bobvilla 21.03.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 pewnie. zrób to najtaniej. Możesz sie pokusic o jakiś tani hydrofor (450-650zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 24.03.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Niestety - po ponad dwuletnich staraniach wszystko na to wskazuje, że wod-kanu nie będzie. Przynajmniej tej wiosny. Problemy z przejściem przez ogródki działkowe, uzgodnieniami i całą papierologią - podobno jest obecnie konieczne pozwolenie, a nie zgłoszenie, brak zgodności pomiędzy grupą budujących - jakaś ogólna indolencja. I szanse na wodę i kanalizację tej wiosny są już bardzo nikłe. A przewidywane ceny kosmiczne - już w pierwszej wersji co najmniej 14 tys za kanalizę, woda też na pewno nie mało. Nie możemy się podpiąć do pobliskich domow, bo za mały przekrój rury, trzeba ciągnąć z dużej odległości i przez te cholerne ogródki. Z trudem uzyskana zgoda na prace ziemne na tych działkach obowiązuje do 15 kiwetnia, potem znów kicha do jesieni. A nas czas goni, przeprowadzka musi być do końca maja, nie ma odwrotu - mieszkanie sprzedane. Po prostu MUSIMY się przeprowadzić ! POŚ nas nie przeraża - mamy możliwość odprowadzenia oczyszczoncyh ścieków do pobliskiej rzeczki. Ale ta studnia !!! Po przeczytaniu starszych postów o zanieczyszczonej śmierdzącej wodzie, problemach z oczyszczaniem ogarnia mnie przerażenie. Kto ma taką studnię głębinową i już użytkuje ? Jak to się ma do wodociągu ? Jak uniknąć błędów i późniejszych problemów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 25.03.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Przede wszystkim bez paniki. Najlepiej znajdź w pobliżu czynną (ważne) studnię i daj wodę do zbadania (Sanepid ok. 500PLN, w Poznaniu badają też Wodociągi Miejskie ok. 400PLN lub IMGW - badanie uproszczone 250PLN). Nie da to gwarancji ale da mniej więcej obraz czego sie spodziewać. Możesz w tych instytucjach zasięgnąć również opinii o jakości wód w danej okolicy (wiedzą lub wiedzą kto wie). U mnie np. w wodach podskórnych mam przekroczony NO3 (odrobinę) i bakterie (bez coli) a głębinowe odpadają (rejon rowu Poznańskiego - woda na 100m i szaro-bura). Ale jest gorsza sprawa - jeśli w wstępnych warunkach masz wodociąg miejski to nie chcę krakać ale bez tego wodociągu raczej nie zrobisz odbioru domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 25.03.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Właśnie dziś otworzyłam właz studni a tam cała zalana wraz z hydroforem płakać się chce to kto to robił? gdzie zabezpieczenia? gdzie sygnalizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 ... Po przeczytaniu starszych postów o zanieczyszczonej śmierdzącej wodzie, problemach z oczyszczaniem ogarnia mnie przerażenie. Kto ma taką studnię głębinową i już użytkuje ...? wiec moze na odmiane poczytaj posty tych którzy pija wode podskórną (wydobywaną z małych głebokosci) czystą i smaczną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Halszka 16.05.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Potrzebuję wywiercić studnię na działce. W związku z tym poszukuję informacji i rad w tym temacie. Ostatnio na przykład zainteresował mnie problem wpływu rur wodociagowych na jakość wody, a przez to na zdrowie człowieka. Link do ciekawego artykułu: http://www.woda.org.pl/e107_plugins/content/content.php?content.236 Czy to Was nie niepokoi? Z czego w takim razie należy budować studnie i wszelkiego rodzaju przyłącza wodne? Pozdrawiam wszystkich - Halszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.05.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Czy to Was nie niepokoi? mnie bardzo dlatego też kąpię się tylko w Perie, a na zapojkę li tylko Fiji Water innej wody się boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawix 04.07.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Witam, poszukuję chętnych z śląska do wiercenia studni (Mikołów).U mnie występuje skała, a woda na około 30m. Więc sprzęt do wykonania odwiertu musi być przygotowany do wiercenia w trudnych warunkach. Okoliczni studniarze chcą od 350 zł za metr odwiertu, a 200 zł przy negatywie. O ile jestem w stanie zrozumieć 350 zł za studnię z wodą to nie rozumię dlaczego chcą pieniądze jeśli ze studni nie wypłynie woda. To w końcu oni są specjalistami i powinni powiedzieć czy jest sens w danym miejscu wiercić czy nie. Zastanawia mnie także instytucja różdżkarza, bowiem niektórzy studniarze się z tego śmieją, inni zaś biorą ich opinię za podstawę. W obu przypadkach ilość chybionych odwiertów szacują na 1 - 2%. Zainteresowanych proszę o kontakt tel. 880 202 992 być może uda się nam sprowadzić kogoś z innych rejonów oczywiście celem oszczędności. Być może ktoś ma godnego polecenia studniarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 04.07.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 A własna studnia to własna woda - niezależna od wodociągu. Ciekawe co zrobisz gdy zaprosisz na imprezkę gości (tak z 10-20 osób) wszyscy pojedzą, popiją i okaże się, że... jest awaria wodociągu i wody brak. Ja to przeżyłem. Jak myślisz dlaczego wydałem kasę na studnię? A wyobrażasz sobie jak zabraknie prądu? Nie wspomnę, że woda w wodociągach jest badana, a tu nie wiesz co pijesz. I jeszcze jeden argument na "nie" - mamy XXI wiek, a tu ludzie budują się, żeby polepszyć sobie byt i wodę do picia przywozić w butelkach To może być atrakcją jak jedziesz na wczasy do domku położonego w leśnej głuszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.07.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 O co Ciebie idzie? Ile sie zarobi - to sie zarobi! Ale lepsze jest, jak sie co nie wyda!!! Wydawanie jest "nie teges". I o to chodzi... A 85% potrzeb to woda techniczna! Pitnej z 5 litrów na łeb na dobę trzeba... Dlatego te dziury kopią... I ja też będę!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 04.07.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Tak, żeby kolegom z wodociągami się zrobiło słabo małe złośliwe pytanko. Co się bardziej opłaca: filtrowanie wody w basenie czy jej regularna wymiana ...? Mamy teoretycznie niewyczerpywalną głębinówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.07.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Jak woda ciągana z 5m ppt - to wymiana. Jak z -50m ppt to uzdatnianie. A koszyk z koksem i tak drogi nie jest i do utylizacji poręczny... Pudło! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 11.07.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 A ja mam pytanie dotyczące jakości wody.Mam studnię kopaną na gł. 4,5 -5 m, na razie woda nie była badana, zrobimy badanie przed odbiorem budynku (kasa niestety). Na wygląd i zapach wyglada czysto, jedyne co mnie niepokoi to to, że przy gotowaniu woda się pieni (od pewnego czasu). Dodam, że w okolicy nie ma żadnych gospodarstw czy innych obiektów, które mogłyby zanieczyścić wodę. Wiem, wiem, trzeba zrobić badanie, ale może ktoś podpowie jaka może być przypuszczalnie przyczyna pienienia się wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 11.07.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Kafelka- a może za duża zasadowość wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.07.2008 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Trudno tu być jasnowidzem. Nawet nie wiadomo GDZIE ona sie tak pieni przy gotowaniu. Są miejsca, gdzie wody bym nie pił, nawet jak na oko krystalicznie czysta.... Taki po toczek co sie Trujący nazywa... na ten przykład... Przez rudy polimetaliczne płynie... Arsenu w nim tyle, że istny napar Lukrecji Borgia Moim zdaniem - tylko badanie. Można popytać w okolicy co z tą wodą, bo pewnie ktoś już był ciekawy i badanie zrobił... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 25.08.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Chciałbym odgrzać temat. Uprzejmie proszę praktyków o radę jakiej mocy pompę powinienem kupić.Może jakieś modele, producenci? Oto sytuacja: - studnia wiercona- wewn. średnica rury PCV 97-100mm (zewn. 110mm)- docelowe zanurzenie 8-12m, teraz woda dobiła do gł. 2m - studnia głęboka na 30metrów - studnia 7 metrów w poziomie od ściany kotłowni - w rodzinie 4 osoby - działka 750m2, bez konieczności intensywnego podlewania Będę wdzięczny za sugestie odnośnie mocy pompy. Oczywiście można kupić drogą pompę Grundfos i się nie zastanawiać, ale chciałbym optymalnie i niedrogo. Czy ktoś za Was korzysta z pomp o średnicy 4" w rurze PCV 110mm?Czy pompa daje się wyciągnąć?Podobno są duże szanse na zekleszczenie pompy. Dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 27.08.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Może ktoś z Was przerabiał ten temat - pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.08.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Podniosę nieco tematbardzo podobna sytuacja - co sądzicie o pompach Hydro-Vacum np GAB.4.04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 29.08.2008 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 ensignx- nie chcą z nami podyskutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 30.08.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 ensignx- nie chcą z nami podyskutować Ani poradzić, ani podyskutować Kupiłem pompę SKM 100 4'' firmy Omnigena. Pompa spokojnie mieści się do rury 110PCV (wewn. średnica około 100mm). Cena na allegro od 344PLN. Ta pompa ma 750W, wydajność do 33l/min, średnica około 95mm. Przewód zasilający ma dł. jakieś 18m. Pompa jest w studni i ciągnie wodę - jak na moje potrzeby - szybko. Jeśli okaże się, że jest za słaba - napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts