Greg_pu 19.03.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Serdecznie dziękuję za ostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 19.03.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 W Szczecinie i okolicach wiercenie kosztuje od 250 do 400 Pln za metr. A ja mam do wywiercenia ok. 60 m. Ale popłynę, niekoniecznie wodą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 19.03.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam! Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów próbował sam "utopić" w studni głębinowej pompę i wykonał sam jej podłączenie. Chcę zrobić to sam bo mam dość wydawania na fachowców. Chodzi mi o to jakich złączek użyć żeby pompa nie odpadła i nie została w studni. I jeszcze pytanie - czy linka zabezpieczająca pompę w studni powinna być luźna( tak jest w instrukcji Grundfosa, by pompa nie wisiała ukośnie?) Czy jest to bzdura? ponieważ w takim przypadku pompa będzie wisieć na złączce(jakiej, plastikowej?) oraz rurze PE niebieskiej. Jak to u Was robili fachowcy? Do spraw elektrycznych będę miał fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 20.03.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 U mnie w chwili obecnej pompa Grundfosa do głębinówek( dostałem na parapetówke) jest zainstalowana w zwykłej studni ( 8m) . Używałem rur PCVi złączka , a raczej u mnie kolanko też PCV. Opuszczałem za pomocą sznurka , a żona pomagała rurce zjeżdżac na dół. Rurkę miałem w całości - była zwinioęta w krążek a można kupic odcinek nawet 50m - więc złączki w pionie odpadają, pozostaje tylko złączka "kolanko" do połączenie z rurą biegnacą w poziomie do budynku. I faktycznie po podłączeniu kolanka zluzowałem o 10cm sznurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_i_Asia 20.03.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam, ja również szukam wykonawcy studni wierconej w Szczyrku (a jak dzwoniłem do kilku to cena 300-400 PLN za mb ) - sąsiad ma wode na 31 metrach i troche mnie to przeraża, a muszę wiercić bo wodociągu mi nie podłączą, w studni kregowej , która na dodatek okresowo wysycha mam bakterie coli przypuszczalnie dopływające z sąsiedniego "ściekostrumyczka" a że spodziewamy się dziecka - woda musi być. Zastanawiam się jeszcze nad opcją zainstalowania filtrów i lampy uv do wody ale nie wiem na ile te sa skuteczne i czy w studni wierconej (głębinowej) rzeczywiście jest taka dobra woda bez bakterii i zanieczyszczeń ? Muszę podjąć jakąś decyzję i Licze na porady Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 21.03.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam! Dziękuję za odpowiedź! Jeszcze pytania do Greg_pu - czy Twoja pompa wisi na niebieskiej rurze czy stoi na dnie studni? Rura tłoczna pompy oprócz kolanka na górze musi być przymocowana do króćca tłocznego pompy jakimś elementem łączacym- czy jest to złączka plastikowa prosta (gwint/skręcanie) czy coś innego? Te durne moje pytania wynikają z tego, że obawiam się iż ciężka pompa wisząc na niebieskiej rurze i plastikowych złączkach może się zsunąć? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 22.03.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam. Moja pompa wisi ok 50cm od dna a połaczenie pompa rura jest wykonane złączką z gwintem z plastiku. O ile dobrze pamietam pod tą nakrętkę wchodziła na rurę taki oring gumowy czy z tworzywa jakiegoś, tak że dokręcając nakrętkę powodowało się uszczelnianie połączenia. System działa już a może dopiero 4 latka. Ale w zeszłym roku przy czyszczeniu studni , jako że nie miałem nikogo do pomocy , wyciagałem pompę ciągnąc właśnie za rure a nie za sznurek i nic sie przy pompie nie rozłączyło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 22.03.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Muszę podjąć jakąś decyzję i Licze na porady Pozdrawiam Robert Witam . Sam też przerabiam ten temat od dłuższego czasu. I też myślałem o lampie UV. Pytanie tylo co poza bakteriami masz w wodzie. Ja dałem wodę do badania i oprócz bakterii wyszedł mi mangan przekroczony o 400%. Bakterie można załatwić czyszcząc raz w roku studnie. Przed czyszczeniem wlewa się na 24h do studni roztwór czegośtam - dostaje to w wodociagach tam gdzie robili mi badanie wody. Trzeba im podać dokładną kubaturę studni i ilość wody a oni dają taki bardzo żrący środek. ( Wyżera plamy w dżinsach ) Potem pompowanie i czyszczenie szczotka drucianą - w moim wykonaniu na wiertarce. Potem jeszcze 2 pompowania. MINUS- rodzinka na kilka dni wyjeżdża bo nie ma wody w domu. Ale 2 m-ce po czyszczeniu woda była w badaniu i bakterii zero. Trzeba to jednak powtarzać. A co do manganu to odmanganiacz kosztuje ok 4500zł - potem co kwartał wymiana złoża filtrujacego -ok 400zł. No makabra finansowa. Na razie założyłem trzy filtry sznurkowe "szeregowo" o różnej gęstości i wymieniam je co 2 tygodnie. Co do filtrów to RADA zakładajcie przed zbiornikiem. Pierwszy miałem na wyjściu ze zbiornika na instalację. Strzeliła mi mębrana w zbiorniku i musiałem go rozebrać , no nie uwierzycie co było w środku - na ściankach z 1 cm takiego osadu jak muł z jakiejś sadzawki, o zapachu nie wspomnę. To była kolonia żywych kultur bakterii, tylko że ja nie produkuje jogurtów. Dlatego teraz filtry założyłem przed zbiornikiem ( kupiłem nowy bez membrany). I mam pewność że woda w zbiorniku która przecież troche czasu tam zalega jest juz bez tego całego syfu. Tak że reasumując najtaniej byłoby zrobić studnie głebinową nawet za te 300-400zł/m ale każdy fachowiec który u mnie był NIE DA GWARANCJI czy woda z 30 m nie bedzie taka sama. I tu pies pogrzebany. "Bo wystarczy że geolodzy wiercący otwory rewizyjne przy budowie jakiejs drogi oddalonej nawet o 30km nie zabezpieczą odpowiednio otworu po odwiercie (koszty) i juz woda gruntowa ( tak jak u mnie z manganem) zanieczyszcza pokłady tej wody drugorzędowej." - To opinia jednego z fachowców. I bądź tu mądry i pisz wiersze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 22.03.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witam! Dziękuję za odpowiedź Znam dobrze Twoje rejony czyli Goleszów i okolice, bardzo sympatyczni ludzie tam mieszkają,co nie często się spotyka, niestety. Nie dużo brakowało i mielibyśmy działkę powyżej dworca PKP.Często tam jeździliśmy spokój i piękne widoki i ten "cug" na szczęście cichy i żadko śmigający. To już przeszłość, znajomy zaraził nas piękną wiochą, jakby cywilizacja ale mniejszym formacie. Wieś pomiędzy Żywcem a Suchą i to jest dopiero TO! Gdyby nie co niektórzy sąsiedzi. Taka historyjka wodno-studniowa dla przykładu - potrzebowałem wody do budowy(studni jeszcze nie było) i miły Krakus- Wiesław pozwolił mi skorzystać ze swojej wody. Chodziło o napełnienie kilku plastików może w sumie 400l. Jednak klucz do jego chałupy miał taki miejscowy chłopek roztropek. Oczywiście wszystko było uzgodnione telef. ów "chłopek" miał mi udostępnić kranik. I co ? myślisz się to skończyło?( jak piszę te słowa jeszcze mnie szlag trafia i dostaję ciśnienia) Wody nie dostałem a chłopunio zaczął chrzanić coś trzy po trzy tu cytuję fragment kończący" ... jak się chce budować a nie ma się wody to trza mineralną kupić!...' gdyby nie wrodzone dobre wychowanie nie wiem co bym zrobił, skończyłem z nim hasłem "chłopski filozof" byłem mimo wszysyko kulturalny choć nie należało. Takich powinno się w mordę bić bez ostrzeżenia. Z Wiesławem żyjemy w zgodzie z chamem na dystans, nie chcę zadzierać bo nie z kim gadać zgodnie z zasadą nie ruszaj g.... bo będzie śmierdzieć. W okolicy jest strumień i z tam nabałem wody by fachowcy mieli czym kleić bloczki. Takich też mamy rodaków. Czyja to wina? Ja z racji koli w okolicznych studniach kopanych byłem zmuszony pójść w głębinówkę, na razie nie badałem wody, może ze strachu, napewno ze skąpstwa. Zrobię bo tak trzeba. Wodę pijemy i wozimy do domu(tam jeszcze nie mieszkamy) nie wiem czy to dobrze zalewając wrzątkiem kawa się pieni?Jest bardzo miękka. W smaku jest dobra, zresztą niech by spróbowała być inna - za takie pieniądze. Nic do tej pory przy niej nie robiłem, jest zabezpieczona, nikt nie ma do niej dostępu. Głęboka na 30 m, fi 160mm, osłonowa fi 200mm, w 2005 - 250zł brutto za metr+ projekt. Lustro wody w rurze 20cm nad dnem studni. Moi "wietacze" byli z podkarpackiego i nie wiem czy zapuszczają się w tamte okolice. Jak to dobrze, żę takich obszczymurków j/w wspomniany jest niewielu! na tym świecie i taki do kościółka chodzi, a co ! Trochę mnie nastraszyłeś kosztami ewentualnego w moim wypadku rugowania z wody manganu, znam niestety ceny innych uzdatniaczy wody.Nie wiem co mnie czeka po badaniu ? Co ma być to będzie. Przykro mi nie jestem w stanie nic doradzić niestety. Jedyne co możesz zrobić to popytać okolicznych mających studnię, co jest u nich.Teraz sobie przypomniałem, zatrzymywaliśmy się jak wspomniałem powyżej dworca tam prowadzili wcześniej jakieś prace związane z planowanym wysypiskiem śmieci, czy czasami stamtąd nie bierze się całe zło? Były tam jakieś studzienki, coś się tam działo? Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 02.04.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam, mam pytanko do budujących studnie - jak wygląda teraz papierologia związana z budowa studni i ile taka budowa kosztuje.Pozdrawiamagnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 02.04.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 studnia wiercona około 100zł za m z materiałem ( tak było w tamtym roku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batory 02.04.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 ale kopana czy wiercona jesli wiercona to w okolicach warszawy za 40_tke czyli inaczej abisynke to 45zl z metra glebokosci, jesli natomiast glebinowa czyli fi110 to po stowce za metr a i studnia do 30 metrow jest bez pozwolenia ale kto to zmierzy u w mojei okolicy woda zaczyna sie gdzies tak na 40 metrach (ja posiadam ta tansza i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 03.04.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 wiercona ma około 40 cm średnicy ? Tzn. jest na wpuszczaną pompę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziucha 03.04.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 studnia wiercona około 100zł za m z materiałem ( tak było w tamtym roku) Witam, masz może jakies namiary na studniarzy???? jestem z Twojego regionu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batory 03.04.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 nie, na wpuszczana tzn glebinowke ma 110 (przewaznie) ta 40 to rura 4 cm podlonczona do hydroforu w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 03.04.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 studnia wiercona około 100zł za m z materiałem ( tak było w tamtym roku) Witam, masz może jakies namiary na studniarzy???? jestem z Twojego regionu pzdr p. Kalinowski tel. 601677092 ( gośc jest z Torunia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 03.04.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 nie, na wpuszczana tzn glebinowke ma 110 (przewaznie) ta 40 to rura 4 cm podlonczona do hydroforu w domu A ile kosztuje taki hydrofor i co jeszcze trzeba kupić, żeby działało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.04.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 masz opcję szukaj, a jak nie chce się tozawołaj ojca i niech pyta o poważne sprawy a nie pytania na poziomie avataruznajdz sobie w googlach, allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 03.04.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Jak ci sie nie podoba to nie czytaj. Nie musi sie być alfa i omegą we wszystkim. A ja akurat o studniach nie wiem nic i mam do tego prawo. Dlatego pytam i to w miejscu do tego przeznaczonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.04.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Jak ci sie nie podoba to nie czytaj. Nie musi sie być alfa i omegą we wszystkim. A ja akurat o studniach nie wiem nic i mam do tego prawo. Dlatego pytam i to w miejscu do tego przeznaczonym. to chociaż stwórz pozory, że szukałeś czegokolwiek w tym temacie na forum, jesteś tak długo na forum, a nawet nie raczysz sobie zadać trudu na szukanie a ceny to jak radziłem google, allegro, tak znajdziesz aktualne ceny tego o co się pytasz (hydrofor itp) acha i jak się uprzeć to nie jest do tego miejsce wiem jestem upierdliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts