Pilka 18.01.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Ja będę budować się w Droszkowie. Mam tel. do pana, który tam wywiercił większość studni. Podaję nr. 663 305 071 lub 603 691 037. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kik80 19.01.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Dziękuję jutro będę dzwonić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszmajewski 03.02.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Dziękuję jutro będę dzwonić. Pozdrawiam u mnie wiercili studniarze ze Szczecina, dobre wykonanie rura niebieska atestowana filtry siatkowe niby takie mają być woda kryształ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenaew 05.02.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Chłop to na roli. A kłócić się, to idź do starostwa. Równie dobrze mogę powiedzieć że do kanalizacji się nie wepniesz bo szambo na pole wypromujesz, prądu od elektrowni tez nie bo sobie wiatrak postawisz, a śmieci do lasu bo za wywóz nie zapłacisz. Pójście do starostwa to dopiero przyjemna zabawa. Ja w swoim domu czekałam kilkanaście dobrych lat zanim zrobili mi przyłącze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 07.05.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 JEST WODA! Fajne to uczucie jak na budowie tryska własną woda Bez proszenia się sąsiada, bez czekanie na łaskę/niełaskę wodociągów. Szczerze i z całym sercem mogę polecić studniarza z moich stron. Nie będę robił reklamy. Jak coś to na priv. Studnię trzeba jeszcze doprowadzić do końca. Są bardzo duże różnice w cenach za pompy głębinowe. Jak wstrzelić się w optymalny punkt jakość/cena? Wodę chcę docelowo w przyszłości używać do podlewania ogrodu, mycia auta itp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dezzz 08.05.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Jeśli padłeś ofiarą nieuczciwego studniarza z Bielska-Białej proszę o kontakt [email protected] Szukam poszkodowanych na większy proces sądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C.K 12.05.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Poszukuję wykonawcy do wykonania studni głębinowej w miejscowości Chańcza w świętokrzyskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makar42 19.06.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 (edytowane) Wiertłem Ø200 dowierciłem się ręcznie do warstwy wodonośnej, lustro na gł. 19m, spód rury filtracyjnej na gł. 23m. Filtr obsypałem żwirkiem o granulacji 1-8 mm Wydajność nie jest rewelacyjna, ale martwi mnie ciągła mętność wody po 5 dniach pompowania (na fotce, woda po nalaniu do naczynia i po 3 godzinnym odstaniu). Jako że filtr ma szczeliny 0,75 mm, osad to cząsteczki głównie b. drobnego piasku a w większości pyłu (po wysuszeniu). Odnoszę wrażenie, że jest to warstwa wodonośna typu kurzawkowego. Mam pytanie do fachowców, czy jest szansa na wyklarowanie wody po pewnym czasie, czy tylko pozostało mi: ? Edytowane 19 Czerwca 2014 przez makar42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makar42 30.06.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Już nie muszę tłuc głową w mur - woda wyklarowała się na tyle, że po nalaniu do naczynia nie odbiega już wyglądem od tej wody odstanej (prawe naczynie na fotce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes33 23.11.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) nie wiem czego ciebie uczyli na studiach i jakie mieliście książki ( pewnie autorzy to znachory z różdżkami w rękach) dlatego tak ich bronisz dałem ci przykład z doświadczenia z anegdotą ( przepraszam za próbę pomocy ) pod następnym własnym tematem napisz nie odpisujcie! sam wiem lepiej Koledzy dobry geolog odpowie wam ile merów na danej działce i zlokalizuje optymalne miejsce. Nie żaden czarodziej zajmuje się wierceniem ponad 20 lat wiec coś tam wiem. Wszystko zależy od geologi jakie warstwy są. Ja akurat jestem z Podkarpacia i tu większość prac wykonuje wiec z tego regionu dużo mogę doradzić MODEROWANO Edytowane 12 Stycznia 2015 przez finlandia Reklamy na forum są zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 05.03.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Witam Niedawno naszła nas z mężem myśl, że można by było wywiercić studnię głębinową, z której będziemy pobierać wodę do podlewania naszego ogrodu. Podzwoniłam trochę po firmach, które się tym zajmują i uzyskałam następujące informacje. Mianowicie koszt wiercenia 110zł/mb, w tej cenie jest rura pcv, filtr/filtry (nie wiem ile i jakie) i pompowanie wody do czysta. W naszym regionie lustro wody jest na głębokości 3,7m. Pan powiedział, że wierci się na głębokość 12-20m. Koszt pompy 400zł za chińczyka, polska pompa ok. 1000zł. Koszt ok. 3000zł, czy warto? myślę, że tak, bo podlewając sobie 2000m2 trawy + mnóstwo krzewów i drzew inwestycja zwróci się po jakichś 3-5lat. Ale czy jest coś o czym jeszcze nie wiem? O co powinnam zapytać wykonawcę? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem zielona w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 08.03.2015 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Ważne aby zapytać jakie rury wykonawca stosuje (ważne aby były do wody pitnej, nie kanalizacyjne, nie telekomunikacyjne). Czy stosuje obsypkę filtracyjną, czy uszczelni otwór przed wodą gruntową. Z zasady średnicy 110mm nie polecam - nie wszystkie pompy mieszczą się swobodnie, jeśli jest możliwość lepiej już 125mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.06.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Czy obsypka jest konieczna w każdej sytuacji, czy przy iłach może być bez obsypki, i rury z nacięciami bez siatki (iły ponoć mogą zatkać z czasem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon82 22.11.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Witam.Mam problem z wydajnością studni głębinowej a mianowicie studnia została wywiercona ok. 7 lat temu firma która mi ją wykopała stwierdziła że wydajność studni to 100 L na 1min , i lustro wody jest na 12 m dodam iż całkowita głębokość otworu to 24m a średnica rury to 160mm .Problem mam ze znacznym zmniejszeniem wydajności a mianowicie kupiłem pompę jak się okazuję za mocną (100L/min) zamontowałem ją w otworze i klops , zrywa mi lustro przy czym dodam pompa jest umiejscowiona 1.7m od dna studni, co więcej założyłem zawór kulowy i wodomierz , po dość znacznym przykręceniu zaworu takim żeby nie zrywało mi lustra wody na wodomierzu odczytałem że wydajność wynosi 1.1m3/h.Proszę o pomoc i co można zrobić żeby poprawić wydajność mojej studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 22.11.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Na pewno zrywa lustro wody?A firma dlaczego nie zamontowała od razu odpowiedniej pompy, lub nie dała namiarów jaką zakupić.Dlaczego pompa na 1,7 m, piasku nie ciągnie?Głębokość zanurzenia pompy i jej wydajność nie dobiera się w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon82 23.11.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Po nieprzyjemnym zdarzeniu brakło mi kasy na uzbrojenie studni i plantacji jaką miałem założyć. Więc odpuściłem sobie wtedy tą studnię.Lustro zrywa na pewno i piasek przepłukałem wpuszczając wąż zasilany z sieci wodociągowej więc teraz na dole czuję pod wężem kamyki, a woda leci cały czas mętna. Jak pompa wybierze mi całą wodę ze studni to słyszę pluski że woda się leje, czy to może oznacza że muszę wybierać do skutku aż filtr mi się odmuli??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 23.11.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Policzmy według wodomierza, 1,1m3/h=ok.18 litrów na minutę.Wiadro wody na minutę powoduje zerwanie lustra?Jaka pompa jest faktycznie, model.To nie wina filtra. Edytowane 23 Listopada 2015 przez gubik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon82 23.11.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Studnia się napełnia do wysokości 3 m od powierzchni gruntu ale to trwa kilka minut , a pompa to omnigena antypiaskowa 4-14/1.1kw 100l/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 23.11.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Po mojemu to masz podskórną wodę.Studniarze dokopali się do pierwszej warstwy wody i nie sprawdzili nic tylko tak zostawili jak jest.Bo przecież woda jest.Przy starych "kopanych studniach fi 80-90"z betonowymi kręgami wody było by ful, ale maż taką mini głębinówkę 160-kę.Nie wiem, czy wymiana pompy bardzo pomoże, nie ta warstwa wodonośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon82 24.11.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Zrobiłem mały rekonesans po okolicy i z tego co się dowiedziałem wszyscy co mają studnie głębinowe nie więcej niż 24-26 m głębokości, dodam że pogrzebałem więcej w internecie i podzwoniłem po osobach i firmach zajmujących się renowacjami studni kilka osób doradziło mi żeby przepłukać studnię pod ciśnieniem i odblokować filtr pionowy , w tym celu zakupiłem małą dyszę do czyszczenie kanalizacji która nadaje się do podłączenia do karchera, mam 25 metrów przewodu do tej myjki i może uda mi się przeczyścić ten filtr nadmienię ze jeszcze kupiłem kwasek cytrynowy techniczny i będę go rozprowadzał tylko po całej wysokości filtra gdyż kiedy studnia działała 7 lat temu zrobiłem badanie i wynik wyszedł że woda jest bardzo mocno zarzelaziona i nienadaje sie do użytku domowego czy może ma ktoś jeszcze jakieś sugestie czy dobrze robię czy źle a może jakieś inne rady??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts