rowniez ze wzgledow zdrowotnych. Istnieje generalnie niezauwazany w opinii publicznej problem zatrucia wody kranowej srodkami farmaceutycznymi i innymi chemikaliami poprzez kanalizacje z oczyszczalni .

Po to zeby oszzedzic dluzszego wykladu polecam ksiazke stowarzyszenia "Czysta woda" autorstwa dr inz.Barbary Mikolajczak pod tytulem "Rakotworcza woda" . W ksiazce chodzi wlasnie o wode z wodociagow. W moim przekonaniu bardzo wazna lektura.

• 4 weeks później...
właśnie wiercimy - koszt 230brutto za m studni już ze wszystkim - z pompą, drenami, rurkami, wężami czy co tam jeszcze potrzeba

na razie swider na 9,40m - czekamy do jutra, czy woda się pokaże :)

Daj znac jak bedzie cos lecialo i koniecznie zbadaj jakosc. SANEPID ma jak slyszalem bardzo wysokie ceny badan wody.Mysle ze od 30 m w dol woda powinna byc czysta.

czytałam tę broszurkę p. Mikołajczak - ciarki chodzą normalnie, brrrrrrrrrrrrr

Zaproponowany przez p.Mikolajczak system filtracji wody wcale mnie nie przekonuje podobnie jak picie wody destylowanej.

Ale jej argumentacja brzmi logicznie i rzeczowo.

Wybralem inne rozwiazanie : dom bede zaopatrywal w wode pitna z zewnatrz z pobliskiego lesnego naturalnego zrodla gorskiego (Sudety).

Oczywiscie pompa glebinowa moze rowniez dostarczac wspaniala wode.

Znam wodociagi gminne w okolicach Nowego Sacza ktore dostarczaja mieszkancom niechlorowana zrodlana wode. Ale to wyjatki.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam

Czy ktoś może dać namiary na osobę która wykona studnię kopaną około 10 metrów lub głębinową do 30 metrów. gmina Busko-Zdrój woj. świętokrzyskie.

Wykonawcy mogą być z terenu lub gdzieś dalej o ile dadzą radę przyjechać.

Ważne żeby to był ktoś rozsądny pod względem jakości i kosztów, oraz sprawdzony.

Czy lepszym rozwiązaniem jest wykonanie studni kopanej i zamontowanie w razie koniecznosci stacji zmiękczającej oraz filtrów mechanicznych i ewentualnie lampy UV?

Czy taka woda nada się do picia.

Raz na jakiś czas można wrzucić do studni podchloryn i powinno oczyścić studnię z bakterii i innych żyjątek.

Kolega stosuje sam podchloryn bez filtrów i woda jest ok. Kolega żyje, pranie jest czyste,brak kamienia na kranach i zmywarce.

Ja skuszę się o badania wody.

Czy może lepiej głębinówkę, ale wtedy żelazo i mangan. Pewnie też trzeba będzie dać filtr zmiękczający i mechaniczne również.

proszę o info [email protected]

Edytowane przez kropekkkk

• 7 months później...

Witam.

Mam pytanie odnośnie studni głębinowych czy może ktoś wiercił u siebie taką studnie jakie są koszty takiej studni i może posiadacie namiary na niedrogiego fachowca z województwa małopolskiego. Z góry dziękuję. I proszę o wyrozumiałość jest to mój pierwszy post na tym forum ;)

• 3 months później...

dla zainteresowanych studnią - panie w starostwie same mi doradzały jej wykopanie

a raczej wywiercenie i UWAGA! podkreśliły, że nawet zgłoszenie tegoż nie jest potrzebne :)

Zmieniło się prawo od tego roku i na wykonanie studni potrzebny jest projekt prac geologicznych oraz dokumentacja powykonawcza studni wykonana przez uprawnionego hydrogeologa. Często studniarze nie maja takich uprawnień ponieważ przez kilka lat było dopuszczone wykonywanie studni do głebokośći 30 m bez projektów i zatwierdzeń.

• 3 weeks później...
dla zainteresowanych studnią - panie w starostwie same mi doradzały jej wykopanie

a raczej wywiercenie i UWAGA! podkreśliły, że nawet zgłoszenie tegoż nie jest potrzebne :)

Zmieniło się prawo od tego roku i na wykonanie studni potrzebny jest projekt prac geologicznych oraz dokumentacja powykonawcza studni wykonana przez uprawnionego hydrogeologa. Często studniarze nie maja takich uprawnień ponieważ przez kilka lat było dopuszczone wykonywanie studni do głebokośći 30 m bez projektów i zatwierdzeń.

Geolog piszesz bzdury jak nie wiesz to nie pisz do 30 m nie potrzeba żadnych projektów itp.

Poczytaj prawo wodne .

• 11 months później...

Witam wszystkich forumowiczów.

To mój pierwszy post na tym forum i chcę się podzielić informacjami z wiercenia studni na działce.

Pierwszą czynnością to był przegląd studni u sąsiadów.

Kolejny to zebranie potrzebnych materiałów i narzędzi.

I wreszcie najważniejszy to wiercenie.

Ale po kolei:

Zakupiłem wiertło fi 180 mm i odciąłem rączkę do kręcenia i przyspawałem rurkę, która umożliwiła mi zakładanie przedłużek.

Dorobiłem kilka przedłużek z rurki 1/2 cala zakupione na złomie.

Zrobiłem filtr z rury PCV fi 160.

Zrobiłem szlamówkę fi 80 mm.

Zmontowałem trójnóg ze zbloczem na wysokości 6 m.

Wiercenie do głębokości 8,2 m zajęło trzem osobom 6 godzin z przerwami na płyny wspomagające.

Na tej głębokości pojawił się piasek z wodą i zakończyło się wiercenie.

Wpuściłem 10,5 mb rury do otworu i zacząłem szlamowanie które trwało jeden dzień.

Stop nastąpił na głębokości ok 10,3 m od poziomu gruntu. W kolejnym dniu dokonałem pomiaru i zacząłem pompować wodę.

Pompa pompuje ok 10 l wody na minutę a poziom wody cały czas pozostaje na poziomie 1, 6 m od dna.

Umieszczam kilka fotek z budowy studni a jeśli ktoś by reflektował to mogę odsprzedać cały zestaw. Pisać na prv a na pewno się dogadamy._DSC4079a.jpg_DSC4082a.jpg_DSC4086a.jpg_DSC4088a.jpg_DSC4096a.jpg

• 5 months później...
Witam wszystkich na forum , jednocześnie proszę o pomoc . Chcąc rozpocząc budowę potrzebne jest miejsce , plany, pozwolenia, kasa , ekipa , oraz media w tym najważniejsze woda. O ile z prądem można sobie poradzic gdy go nie ma np agregat to z wodą może byc ciężko . Każdy wie o czym piszę. , Po uzyskaniu wszystkich pozwoleń załatwieniu kierownika budowy oraz ekipy, razem z żoną postanowiliśmy wybic studnie na działce by miec wodę . Założenie było takie studnia abisyńska. Wiec zaczęliśmy poszukiwania studniarzy , którzy nam taką studnie wybiją . Ceny różne od 50 zł do 110 zł . Mamy działkę w Sępochowie gmina Kołbiel powiat otwocki . Na 26.10.2013 umówiliśmy panów z Łochowa. Przyjechali na 2 samochody na jednym była maszyna wiertnicza a na drugim baniaki z wodą . Zaczęli wiercenie metodą płuczki na jakiś 20 m pojawił się piasek .Pan zaznaczył w drugim dołku linie po czym dołożył kolejną rurę do maszyny wiertniczej i jeszcze jedną tak że zatrzymał maszynę na 30 m zaczął wyjmowac kolejne rury. drugi naszykował niebieską rurę z filtrem i włożyli do otworu . Nasypali trochę piasku po czym wlali do włożonej rury wodę podłączyli moto pompę i woda nie poleciała. Stwierdzili że nie ma sensu bic gdzie indziej i że w naszym przypadku wchodzi grę tylko studnia głębinowa. Co mnie zaciekawiło to powiedzieli ,że na wiosnę mogą przyjechac i bic studnie na 22 m i że woda będzie . Co ciekawe w miejscowości Sępochów ludzie mają różnego rodzaju studnie kopane abisyńskie 15 m do 40 m oraz głębinowe na 47 m . Moje pytanie jest następujące do Was czy znacie może różdżkarza z tych okolic oraz studniarzy którzy wykręcą studnie metodą szlamówki . Gdyż moje wrażenie jest takie że ekipa która była u mnie przebiła warstwę wodonośną a przy metodzie płuczkowej trudno jest określic gdzie zaczyna się ta warstwa a gdzie kończy . Proszę o pomoc

ty mówisz różdżkarz ja mówię operacja stodoła ( znajdź w googol i przeczytaj)

najpewniejszy jest sąsiad a dokładniej jego studnia

mi się sprawdziło a za naukę zapłaciłem 250zł specjalista miał gadane

znalazł krzyżujące się cieki wodne nabił znaki

po tygodniu poprosiłem by znalazł je ponownie pokazał

zrobił to ale kilka metrów obok

inny opierał się na mapach geologicznych z pokładami wód podziemnych

na mojej działce miało nic nie być

sam wytyczyłem najbardziej pasujące mi miejsce 5000l na godzinę 19 metr i kilka krotnie przekroczony poziom żelaza

zanim sprawisz sobie studnie zadaj sobie pytanie skąd jest woda pod ziemią ???

otóż zakopali ją kosmici

kiedyś wrócą i wystawią nam rachunek:D

powodzenia

Zrobiłem rozeznanie u sąsiadów studnie głębinowe na 47 m .Ale faktem jest ,że jeden z sąsiadów ma studnie abisyńską na 40 m wierconą starą metodą szlamówki . Ja już sam nie chce wytyczać chce by zrobił to ktoś inny np różdżkarz. Co do kosmitów to kolego mam inne zdanie więcej trzeba było siedzieć w szkole nad książkami niż w internecie czytać o kosmitach :):rolleyes:

Witam,

mailowo odpowiadałem Panu w tej sprawie ale może wyjaśnię. Problem prawdopodobnie jest taki że lustro wody jest poniżej 7m i dlatego woda tej ekipie nie leciała.

W przypadku studni głębinowej nie ma takiego ograniczenia. Metoda płuczkowa jest dobra ale najwięcej zależy od doświadczenia operatora, pokład można rozpoznać z dokładnością szlamówki. Zostaje jeszcze dobór odpowiedniej płuczki, rodzaj siatki filtracyjnej, specjalna obsypka filtracyjna itp itd

• 3 weeks później...
Zrobiłem rozeznanie u sąsiadów studnie głębinowe na 47 m .Ale faktem jest ,że jeden z sąsiadów ma studnie abisyńską na 40 m wierconą starą metodą szlamówki . Ja już sam nie chce wytyczać chce by zrobił to ktoś inny np różdżkarz. Co do kosmitów to kolego mam inne zdanie więcej trzeba było siedzieć w szkole nad książkami niż w internecie czytać o kosmitach :):rolleyes:

nie wiem czego ciebie uczyli na studiach i jakie mieliście książki ( pewnie autorzy to znachory z różdżkami w rękach)

dlatego tak ich bronisz

dałem ci przykład z doświadczenia z anegdotą ( przepraszam za próbę pomocy )

pod następnym własnym tematem napisz nie odpisujcie! sam wiem lepiej :no::D

• 1 month później...