Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawa skończyła się pomyślnie, tzn. po interwencji w Urzędzie Skarbowym otrzymałem z firmy telefon z zapytaniem o najbliższy dogodny dla mnie termin wizyty na działce. Firma wykonała 2-gą studnię obok na swój koszt, starą oczywiście zasypała, wyciągnęła swoją pompę. Od właścicielki po interwencji w US dostałem fakturę VAT na kwotę za jaką wykonali studnię z adnotacją "Zapłacono gotówką". To tyle w temacie. Firmy oczywiście nadal nie polecam, ponieważ reagują jak jest już za późno, a właściciel mówiąc o sądzie może i miał rację, ale na US już był za cienki ;-)

Woda jest dosyć płytko, przynajmniej ta podskórna.

Człowiek który zajmuje się wierceniem mowił,że wiercił dosłownie 50 m dalej i nie była głęboko" nie pamietał na jakiej głębokości 8) "

Coś mi wspominał o tym żeby wiercić w garażu :o , włąśnie jak ma się sprawa przemarzania, bo może faktycznie lepiej zrobić to pod domem, czy on sprzedawał jakieś głodne kawałki?

Pozdrawiam Norbert

PO CO Ci ta woda?

Techniczna? Zrób osobne instalacje i wiooo!

Pitna?

Płytkie nie mają żelaza i manganu (ale mają nawozy z pól i esencję gówienka (bakterie koli)). Głębokie mogą mieć żelazo czy mangan lub i to i to.

Bez badania ani rusz!

Adam M.

Zbadaj wodę "sąsiedzką" zanim się wpuścisz w koszta...

Będziesz wiedział do czego startujesz...

PO CO Ci ta woda?

Techniczna? Zrób osobne instalacje i wiooo!

Pitna?

Płytkie nie mają żelaza i manganu (ale mają nawozy z pól i esencję gówienka (bakterie koli)). Głębokie mogą mieć żelazo czy mangan lub i to i to.

Bez badania ani rusz!

Adam M.

Zbadaj wodę "sąsiedzką" zanim się wpuścisz w koszta...

Będziesz wiedział do czego startujesz...

Potrzebna mi techniczna do budowy, następnie pitna do użytkowania po zamieszkaniu i to tyle.

Standardowo pewnie będzie zażelaziona, ale po kiego grzyba mi oddzielna studnia na czas budowy. Możesz to wyłuszczyć?

Rozumiem,że studnie można dać w dowolnym miejscu, tak przynajmniej wynika z poprzednich postów, posadowienie jej w środku domu nie ma żadnego konkretnego uzasadnienia, czy tak?

Pzdr. Norbert

Poczytaj co piszę!

Jak zrobisz płytką i nie będzie zagówniona (koli) czy wynawozowana toś wygrał! Masz i pitną i budowlaną!

Jak zrobisz głęboką, to bakterii nie będzie, ale może być żelazo i mangan - a to już kłopot.

Dlatego radzę wywiad gospodarczy na sąsiedzkim podwórku.

Adam M

... Rozumiem,że studnie można dać w dowolnym miejscu, tak przynajmniej wynika z poprzednich postów, posadowienie jej w środku domu nie ma żadnego konkretnego uzasadnienia, czy tak?

Pzdr. Norbert

w dowolnym - nie bardzo ...

obowiązuja warunki techniczne - np., ze studnia musi byc 7 m od granic działki

15 m od zbiorników na nieczystosci typu sławojka, szambo czy kompostownik - gnojownik sąsiada, itp.

natomiast lokalizacja wewnatrz budyku ... podejrzewam, ze to moze wynikac ze wskazań różdżkarza - ale to tylko moje domysły ...

Poczytaj co piszę!

Jak zrobisz płytką i nie będzie zagówniona (koli) czy wynawozowana toś wygrał! Masz i pitną i budowlaną!

Jak zrobisz głęboką, to bakterii nie będzie, ale może być żelazo i mangan - a to już kłopot.

Dlatego radzę wywiad gospodarczy na sąsiedzkim podwórku.

Adam M

Dzięki Adam tak też zrobie.

... Rozumiem,że studnie można dać w dowolnym miejscu, tak przynajmniej wynika z poprzednich postów, posadowienie jej w środku domu nie ma żadnego konkretnego uzasadnienia, czy tak?

Pzdr. Norbert

w dowolnym - nie bardzo ...

obowiązuja warunki techniczne - np., ze studnia musi byc 7 m od granic działki

15 m od zbiorników na nieczystosci typu sławojka, szambo czy kompostownik - gnojownik sąsiada, itp.

natomiast lokalizacja wewnatrz budyku ... podejrzewam, ze to moze wynikac ze wskazań różdżkarza - ale to tylko moje domysły ...

Warunki techn. ok to rzecz jasna, natomiast lokalizacja wewnątrz budynku wynikała z zasugerowania takiej lokalizacji przez człowieka który tym sie zajmuje, a że wcześniej o czymś podobnym nie słyszałem , więc uderzyłem do Was o rade.

Jak studnia do wszystkiego to zdecydowanie głębinowa - zwłaszcza przy dużej działce.

Dodatkowo u was koszty wiercenia są NORMALNE a nie tak jak u nas 400% wyższe.

Co do lokalizacji to wypowiem się około kwietnia jak przyjadą i wywiercą.

Mam wytyczone miejsce przez wielkiego guru różdżkarzy. Ponoć woda jest na 33m a 20m dalej tam gdzie sam planowałem studnie woda ponoć jest na 50m.

Usiądź i pomyśl!

Jeżeli...

Jeżeli trafisz na specyficzny układ warstw geolo, to będziesz miał artezyjską!

Wspanialsza niż byś chciał, bo nie potrzebuje pompy, tylko co zrobić z takim nadmiarem wody?

No i chałupy już w tym miejscu sobie nie postawisz!!!

Jeżeli będziesz miał pecha jak stąd do Ameryki, to grunt wokół wywierconego otworu będzie się STALE zapadał i wtedy też sobie domu w tym miejscu nie postawisz!!! (kurzawki jakieś)

Jeżeli wiesz co było u sąsiada lub u kilku okolicznych i Tobie to nie przeszkadza, to masz prawo przypuszczać, co Cię spotka przy tej robocie.

Wtedy będziesz miał full wypas i same udogodnienia.... jakieś 10 lat...

Czemu? Bo potem, to może się zmniejszyć wydajność tej studni.

Studnie nie są wieczne! Bywa, że się zamulają, zarastają jakimś żelazo- czymś tam i trzeba je regenerować. Wali się w taką kwachy i płucze. Pompuje do, a potem z - i tak kilka razy (są specjaliści).

Czy tak być MUSI?

NIE! Ale może, a studnia na zewnątrz jest łatwiej "naprawialna"

Dlatego wywiad gospodarczy na WSZYSTKICH DOSTĘPNYCH podwórkach w okolicy!!!

A potem zrobisz tak, jak Ci rozum podpowie...

Jakby była w domu... jakby tak pompka padła w ostre śniegi i mrozy...

No to byłbyś BARDZO wygrany!

Pozdrawiam Adam M.