ja budowniczy 05.05.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 kwestię studni reguluje Rozporządzenie ministra infrastruktury z 2002 roku (Dz. U. nr 75 poz. 690) w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie) pozwolenie trzeba uzyskać na studnie głębinową pow. 30 m, płytszych nawet się nie zgłasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 05.05.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Nie wymaga zgłoszenia studnia płytka - do 30m. Mam taką na działce - wykonana w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 11.05.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 WitamPlanuje studnię głębinową i jak trzeba będzie to nawet 29m głęboką.Mam od domu do drogi 100 m i taniej mnie wyjdzie wykopanie tej stuni niż przyłącze a nie mówie już o kosztach eksploatacji.Mam pytanie jaka jest jakośc wody z takich pokładów. Jestem przygotowany na zakup filtrów ale czy to wystarczy? Wiem ze badania tez bede musial robic co pare miesiecy.Poszukuję opini osób juz posiadających takie studnie głębinwe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 11.05.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam Planuje studnię głębinową i jak trzeba będzie to nawet 29m głęboką. Mam od domu do drogi 100 m i taniej mnie wyjdzie wykopanie tej stuni niż przyłącze a nie mówie już o kosztach eksploatacji. Mam pytanie jaka jest jakośc wody z takich pokładów. Jestem przygotowany na zakup filtrów ale czy to wystarczy? Wiem ze badania tez bede musial robic co pare miesiecy. Poszukuję opini osób juz posiadających takie studnie głębinwe. Pozdrawiam Co do jakosci wody- njlepiej zlecic badania w sanepidzie. szwagier kupil filtr i woda jest baaaardzooo miekka, my tez kupimy> Jedno mnie tylko uderzylo w twojej wypowiedzi- to ze bedziesz mial studnie nie zwalnia cie z obowiazku przylaczenia sie do sieci. Podobno zmenily sie przepisy- podlaczony musisz byc jesli jest siec- poniesiesz koszty jej rozbudowy i projektu takiego przylacza, do tego dojda mapki do celow projektowych jesli twoje maja juz powyzej roku wiec jeszcze koszty geodety- tak bylo u nas- tyle tylko ze po przylaczeniu nikt nie zmusi cie abys taka wode "odbieral" jesli jakosc wody ze studni bedzie ok i woda bedzie sie nadawala do spozycia zamierzamy korzystac z niej jako z podstawowego zrodla dostawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 11.05.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam i dziekuje za odpowiedz. Ale sie zalamałem tymi nowymi przepisami Musze poszukac tych przepisow bo nie da mi spokoju jak ktos moze mnie do czegos zmuszac. Tak jak studnie planuje oczyszczalnie biologiczna sciekow z rozsaczaniem. nie mam zamiaru placic ani za wode ani za scieki. Dzialka ma 3600 m2 wiec studnia i oczyszczalnia nie beda sobie szkodzic. W ostatecznosci zrobie tak ze przylacze sie do kanalizacji i zaraz za ogrodzeniem postawie licznik i na tym koniec a stunia i oczyszczania i tak bedzie. Nic tylko walic glowa w sciane z powodu durnych przepisow. I tak to sprawdze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexs 11.05.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Jedno mnie tylko uderzylo w twojej wypowiedzi- to ze bedziesz mial studnie nie zwalnia cie z obowiazku przylaczenia sie do sieci. Podobno zmenily sie przepisy- podlaczony musisz byc jesli jest siec- poniesiesz koszty jej rozbudowy i projektu takiego przylacza, do tego dojda mapki do celow projektowych jesli twoje maja juz powyzej roku wiec jeszcze koszty geodety- tak bylo u nas- tyle tylko ze po przylaczeniu nikt nie zmusi cie abys taka wode "odbieral" jesli jakosc wody ze studni bedzie ok i woda bedzie sie nadawala do spozycia zamierzamy korzystac z niej jako z podstawowego zrodla dostawy . Się uśmiałam, dobre!!! Poproszę o podpowiedz pilnie jaka ustawa reguluje te przepisy to się od razu będę sadzić z gminą która własnie mi odmawia gody na robudowę sieci wodociągowej 60 mb.!!! Pierwsze słyszę, żeby ktoś do tego zmuszał a tym bardziej do rozbudowy wodociągu której sama papierologia trwa rok!!!Czyli co, kolega ma wiercić studnię i zaplacić za to a potem jescze wywalić 10 tys na rozbudowę wodociągu, bo ma 100 mb a metr kosztuje 100 pln, bzdura!!! Miejscowy plan zagospodarowania lub WZ w terenach bez sieci przewiduje studnie a 100 mb to jest teren "bez sieci", przerabiam ten temat od 8 miesięcy i nic nie moge wywalczyć z gminą!!! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 15.05.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 ... Hydrofor 500l był niezbędny ze względu na zawartość żelaza w wodzie. .... Mam pytanie. Czy odżelaziacz i zmiękczacz zabudować przed czy za hydroforem? Czy jeżeli zabuduję te ustrojstwa przed hydroforem to uniknę wytrącania się tlenków żelaza i kamienia w hydroforze? A może zastosować hydrofor z przeponą, wtedy nie będzie kontaktu wody z powietrzem co zminimalizuje wytrącanie żelaza i obniżanie ciśnienia w hydroforze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.05.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Tak w prostej kalkulacji wychodzi mi, że za te 200m zapłaciłbym ok. 15000 + samo przyłącze. .......... Sama "rurka" 400 zł. a na co idzie reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 17.05.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Sama "rurka" 400 zł. a na co idzie reszta? Ja mam około 400m rurociągu do wykonania. Przy takich odległościach to mówimy o budowie rurociągu a nie przyłącza. Rura fi 110 (ciekawe gdzie sprzedają po 2 zł/m) wszelkie uzgodnienia z właścicielami gruntu też kosztują, nie ma nic za darmo. Projekt, geodeta (niezła powierzchnia do aktualizacji), mapy, i samo wykonawstwo - koparka itp. Nie jest to tania impreza. Studnia z obudową i pompą i presostatem kosztowała mnie 10 000 zł. Zmiękczacz i filtr z odwróconą osmozą mam z poprzedniego mieszkania. Po zakończeniu budowy i przebadaniu wody okaże się czy jest potrzebny odżelaziacz. Oczywiście trzeba będzie dołożyć hydrofor. Koszt studni na pewno wyjdzie niższy niż budowy rurociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galain 01.06.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Ja koniecznie chce miec studnie glebinowa (nie wiem, jak glebinowa); podobno w mojej okolicy z woda na ma problemu; ciekawa jestem, na co zwracac uwage przy wyborze firmy wykonujacej odwiert; czy firmy robily Wam rowniez projekt? budowe studni chyba tylko sie zglasza w nadzorze(musze sprawdzic)? G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaB 02.06.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Witam Planuje studnię głębinową i jak trzeba będzie to nawet 29m głęboką. Mam od domu do drogi 100 m i taniej mnie wyjdzie wykopanie tej stuni niż przyłącze a nie mówie już o kosztach eksploatacji. Mam pytanie jaka jest jakośc wody z takich pokładów. Jestem przygotowany na zakup filtrów ale czy to wystarczy? Wiem ze badania tez bede musial robic co pare miesiecy. Poszukuję opini osób juz posiadających takie studnie głębinwe. Pozdrawiam Co do jakosci wody- njlepiej zlecic badania w sanepidzie. szwagier kupil filtr i woda jest baaaardzooo miekka, my tez kupimy> Jedno mnie tylko uderzylo w twojej wypowiedzi- to ze bedziesz mial studnie nie zwalnia cie z obowiazku przylaczenia sie do sieci. Podobno zmenily sie przepisy- podlaczony musisz byc jesli jest siec- poniesiesz koszty jej rozbudowy i projektu takiego przylacza, do tego dojda mapki do celow projektowych jesli twoje maja juz powyzej roku wiec jeszcze koszty geodety- tak bylo u nas- tyle tylko ze po przylaczeniu nikt nie zmusi cie abys taka wode "odbieral" jesli jakosc wody ze studni bedzie ok i woda bedzie sie nadawala do spozycia zamierzamy korzystac z niej jako z podstawowego zrodla dostawy . A mi w gminie (Tychy koło Katowic) powiedzieli, że nikt mnie nie może zmusić abym sie podłączył do wodociagu. A studnia do 30 metrów nie wymaga pozwolenia. Więc mam 25 metrów, koszt wyszedł ok. 180zł/ metr. Rura fi 160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 02.06.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Już na początku powiem że nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać ani nikogo reklamować..Planuje jak już pisałem wcześniej studnię głębinową. Pomyślałem sobie wynajme ekipę i niech kopą tu gdzie powiem i będzie mi odpowiadało.Mój teść zaproponował mi prezent i powiedział że wynajmie radiestetę i że pokryje jego koszty.Gość przyjechał i zabrał sie do pracy.Chodził i szukał blisko 3 godziny (działka ma 3600m2)Zapyatł tylko gdzie ma stać dom.Następnie oznajmił co wyszukał. To tu jest to "miejsce"I szczelił wykład że mi szczena opadła do samej trawy.Na 33 m mam cieko szerokości 3 m którego wydajnośc to 500 l/h, nad tym ciekiem na głębokości 12m jest ciek biegnący w poprzek i jest to woda z innego pokładu. I jak na przecięciu tych cieków się wkopie to mam wody ze hoho.Moge te ujęcia połączyc zrobić osobne ujecia lub tylko głębinową. Jak chce tak wykona firma co wierci. Przed wyborem firmy mam sie zapytać czy wywierci mi ona studnie na tą głębokośc co chce bez względu na podłoże czy tylko dokopią sie np na 20 m i podziękują bo są skały a oni kopia tylko w miekkim. Tych miękkich to radzi nawet nie zapraszać bo szkoda czasu.Zapytał gdzie chciałem ja kopać studnie. I jak mu pokazałem to powiedział że MOOOOŻE na 50 m bym coś znalazł.Planowane miejsce pod dom radził abym przesunął o 1,5 m w głąb działki bo wtedy dom znajdzie się pomiędzy ciekami a nie będzie na nich stał co bardzo źle wpływa na zdrowie.Gość sie chwalił listami referencyjnymi dla jakich to zakładów nie robił pomiarów a nawet w urzędach ustawiał miejsca dla pracowników by nie były na ciekach.Pisze artukuły w gazetach specjalistycznych itp.Ile w tym prawdy dowiem się jak już dokopie się do moich 33m. Z tymi 3 metrami powiedział że nie będzie problemu bo i urząd i kopiący przymykają oko na takie odchyłki.Tak czy siak warto kogoś takiego zaprosić.Mam namiary na tą osobę. Jest z KatowicPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamaria 04.06.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 A ja mam to szczęście, że na mojej działce taka studnia już jest. Oczywiście podłączyłam się do niej, głupia bym była, gdybym jej nie wykorzystała.We wsi w której się buduję większość nowych domów korzysta z takich studni. Jedyny minus jest taki, że jeśli dłuższy czas nie korzysta się z wody ze studni,woda nie jest zbyt czysta. Jeśli natomiast regularnie korzysta się z wody studziennej, jest ona czyściutka. Ja w domku będę mogła korzystać z wody z wodociągu lub wody ze studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Z 26.06.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Zapytanie: fachman wykopał nam studnię. Kopiąc studnie zauważyliśmy, że nie jest ona skierowana idealinie w dół, (prostpadle do gruntu) ale skierowana jest do ziemii pod pewnym kątem. Czy wpływa to w jakikolwiek sposó na późniejsze użytkowanie studni? Czy jest to błąd fachmana czy można to odpuscić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 26.06.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Nie napisałaś, jaką głębokość ma ta studnia. Zakładam, że jest płytka.Plus to to, że dzięki temu możesz mieć pochyloną płytę przykrywającą kręgi, więc nie będzie się na niej zbierać woda. Minusów nie widzę. Poza tym, jeśli kręgi nie są ułożone "prostpadle do gruntu" to jest to raczej dobry objaw w terenie pochyłym, nie sądzisz?Przyłóż poziomicę do krawędzi kręgów, to sprawdzisz jak bardzo studnia nie stoi pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Z 26.06.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 W ramach wyjaśnienia: jest to studnia składająca się z 3 rur 3 i 1/4 cala, na dole znajduje się filtr, pomiędzy rurami, ok 1,5 m pod ziemią znajduje się zawór zwrotny. Całość ma ok 10 m głębokości. nie potrafię określić odchylenia od pionu ale jest gołym okiem widoczne nawet na wystającej ok 30 centymetrów rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 26.06.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Nie przesadzaj to nie ma zadnego wplywu na to czy poleci woda... najwazniejsze zeby fachman dowiercil sie do jakis "stalych" zasobow wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Z 26.06.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Jeżeli tak to super. dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 27.06.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 kopali w takiej średnicy??? krasnoludki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 27.06.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 kopali w takiej średnicy??? krasnoludki??? To byl "slang" loto oczywiscie o wiercenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts