Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

http://www.grupawroclawska.republika.pl/index_misie.html zobacz tu

ja mam w pęgowie pana nie znam ale polecił mi sprawdzonego różdżkarza wcześniej, ale chyba pojadę popytać ludzi czy mają studnie i wodę bo i tak chcę się budowac za parę lat to wystraczy mi tlyko info czy jest woda

• 3 weeks później...

Czy możliwy jest brak wody ze studni wierconej tak gdzieś na 8-10 m.

Podobno lusto wody jest już na 4m.

Czy przy tych długotrwałych upałach może na tyle obniżyć się poziom wody że studnia nic od siebie nie da? :(

Bo już nie wiem czy oszczędząć wodę i nie używać na rzeczy zbyteczne, czy też nie?

Studnia wiercona o głebokoœci 8--10metrów oczywiscie ze moze wyschnšc.

Do celów "domowych" właœciwe jest pobieranie wody z głębszych pokładów. Na tak płytkiej głębokoœci jest woda podskórna której jakoœc często jest zła a iloœć jest zalezna od il,oœci opadów.

Głębsze pokłady wody głębinowej to 20m i więcej oczywiscie zależy dokładnie od profilu hydrogeologicznego terenu.

Pozdrawiam

Studnia wiercona o głebokoœci 8--10metrów oczywiscie ze moze wyschnšc.

Do celów "domowych" właœciwe jest pobieranie wody z głębszych pokładów. Na tak płytkiej głębokoœci jest woda podskórna której jakoœc często jest zła a iloœć jest zalezna od il,oœci opadów.

Głębsze pokłady wody głębinowej to 20m i więcej oczywiscie zależy dokładnie od profilu hydrogeologicznego terenu.

Pozdrawiam

Czyli muszę się przygotować na suche źródełko w tym roku? :cry:

Kiedy się tego spodziewać?

Mieszkasz na Białołęce. Żeby Ci brakło wody na 4 metrach to musiałaby wyschnąć Wisła. Na razie się nie przejmuj :)

Pozdr. Zlu

No fakt, w sumie od Wisły mam gdzieś 1000 m w linii prostej, ale czy to ma aż taki wpływ na poziom wód podskórnych?

Mieszkasz na Białołęce. Żeby Ci brakło wody na 4 metrach to musiałaby wyschnąć Wisła. Na razie się nie przejmuj :)

Pozdr. Zlu

No fakt, w sumie od Wisły mam gdzieś 1000 m w linii prostej, ale czy to ma aż taki wpływ na poziom wód podskórnych?

Zalezy i to w 100000% :)

Sebo8877

O ile się nie myle to te "około" 30 m robi dużą różnicę.

Do 30 m jest to typowa studnia - czyli wystarcza zgłoszenie do gminy/starostwa. Pożądany wyrys z mapki z zaznaczonym miejscem planowanej studni (uwaga na odległości od olicznych szamb, POŚ-ów, granic działki, etc...). Teoretycznie trudno chyba znaleźć podstawę prawną, na podstawie której gmina mogłaby odmówić.

Natomiast poniżej 30m to już głębinowa. A tu nie obejdzie się bez zezwolenia. No i potrzebny operat wodno-prawny...

Niemniej jednak, niech wypowie się też fachowiec.

O ile się nie myle to te "około" 30 m robi dużą różnicę.

Do 30 m jest to typowa studnia - czyli wystarcza zgłoszenie do gminy/starostwa. Pożądany wyrys z mapki z zaznaczonym miejscem planowanej studni (uwaga na odległości od olicznych szamb, POŚ-ów, granic działki, etc...). Teoretycznie trudno chyba znaleźć podstawę prawną, na podstawie której gmina mogłaby odmówić.

Natomiast poniżej 30m to już głębinowa. A tu nie obejdzie się bez zezwolenia. No i potrzebny operat wodno-prawny...

Niemniej jednak, niech wypowie się też fachowiec.

Mówisz że poniżj 30 m to jest studnia głębinowa , to jak nazwiesz studnie o gł np. 100 m ? Znajomy wywiercił taka własnie studnie bez żadnych pozwoleń ja mam na gł 34 m i też nie robiłem żadnego pozwolenia wszyscy dookoła mnie także nie maja, nie dajmy sie zwariować niedługo to trzeba bedzie robic mapke gdzie postawic bude dla psa...

bezele ---> a ile znajomy zapłacił za te 100 m ??

Ja wierciłem płytką studnię (ok 10m ) i płaciłem 100zł za metr (i to podobno było tanio bo znajomy płacił 200/m) co przy 100 metrach daje niemałą sumkę.

A w kwestii pozwoleń to .... żadnych wniosków o pozwolenie na budowę studni nie składałem i mam nadzieję, że nie musiałem :)