Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Taka woda do picia moze być dobra, nawet zdrowa, ale zje Ci

prędzej czy póżniej instalację, także z praniem może być problem.

Analiza zupełnie prymitywna: do naczynia z wodą wlać wodę

wapienną, tzn. klarowny roztwór znad wapna i pozostawić

na drugi dzień. Ilośc brunatnego osadu na dnie da z grubsza

pojęcie o ilości żelaza.

Ps. Ten Grodków to Dolny Sląsk ?

Opolskie, pomiędzy Nysą a Brzegiem. Do granicy dolnego śląska mam 10km ;-) 60km od Wrocławia.

Ale na co wstępnie muszę się nastawiać (jakie filtry, uzdatniacze, odżelaziacze itp) oraz orientacyjne koszty. Rodzinka w przyszłości 4os i musi to wydolić ;-).

Przyłączą mi wodę miejską z rok może dwa ale wolę swoją.

Na pierwszy rzut oka hydrologa:

Po pierwsze: zażelaziona a nadmiar żelaza ponad norme szkodzi.

Po drugie: odwiert 11m a wody 7 m to oznacza że pierwsze zwierciadlo wód jest na 4 m ppt (chyba że artezyjka....) = infiltrujące wody opadowe wraz z całym syfem z atmosfery, pól uprawnych, roztworu humusu z lasów itp itd. Dodac jeszcze nieszczelne szamba u sąsiadów to oprócz tablicy Mendelejewa masz pałeczki coli, pantofelki, lamblie, itd itp (przeglądowo). Może w okolicy jest jakiś cmentarz? :o

Glina jest na wierzchu? jesli tak to wolniej infiltruje..... szansa że troche mniej badziewia bedzie

Glina jest na dnie? No to dół całkowity: całe badziewie infiltruje przez żwiry i piaski i sie zatrzymuje w pierwszym poziomie wodonośnym na glinie. skład: jak wymieniłem wczesniej.

Rozwiązanie: kopac głębiej, podłączyc się pod wodociąg, zastosować uzdatniacze wody (napisane w skali rosnącej kosztów, orientacyjnie).

Co do zbadania wody: albo w wodociągach (kasa), albo podjedź do Wrocławia do instytutu geografii, złap jakąś studentkę na specjalizacja hydrografia i za dobrą pizze poproś o analizę wody w ramach ćwiczeń z hydrochemii - powinno wyjść :D

pozdrawki.

więc tak:

od góry licząc jak wierciliśmy to orientacyjnie:

1. ziemia :-) ok 0,5m

2. piach z żwirem i gliną (kolorowo) ok 1,5m

3. sama glina (szaro-kremowa) 1-2m

4. potem szary żwir z wodą (bardzo powoli się sączącą - raczej mokry żwir)

5. znów trochę gliny z piachem

6. piach, żwir

7. glina ok. 1m - jak ją przebiliśmy (10m głęb.) to "trysnęła" woda do góry to powierciliśmy w żwiże jeszcze metr i na tej długości jest ryra dziurowana owinięta filtrem.

cmentarzy i lasów brak, szamb też ale jest coś chyba gorszego - jakież 50m dalej sąsiad ma przydomową oczyszczalnię ścieków, czy to świństwo może dolecieć przez taki grunt na 11m czy raczej nie muszę się tym przejmować? w drugą stronę pole uprawne z pszenicą.

zawsze myślałem, że mam głęboką studnię :p

Każdą wodę z własnego ujęcia należy przebadać i to dosłownie przebadać a nie wyciągać wniosków na podstawie doświadczeń i obserwacji aby wyniki były wiarygodne należy je wykonać tez w sposób prawidłowy Wodę do badania pobrać z przebranej już studni do czystego naczynia i jak najszybciej oddać do badania a nie wozić przez kilka upalnych dni w samochodzie

Jeżeli jest możliwość podłączenia do sieci to ja bym się zdecydował przy wodzie o przekroczonym zanieczyszczeniu

Koszt stacji uzdatniania wody to kwota od 2500 zł do 7000 plus stałe koszty utrzymania

Niestety sanepidy nie zawsze robią rzetelne badania

więc tak:

od góry licząc jak wierciliśmy to orientacyjnie:

1. ziemia :-) ok 0,5m

2. piach z żwirem i gliną (kolorowo) ok 1,5m

3. sama glina (szaro-kremowa) 1-2m

4. potem szary żwir z wodą (bardzo powoli się sączącą - raczej mokry żwir)

5. znów trochę gliny z piachem

6. piach, żwir

7. glina ok. 1m - jak ją przebiliśmy (10m głęb.) to "trysnęła" woda do góry to powierciliśmy w żwiże jeszcze metr i na tej długości jest ryra dziurowana owinięta filtrem.

cmentarzy i lasów brak, szamb też ale jest coś chyba gorszego - jakież 50m dalej sąsiad ma przydomową oczyszczalnię ścieków, czy to świństwo może dolecieć przez taki grunt na 11m czy raczej nie muszę się tym przejmować? w drugą stronę pole uprawne z pszenicą.

zawsze myślałem, że mam głęboką studnię :p

...czyli jednak zwierciadlo naporowe....

przydomowa oczyszczalnia: w zalezności w która strone jest splyw wody - układa się tak jak teren: jak jest wyżej to może coś z oczyszczalni przenikać. tak samo z polem pszenicy: na pewno rolnik nawozi i pryska więc azotu, magnezu może troche być.....

wodę jednak bym przebadał, tak konkretnie.....

Jeszcze jedno ważne pytanko:

Kogo mogę się najlepiej poradzić jak już będę miał te badania - jakie mam filtry założyć żeby było w miarę dobrze (nieszkodliwie dla instalacji i zdrowia)? Nie chcę się radzić firm, które zajmują się sprzedażą filtrów bo coś niewierzę, żeby oni byli bezstronni. Jak już wspomniałem - nie chcę wody "destylowanej" z cenę 10 000 zł !!!

Jeszcze jedno ważne pytanko:

Kogo mogę się najlepiej poradzić jak już będę miał te badania - jakie mam filtry założyć żeby było w miarę dobrze (nieszkodliwie dla instalacji i zdrowia)? Nie chcę się radzić firm, które zajmują się sprzedażą filtrów bo coś niewierzę, żeby oni byli bezstronni. Jak już wspomniałem - nie chcę wody "destylowanej" z cenę 10 000 zł !!!

Jedna z propozycji, która przychodzi mi na myśl: rzuć wyniki badania na forum :).

Generalnie porady trzeba szukać raczej u sprzedawców filtrów - najlepiej daj wyniki do kilku - wtedy łatwiej się zorientujesz, którzy chcą Cię naciąć na niepotrzebne koszty.

Nie chcesz wody destylowanej - nie zakładaj filtrów z odwóconą osmozą :).

• 2 weeks później...