free_shop 07.09.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 uciu, 1,5 kW to trochę dużo. Z nomogramu wynika, że przy 3,5 bara(wystarczające ciśnienie do domu) masz wydajność 4,5 m3/h. Taka wydajność wystarczy aby jednocześnie 2 osoby się kąpały, 2 myły, włączona była pralka, zmywarka i kostkarka do lodu Duża pompa potrzebna jest jeżeli masz podlewanie automatyczne (zapytaj ogrodników, jakie potrzebują wydajności i przy jakim ciśnieniu). Do pompy 1,5 kW zbiornik hydroforowy min. 300 l (sprawdza się w praktyce). Zbiornik hydroforowy (tu nie zgadzam się z Dusigroszem2000 - szacun) bezprzeponowy ! Łatwiej jest uzdatniać wodę. Reasumując, przed kupieniem pompy i zbiornika hydroforowego skontaktuj się z: - ogrodnikami, - firmą zajmującą się uzdatnianiem wody. Urządzenia podlewające (automatyczne) i filtry potrzebują większych wydajności i ciśnień niż woda do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.09.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 ok, dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi. Zastosuje wiec zbiornik hydroforowy o pojemnosci 200-300litrów. W zaleznosci od tego jaki zmiesci mi sie do studzienki (zbiornik ma byc pod ziemia na glebokosci okolu 1,5metra w studzience zrobionej z 3kręgów fi 160cm). Powinien to zobrazowac ten obrazek:http://img174.imageshack.us/img174/6499/studniadd1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 07.09.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Zbiornik hydroforowy (tu nie zgadzam się z Dusigroszem2000 - szacun) bezprzeponowy ! Łatwiej jest uzdatniać wodę. Nie zamierzam prowadzić sporów....doradzam na bazie własnego doświadczenia.....dlaczego mimo wszystko proponuje przeponowy pomimo faktu iż cena jest nieco wyższa?Bezprzeponowy bedzie sie w swojej pracy opierał o poduszke powietrzną utworzona sztucznie - napompowanie powietrza pompka lub sprężarką - jesli woda nie bedzie uzdatniana to substancje utleniające sie (zelazo ,mangan ,amoniak) beda pochłaniały znajdująca sie poduszke i regularnie będzie istniała potrzeba dopompowywania powietrza ....wszystko bedzie zależało od zuzycia wody i poziomów tych substancji w wodzie , a biorąc pod uwagę niedogodności związane z wchodzeniem do studzienki nie sadze by decyzja o bezprzeponowym była dobrym rozwiązaniemfree shop ..bez urazy prosze. Pozdrawiam[email protected] PS na dzien dzisiejszy rodzaj zbiornika nie stanowi problemu przy uzdatnianiu... no chyba że firma która ma uzdatniac stosuje tylko jedna technikę uzdatniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 07.09.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 uciu, Budowa imponująca. Zbiornik może być w pomieszczeniu tzw. gospodarczym (nie jest głośny). Z praktyki wiem, że zawsze jest za małe. Uwzględnij: piec, bojler, instalację do c.o. (rurki, zaworki, pompki itd.), filtry do wody, miejsce na grabie itp. Pomieszczenie powinno mieć kratkę odpływową (tzw. pomieszczenie mokre, zawsze się cóś wylewa z urządzeń, z zaworów bezpieczeństwa...). Jeżeli nie ma wysoko wód gruntowych, studzienka może nie być izolowana od spodu (dno). Odpowietrznik chyba nie jest potrzebny, bo pokrywa ma dziury (nie widziałem takiego rozwiązania w praktyce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.09.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 uciu, Budowa imponująca. Zbiornik może być w pomieszczeniu tzw. gospodarczym (nie jest głośny). Z praktyki wiem, że zawsze jest za małe. no właśnie:-) Jeśli bedzie miejsce w gospodarczym, które nie jest duże bo to malutki domek, to tam umieszcze zbiornik. Jeśli jednak nie bedzie miejsca to bede musiał go dać do studni. Wszystko zależy od bojlera - czy bedzie mógł być na dole (bo łazienka jest na górze). Jeśli tak to ze zbirnikiem hydroforowym bedzie ciezko, jeśli nie to problem sie sam rozwiąże:-) Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 07.09.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Dusigrosz2000,Zajmuję się uzdatnianiem wody.Płytka studnia (kilka metrów) - warunki anaerobowe, woda może być bez żelaza i manganu, ale woda może być zanieczyszczona ściekami z szamba sąsiadów, skład wody zmienia się w zależności od pory roku itd.Głęboka studnia - przeważnie ma żelazo i mangan. W przypadku zbiornika hydroforowego przeponowego należy zastosować filtry ze złożem katalitycznym tzw "Greensand", złoże jest jest jednym z najlepszych na rynku, ale ma swoje wady: koszty inwestycji, koszty eksploatacji.W przypadku zbiornika hydroforowego bezprzeponowego instaluje się tzw. aspirator (napowietrzacz, zwężkę Venturi'ego, jak zwał tak zwał). Zasysa powietrze, utlenia żelazo i mangan, uzupełnia poduszkę powietrzną (nie ma potrzeby uzupełniania powietrza, a wręcz przeciwnie, trzeba go usunąć instalując kaloryferowy odpowietrznik automatyczny).W sumie wychodzi taniej: zbiornik tańszy i trwalszy, zamiast sprężarki - aspirator + odpowietrznik (koszt ok. 250 zł), tańsze filtry do wody (inwesatycja + eksploatacja).Wybór należy oczywiście do Klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.09.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 free_shop mam wiec do Ciebie prośbę - napisz mi co mam dokładnie kupić i o co zapytać bym potem nie miał z tym problemów. Wody w studni nie mam przebadanej bo liczą sobie za to 600zł w sanepidzie. Działka znajduje sie na pograniczu jury krak-częst i kielecczyzny tak wiec wode mam raczej zasadową no co wskazuje biały osad w czajniku. Przy wierceniu studni tez była sama biała skała. Aha w domu bedą kaloryfery jesli ma to znaczenie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 08.09.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Biały osad w czajniku wynika z twardości wody (wapń, magnez). Jeżeli jest kremowy, rudy lub brązowy, jest również żelazo (ew. mangan).Sanepid jest drogi, spróbuj spytać w firmach z filtrami, Analiza fizykochemiczna powinna kosztować ok. 200-250 zł. Warto ją zrobić aby uniknąć późniejszych kłopotów. W firmie z filtrami pomogą zinterpretować wyniki.W przypadku wody do c.o. ważna jest twardość wody. Jeżeli napełnisz instalację i podgrzejesz wodę, sama się uzdatni; woda będzie odżelaziona, miękka i o wysokim pH. Ale to całe świństwo gdzieś się odłoży.Najtańszym rozwiązaniem (w miarę skutecznym) jest np. wstawienie w instalację c.o. filtra tzw. "narurowego" z wkładem zmiękczającym i włączenie (na zimnej wodzie) pompki cyrkulacyjnej np. przez 24 h. Wkład wybierze żelazo, mangan, usunie wapń i magnez. Dzięki temu nie będzie odkładał się w instalacji kamień kotłowy, który jest złym przewodnikiem ciepła.Analiza wody koniecznie!!!Unikniesz w ten sposób późniejszych kłopotów i pytań w rodzaju: dlaczego instalacja mi koroduje, dlaczego mam tak duże koszty podgrzewania ciepłej wody itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 02.10.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Bede zabierał sie za kopanie studni z kregow betonowych. wiem ze trzeba podkopywac krag zeby sie powoli zapadał i nałozyc nastepny i dalej podkopywac...i tu sie robi problem!Krag betonowy 1000x600 wazy 500kg...jak go nałozyc na kolejny krag nie uzywajac dzwigu?? jak to robia na wsi ze kopia studnie bez dzwigu? Czy do tej czynnosci trzeba kilku ludzi (chyba z 6osob) zeby nalozyc?Moze ktos poda jakies wskazowki jak to zrobic nie angazujac pol rodziny (bo bedzie problem zeby na chwile codziennie zwolywac kilka osob).Moze znacie jakies strony z opisami jak dokladnie robic studnie i jaki sprzet uzywac oprocz saperki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.10.2006 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 po pierwsze odradzam kopanie studni bez kogoś kto to robił chociaż raz, lub przynajmniej widział jak kopią..../on pokieruje pracą i problem z kręgiem zniknie, naprawdę jest to najmniejszy problem przy kopaniu studni.../ - kopanie studni to praca niebezpieczna a teraz na temat: eee krąg nie ma takiej masy najwyżej pół tego... 2 osoby spokojnie sobie radzą z turlaniem i przewracaniem takiego kręgu... a mniej nie może być przy kopaniu, samemu nie da się kopać studni ze względów technologicznych i przede wszystkim: BEZPIECZEŃSTWA!!! a kłaść go przecież będziesz gdy ten poprzedni się zagłębi w ziemię, nie trzeba go podnosić do góry... radzę też przypomnieć sobie ze szkoły takie pojęcia : maszyna prosta - dźwignia jednostronna/dwustronna http://www.daktik.rubikon.pl/Slowniczek/maszyny_proste.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 03.10.2006 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 po pierwsze odradzam kopanie studni bez kogoś kto to robił chociaż raz, lub przynajmniej widział jak kopią..../on pokieruje pracą i problem z kręgiem zniknie, naprawdę jest to najmniejszy problem przy kopaniu studni.../ - kopanie studni to praca niebezpieczna a teraz na temat: eee krąg nie ma takiej masy najwyżej pół tego... 2 osoby spokojnie sobie radzą z turlaniem i przewracaniem takiego kręgu... a mniej nie może być przy kopaniu, samemu nie da się kopać studni ze względów technologicznych i przede wszystkim: BEZPIECZEŃSTWA!!! a kłaść go przecież będziesz gdy ten poprzedni się zagłębi w ziemię, nie trzeba go podnosić do góry... radzę też przypomnieć sobie ze szkoły takie pojęcia : maszyna prosta - dźwignia jednostronna/dwustronna http://www.daktik.rubikon.pl/Slowniczek/maszyny_proste.htm Studnie kopie do max 3,5m wiec nie bede wzywal fachowca bo dlaczego miałbym nie dac rady sam (z pomoca innej osoby)? lewych rak nie mam i checi mam.. Krag wazy tak jak napisałem ..tu mozna sobie sprawdzic http://www.bebeton.home.pl Nie musze sobie przypominac co to jest dzwignia bo wiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.10.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 http://www.bebeton.home.pl/ nie można sprawdzić jest tam tylko zbiornik na gnojowicę masa 5000 kilogramów MASA nie ciężar kilogram jest jednostką masy nie ciężaru ciężaru jednostką jest niuton N to proponuję wobec tego sobie przypomnieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 03.10.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 http://www.bebeton.home.pl/ nie można sprawdzić jest tam tylko zbiornik na gnojowicę masa 5000 kilogramów MASA nie ciężar kilogram jest jednostką masy nie ciężaru ciężaru jednostką jest niuton N to proponuję wobec tego sobie przypomnieć... Mozna sprawdzic wchodzac w zakładke asortyment i wybierajac odpowiedni asortyment.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.10.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 404 Not Found Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 03.10.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 witam!! Mąż kopiąc studnię w pierwszej kolejności wykopał dziurę większą od obwodu kręgu a nastepnie przy pomocy spychacza osadził kręgi w wykopanym otworze. Pasy parciane załozone na krąg i doczepiona do nich stalowa lina podwieszona na łyżce spychacz. Kręgi osodzono bezproblemowo Na działce mamy twardą glinę tak wiec kopanie pod kręgi i osadzanie ich było bezpieczne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 19.10.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Kopie studnie i na paczatku bylo ok..w tej chwili po wpuszczeniu okolo 2m kregow w dol (woda jest na 80cm ppt) woda tak szybko naplywa ze nie da sie juz kopac.wpusciłem do studni pompe ktora caly czas wypompowuje wode ale to nic nie daje bo nowa woda naplywajac zamula mi piaskiem i co wykopie to woda naniesie piasku i stoje w miejscu...Juz nie wiem co mam robic zeby wkopac jeszcze 2 kregi (1,2m)??Moze podacie jakis sposob zeby wykopac glebiej??Moze polecicie mi kogos z Zielonej Gory lub okolic zeby to zrobil bo jak narazie co dzwonilem to zajmuja sie tylko glebinowymi lub maja wolne terminy dopiero w lutym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.10.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Witam. O kopaniu studni na forum już pisałem. poszukajcie. Dodam tylko, że mieszy mnie użycie dwigu. Otóż to sie robi tak, ze kršg trzeba zatoczyć na miejsce kopania (to nie jest ciężko, a można użyć dršżka). I kopie się w rodku kręgu, który stopniowo zagłębia się. Po zrównaniu się górnej krawędzi z otaczajšcym terenem kopišcy wychodzi ze studni, a na "zanurzony" w ziemi kršg wtacza się następny, ustawia i ... kopie się dalej. Ustawiać następny wolno tylko wtedy, jak osoby nie ma wewnštrz, bo zdarzały się wypadki pęknięcia i rozsypania kręgu, a gruz wtedy mógłby kopišcemu rozbić głowę. Niestety, gdy woda napływa w iloci większej lub równej wypompowywanej, kopanie jest w zasadzie niemożliwe. Chociaż słyszałem kiedy o firmach, które wykorzystywały napływajšcš wodę z piaskiem i zamiast kopać narzędziami to specjalnymi pompami wtryskiwały cinieniowo tš mieszankę spowrotem pod kršg betonowy. Wtedy następowało gwałtowne "rozwodnienie" ziemi i kršg osiadał zanurzajšc się coraz więcej. Ale to było w latach 80-tych. Teraz nie wiem, czy sš takie firmy.Innš metodš jest zamrażanie ziemi ( złoża wodnego) wokół studni tak, jak się kopie szyby kopalniane. przydałby się specjalista z Kopalni w Bogdance. Ci to majš dowiadczenie!!! przecież parę razy ich zalało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.10.2006 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam. Niestety, gdy woda napływa w iloci większej lub równej wypompowywanej, kopanie jest w zasadzie niemożliwe. Chociaż słyszałem kiedy o firmach, które wykorzystywały napływajšcš wodę z piaskiem i zamiast kopać narzędziami to specjalnymi pompami wtryskiwały cinieniowo tš mieszankę spowrotem pod kršg betonowy. Wtedy następowało gwałtowne "rozwodnienie" ziemi i kršg osiadał zanurzajšc się coraz więcej. Ale to było w latach 80-tych. Teraz nie wiem, czy sš takie firmy. Innš metodš jest zamrażanie ziemi ( złoża wodnego) wokół studni tak, jak się kopie szyby kopalniane. przydałby się specjalista z Kopalni w Bogdance. Ci to majš dowiadczenie!!! przecież parę razy ich zalało. Probowałem dzis walczyc za pomoca strazy pozarnej.Pod cisnieniem byla wpompowywana woda pod kregi a druga pompa wypompowywała wode z piachem...i niestety po chwili pompa zapchała sie piachem i nic z tego nie wyszlo.Chlopaki zwineli sprzet i na tym sie skonczyło. Metoda zamrazania ziemi w moim terenie jest raczej nie dostepna i pewnie zbyt droga. Juz nie wiem jak kopac dalej?! Chce jeszcze wpuscic 2 kregi (1,2m) ale robi sie to zbyt trudne. Podajcie jakis jeszcze sposob lub namiar do studniaza ktory dziala kolo Zielonej Gory i zajmuje sie studniami kopanymi (bo do tych co dzwonilem to tylko wierca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.10.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 a po co walczyć??? przecież już masz wodę w studni /głębokość studni ok 2m, woda na 0,8m/ .... i to niegłęboko 80 cm będzie można wiaderko napełnić trzymając je w ręce i schylając się do studni... nie trzeba jakichś kołowrotów itp... http://www.wrotamalopolski.pl/NR/rdonlyres/E2280CCD-0B87-4BC9-91EC-77ECE00BDD89/8085/wygielzow_skansen2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.10.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 a po co walczyć??? przecież już masz wodę w studni.... i to niegłęboko 80 cm będzie można wiaderko napełnić trzymając je w ręce i schylając się do studni... nie trzeba jakichś kołowrotów itp... Tak wody jest na okolo 1m. Ale chce pobierac wode z troche wiekszej glebokosci zeby byla jeszcze bardziej przefiltrowana,a przedewszystkim zeby jej stan byl wiekszy zeby szybko nie oproznic studni zeby miec w zapasie nie 1m3 a 2m3 wody. Pobieranie wody z dna tez sie wiaze z tym ze pompa bedzie zasysała piach z dna i mimo ze zastosuje sie filtr to sie zamuli woda i sam filtr,tak wiec chce pobierac wode min 0,5m od dna i zeby tej wody byl jakis zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts