urgot 27.11.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Stary temat ale zawsze miło poczytać o swojej branży. Ciekawy jestem jak ta historia sie skończyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cobra 27.11.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Sprawa skończyła się pomyślnie, tzn. po interwencji w Urzędzie Skarbowym otrzymałem z firmy telefon z zapytaniem o najbliższy dogodny dla mnie termin wizyty na działce. Firma wykonała 2-gą studnię obok na swój koszt, starą oczywiście zasypała, wyciągnęła swoją pompę. Od właścicielki po interwencji w US dostałem fakturę VAT na kwotę za jaką wykonali studnię z adnotacją "Zapłacono gotówką". To tyle w temacie. Firmy oczywiście nadal nie polecam, ponieważ reagują jak jest już za późno, a właściciel mówiąc o sądzie może i miał rację, ale na US już był za cienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciupag 27.11.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 I właśnie w takich przypadkach widać jak bardzo się przydaje forum. Rada jednego z forumowiczów żeby zgłosić do US dała 100% rezultat. Może i mnie się przyda taki "bat" na niesolidnych wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 29.11.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Jaką studnie wywiercić na działce. Zastosowanie to budowa i użytkowanie docelowe, w jakim miejscu dokonać odwiertu itp., itd. Proszę o sugestie i wyrozumiałość jak widać po ilości postów kompletna zielenina w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 01.12.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Nikt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Jaką studnie wywiercić na działce ... kopałem, nie chciało mi sie wiercic ... ... w jakim miejscu dokonać odwiertu ... wydaje mi sie, ze optymalnie było by w poblizu domu (nizsze koszty rurociągu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.12.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 A wodę masz?Głęboko?A sąsiedzi? Zaglądnąć im do studni trzeba...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 02.12.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Woda jest dosyć płytko, przynajmniej ta podskórna. Człowiek który zajmuje się wierceniem mowił,że wiercił dosłownie 50 m dalej i nie była głęboko" nie pamietał na jakiej głębokości " Coś mi wspominał o tym żeby wiercić w garażu , włąśnie jak ma się sprawa przemarzania, bo może faktycznie lepiej zrobić to pod domem, czy on sprzedawał jakieś głodne kawałki? Pozdrawiam Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.12.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 PO CO Ci ta woda?Techniczna? Zrób osobne instalacje i wiooo!Pitna?Płytkie nie mają żelaza i manganu (ale mają nawozy z pól i esencję gówienka (bakterie koli)). Głębokie mogą mieć żelazo czy mangan lub i to i to.Bez badania ani rusz! Adam M. Zbadaj wodę "sąsiedzką" zanim się wpuścisz w koszta...Będziesz wiedział do czego startujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.12.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 w ziemi jest ciepło - przemarzaniem wody w studni sie nie martw a lokalizacja - kwestia gustu /znam istniejace studnie wewnatrz budynków/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 03.12.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 PO CO Ci ta woda? Techniczna? Zrób osobne instalacje i wiooo! Pitna? Płytkie nie mają żelaza i manganu (ale mają nawozy z pól i esencję gówienka (bakterie koli)). Głębokie mogą mieć żelazo czy mangan lub i to i to. Bez badania ani rusz! Adam M. Zbadaj wodę "sąsiedzką" zanim się wpuścisz w koszta... Będziesz wiedział do czego startujesz...Potrzebna mi techniczna do budowy, następnie pitna do użytkowania po zamieszkaniu i to tyle. Standardowo pewnie będzie zażelaziona, ale po kiego grzyba mi oddzielna studnia na czas budowy. Możesz to wyłuszczyć? Rozumiem,że studnie można dać w dowolnym miejscu, tak przynajmniej wynika z poprzednich postów, posadowienie jej w środku domu nie ma żadnego konkretnego uzasadnienia, czy tak? Pzdr. Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.12.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Poczytaj co piszę! Jak zrobisz płytką i nie będzie zagówniona (koli) czy wynawozowana toś wygrał! Masz i pitną i budowlaną! Jak zrobisz głęboką, to bakterii nie będzie, ale może być żelazo i mangan - a to już kłopot. Dlatego radzę wywiad gospodarczy na sąsiedzkim podwórku.Adam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.12.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 ... Rozumiem,że studnie można dać w dowolnym miejscu, tak przynajmniej wynika z poprzednich postów, posadowienie jej w środku domu nie ma żadnego konkretnego uzasadnienia, czy tak? Pzdr. Norbert w dowolnym - nie bardzo ... obowiązuja warunki techniczne - np., ze studnia musi byc 7 m od granic działki 15 m od zbiorników na nieczystosci typu sławojka, szambo czy kompostownik - gnojownik sąsiada, itp. natomiast lokalizacja wewnatrz budyku ... podejrzewam, ze to moze wynikac ze wskazań różdżkarza - ale to tylko moje domysły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 04.12.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Poczytaj co piszę! Jak zrobisz płytką i nie będzie zagówniona (koli) czy wynawozowana toś wygrał! Masz i pitną i budowlaną! Jak zrobisz głęboką, to bakterii nie będzie, ale może być żelazo i mangan - a to już kłopot. Dlatego radzę wywiad gospodarczy na sąsiedzkim podwórku. Adam MDzięki Adam tak też zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 04.12.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 ... Rozumiem,że studnie można dać w dowolnym miejscu, tak przynajmniej wynika z poprzednich postów, posadowienie jej w środku domu nie ma żadnego konkretnego uzasadnienia, czy tak? Pzdr. Norbert w dowolnym - nie bardzo ... obowiązuja warunki techniczne - np., ze studnia musi byc 7 m od granic działki 15 m od zbiorników na nieczystosci typu sławojka, szambo czy kompostownik - gnojownik sąsiada, itp. natomiast lokalizacja wewnatrz budyku ... podejrzewam, ze to moze wynikac ze wskazań różdżkarza - ale to tylko moje domysły ...Warunki techn. ok to rzecz jasna, natomiast lokalizacja wewnątrz budynku wynikała z zasugerowania takiej lokalizacji przez człowieka który tym sie zajmuje, a że wcześniej o czymś podobnym nie słyszałem , więc uderzyłem do Was o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 jesli to będzie studnia wiercona to jej lokalizacja w budynku jest - z ekonomicznego punku widzenia - korzystna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raton 04.12.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Jak studnia do wszystkiego to zdecydowanie głębinowa - zwłaszcza przy dużej działce.Dodatkowo u was koszty wiercenia są NORMALNE a nie tak jak u nas 400% wyższe.Co do lokalizacji to wypowiem się około kwietnia jak przyjadą i wywiercą.Mam wytyczone miejsce przez wielkiego guru różdżkarzy. Ponoć woda jest na 33m a 20m dalej tam gdzie sam planowałem studnie woda ponoć jest na 50m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 04.12.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 jesli to będzie studnia wiercona to jej lokalizacja w budynku jest - z ekonomicznego punku widzenia - korzystnaNo to wiem, że nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2007 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Usiądź i pomyśl! Jeżeli...Jeżeli trafisz na specyficzny układ warstw geolo, to będziesz miał artezyjską!Wspanialsza niż byś chciał, bo nie potrzebuje pompy, tylko co zrobić z takim nadmiarem wody?No i chałupy już w tym miejscu sobie nie postawisz!!! Jeżeli będziesz miał pecha jak stąd do Ameryki, to grunt wokół wywierconego otworu będzie się STALE zapadał i wtedy też sobie domu w tym miejscu nie postawisz!!! (kurzawki jakieś) Jeżeli wiesz co było u sąsiada lub u kilku okolicznych i Tobie to nie przeszkadza, to masz prawo przypuszczać, co Cię spotka przy tej robocie. Wtedy będziesz miał full wypas i same udogodnienia.... jakieś 10 lat...Czemu? Bo potem, to może się zmniejszyć wydajność tej studni.Studnie nie są wieczne! Bywa, że się zamulają, zarastają jakimś żelazo- czymś tam i trzeba je regenerować. Wali się w taką kwachy i płucze. Pompuje do, a potem z - i tak kilka razy (są specjaliści).Czy tak być MUSI? NIE! Ale może, a studnia na zewnątrz jest łatwiej "naprawialna" Dlatego wywiad gospodarczy na WSZYSTKICH DOSTĘPNYCH podwórkach w okolicy!!!A potem zrobisz tak, jak Ci rozum podpowie... Jakby była w domu... jakby tak pompka padła w ostre śniegi i mrozy...No to byłbyś BARDZO wygrany!Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 No to wiem, że nic nie wiem osobiście kopałbym poza budynkiem ... i kopał, a nie wiercił ... moze sie okazac ze wieksze problemy będziesz miał z woda głębinową niz podskórną .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts