hes 27.06.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 No tak, a wiercenie to kopanie... Pierwsi chetni do odpowiedzi wpadaja czasami w pulapkę takiego "slangu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 27.06.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 bywa pytania trzeba zadawać precyzyjnie. oczywiście w miarę możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo2 07.08.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 czy ktoś spotkał się lub słyszał o podobnym problemie ze studnią wierconą:studnia krótko po wywierceniu (2 dni) wypełnia się piaskiem w dolnym odcinku na 2,5 - 3m.Studnia z rur kanalizacyjnych PCV 160 15m głęboka, lustro wody na 9m. 2 dni po wywierceniu sprawdziłem głębokość dna i było już na 12m. Gość który robił studnie mocno się zdziwił, stwierdził że rura musiała pęknać. Wywiercił obok drugą i po 2 dniach znowu to samo: dno na głębokości 12,6m. Studniarz już nie wie co się dzieje, ja podejrzewam że piasek dostaje się z wodą od dna studni (nie wiem jednak jak ten koniec rury jest zakończony; otwarty czy zamkniętą jakimś filtrem). Rura studni na odcinku filtrującym jest perforowana (wywiercone otwory) i owinięta jakąś matą pełniącą rolę filtra.Studnia ma służyć do nawodnienia ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmud 28.08.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czy ktoś mógłby mi to na spokojnie wytłumaczyć?Jestem po użyciu opcji szukaj i dlatego piszę w tym temacie.Dzisiaj mieliśmy wierconą studnię no i doszliśmy do 32 metrów, gdzie facet powiedział basta. U sąsiadów wszędzie na około studnie są wiercone na 26 metrów. I teraz powiedział, ale żonie, bo ja już w pracy, że ponieważ jest mało wydajne źródło to zrobią abisynki. Czy ktoś może mi łopatologicznie wytłumaczyć czym się różni abisynka od wierconej? Bo podobno ma pójść w tym samym odwiercie, tylko że abisynka zbierze 5000l/h godzinę a z wierconej by tylko ciurkało.Co to za cudowna różnica i gdzie jest haczyk? Bo abisynki są znacznie tańsze...Czy ta woda ma gorszą jakość? Bo rozumiem, że w abisynce jest podskórna? Się pogubiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciupag 28.08.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 o rany skąd Wy macie takie przyjemne ceny. Ja tydzień temu rozglądałem i pytałem o studnie wierconą w mojej okolicy (Bibice koło Krakowa). Geolog, który był przy wierceniu studni innych w okolicy i ma mapy geologiczne powiedział, że wody można się spodziewać na głębok. 30-50m. Wypytywałem kilku firm o studnie wiercone i cena za robociznę od 300zł za metr do 500zł w zależności od gruntu. U mnie głębiej są skały wapienno-jakieś tam i ogólnie jest ciężko wiercić więc cena wyższa. Załamałem się i odpuszczam studnie wierconą a ze studni kopanej wody do konsumpcji boje się wykorzystywać, bo może być zanieczyszczana z okolicznych pół. A może ktoś wie czy stosowanie filtrów osmotycznych na studniach kopanych ma sens, do wody pitnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasto3 23.10.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Z tymi różdżkarzami uważaj,to są zwykli oszuści,ja wziąłem dwóch z referencjami na swoją działkę:pokazali zupełnie inne miejsca,jeden na głębokości 20m a drugi na 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 07.11.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 To sie nazywa piaszczenie studni Albo warstwa nawiercona była za drobna na ujmowanie wody albo studniarz dał za mało gęstą siatkę Nawet przy drobnych piaskach przy odpowiedniej siatce filtracyjnej i obsybce żwirowej powinno być ok Jeżeli rury są np pomarańczowe to są to rury kanalizacyjne i faktycznie mogły pęknąć Temat rzeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 07.11.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 jeśli dno nie jest zaślepione to o co pytasz? Na koniec rury zakłada się zaślepkę : taki kapsel z PCV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 21.11.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 bardzo chcialbym byc jak najbardziej niezalezny od wszelkich dostawcow mediow chce sie ograniczyc tylko do pradu chce miec studnie glebinowa i wlasne szambo jakie macie doswiadczenia z budowa takiej studni i szamba ? jakie firmy byscie polecili (jesli chodzi o kupno szamba) ? ile kosztuje wykonanie odwiertu dla studni ? ile kosztuja pompy i jakie polecacie (wlasciwie to ceny sobie sam sprawdze ) czy uwazacie ze jest sens sprowadzac na dzialke różdżkarza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansemo 21.11.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 jakie macie doswiadczenia z budowa takiej studni i szamba ?Robiłem u siebie studnię. Doświadczenia mam takie że zawołałem firmę która na tym terenie robi chyba większość odwiertów (i ma niezłą opinię), przyjechał szef, obejrzał działkę, pobiegał z różdżką, wskazał miejsce, a po 3 miesiącach przyjechali, w ciągu 3 dni zrobili odwiert na 26 m głebokości, wstawili 3 kręgi (bo tyle chciałem) i już. Później przyjechali jeszcze zamontować pompę i zasilanie do niej. ile kosztuje wykonanie odwiertu dla studni ?Ja płaciłem 200 zł za metr bieżący. Do tego jakieś groszowe sprawy za kręgi i pokrywę. ile kosztuja pompy i jakie polecacieJa za pompę + montaż + skrznkę zasilająca zapłaciłem ok 4 kPLN. Niestety nie powiem Ci jaka to pompa bo nie mam papierów przy sobie. Nie wiem też czy warta polecenia bo na razie używam jej podczas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 21.11.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jestem przed budowa studni - 29m Niestety koszt zwala bo 450 zł za metr odwiertu. Takie realia cenowe na śląsku a z poza śląska nie chcą się podjąć. Co do szamba to wolał bym oczyszczalnie z rozsączaniem (bez kosztów za wywóz i woda lepsza do podlewania niz ta prosto ze studni) Co do pompy to sam nie wiem bo jestem przed zakupem. Na wiosne startuje z budową to coś sie wyjaśni. Różdżkarza polece dopiero jak się dokopią. Obecnie powiedział mi że tam gdzie ja chciałem studnie to woda jest na 50 m a on wskazał gdzie jest na 29m. Podał nawet wydajność. Jak coś to mam namiary na tego gościa. Ma strone www i niezłe już osiągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.11.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 .... Różdżkarza polece dopiero jak się dokopią. Obecnie powiedział mi że tam gdzie ja chciałem studnie to woda jest na 50 m a on wskazał gdzie jest na 29m. Podał nawet wydajność. Jak coś to mam namiary na tego gościa. Ma strone www i niezłe już osiągnięcia. słaby, ja znam takiego, który od razu analizuje skład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.11.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 ... ja znam takiego, który od razu analizuje skład U mnie też był taki, podał skład chemiczny wody, głębokość na jakiej będzie zalegał pokład wodonośny i jaka wydajność studni. Przywiózł go właściciel wiertnicy (firma chyba była z Pszczyny). W głębokośći pomylił się tylko o 1m w wydajności w zasadzie trafił w 10 a w składzie chemicznym lekko nie doszacował manganu. Nie wierzę w gusła ale te wyniki mnie zaskoczyły i nie wiem co o tym myśleć. Ten sam różdżkarz na sąsiedniej działce stwierdził, że woda jest o 12 m głębiej. Sąsiad chyba będzie wiercił na wiosnę. Ciekawe czy się potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.11.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 jak umie czytać i pracuje w jakimś okolicznym instytucie geologicznym to pewnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.11.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Z Pszczyny do Gliwic jest przeszło 50 km. Odległość między działkami to 30 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.11.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 a w szkole na geografii nie pokazywali mapy geologicznej Polski?takie mapy są opracowane dla poszczególnych rejonów, czasami tak dokładnie, że zdziwiłbyś się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 21.11.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Może i racja. O ja naiwny Ale myślałem że różnica w głębokości wynosząca 12m w odległości 30m to dość dużo i mapy musiały by być na prawdę dokładne. Ale ja już mam wodę a te 12 m to teraz zmartwienie sąsiada. Niestety ale parę kPLN więcej będzie musiał wydać i będzie przez to mniej na parapetówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aksel 22.11.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 widze ze podajecie duze rozbieznosnosci co do cen za metr biezacy odwiertu 200 i 450 zatem 30m studnia to koszt od 6000 do 10500 PLNplus osprzet to bedzie od 10k do 15k ciekaw jestem ile kosztuje podlaczenie sie do sieci wodociagowej ?ile to trwa i ile z tym zachodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 22.11.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Moja cena 450 zl/m wynika z technologii. Studnie maja robic okolo tygodnia wiertnicą. Wchodzi w to odwiert, betonowanie/uszczelnienie aby woda z warstwy podskórnej nie przechodziła do tej głębszej. Średnica odwiertu chyba 160mmZa 200 zł moge mieć kręconą ręcznie bez gwarancji co będzie jak trafia na skałę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 22.11.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Do wodociągu też się podłanczam bo muszę (brak pozwolenia na oczyszczalnie)A że za ścieki płaci się w wodzie to muszę tez mieć wodę. Ja kalkuluje koszt podłączenia tylko za materiał i fachowca który włączy się w drogę. 80m kopania rowu niestety pozostawiam sobie tak jak rozprowadzenie i połączenie całej kanalizacji. Z tego co słyszałem liczy się ogólnie 100 zł za robocizne i materiał ale nie jestem pewien na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts