Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Najlepiej popytaj sąsiadów co mają - kto im robił, ile zapłacili, na jakiej głebokosci woda, czy trzeba uzdatniać...

Ale jeszcze zastanów sie nad tą studnią... 100 metrów do wodociagu to niedaleko... Ze studnia głębinową to raczej trudno zamknąć się w 10 tys. złotych... A raczej zawsze trzeba wodę jakoś uzdatniać... Nie wiem z jakiej części Zdolnego Ślaska jesteś, ale często tam jest twarda lub barddzo twarda woda...

Joanna, ja zrobiłem sobie studnię głębinową i wiem że nie będę żałować. Wcześniej mieszkałem w domu, gdzie do celów gospodarczych stosowałem wodę z wodociągu - koszty masakra. Panowi zrobili mi studnię wierconą - 21 m, woda na 16m, sąsiad mówił, że woda ekstra jest, ale to jeszcze przebadam. Koszt takiej studni u mnie to ok 4k pln, wodociąg mam równo 100m, więc dostałem - oczy wiście - warunki techniczne, szacunkowy koszt ~10k pln, ale zwrócę się do wójta o zrobienie tego w ramach budżetu gminy. Jak możesz mieć studnię to rób, wodę można uzdatniać ze względu na zawartość np. żelaza czy magnezu ale w domu zawsze potrzebujesz jej dużo do celów gospodarczych.

Stawiałbym na studnię głębinową nie jesteś od nikogo zależna, wiem bo mam. Wierciłem rok temu 30 metrów woda na 8-10 metrów, w lecie gdy większość ludzi oszczędzało wodę ja podłewałem sobie trawniki.Co do kosztów 8 tys. odwiert około 2.5tys pompa głębinowa ze sterownikami czujnikami do tego zbiornik hydroforowy 300 l -750zł już nie liczę podłącza bo był robiony z całą instalacją.Tak że warto się zastanowić wodę mam zimną cały rok i super, bo sprawdzałem.

Co do firm poszukaj w internecie wybór jest duży, najlepiej jakąś większą bo ceny podobne(zależy od regionu) a dodatkowo w tej cenie oferują Ci znalezienie wody i odwiert.

Pozdro i powodzenia :lol:

Acha co do zbiornika najlepiej wybierz duży szkoda się bawić w 100-200 litrów(często się załancza przy dużym poborze wody).

Najlepiej jak najbliżej domu ( mniejsze koszty podłącza), ja mam 2 metry od domu.

To na tyle.

A ja sie zastanawiam czy z sąsiedniej wsi wody nie ciagnac,

bo wode mam na 40m, mb odwieru powiedzieli mi 550 zł ! I nie ma gwarancji , ze ta woda bedzie dobra!

Znajdż sobie temat" ile za studnie głębinową" jest tam wszystko ile w jakim regionie i najważniejsze jest dużo numerów telefonów, gdzieś musi być taniej,gdyż ta cena dla mnie jest kosmiczna :lol:

Ja bym zaraz po wykonaniu studni i koniecznie po przepompowaniu sprawdził w laboratorium najlepiej sanepidu czy woda spełnia normy dla wody pitnej, bo że "czysta" na oko to może zawierać tyle azotanów, siarczanów i innych składników że można się przejechać na cmentarz.

i jeszcze bakterie których gołym okiem nie widać