urgot 31.08.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Dla domu jednorodzinnego z ogrodem: Q = 80-100 l/minH = 60-80 m w rury 110mm wybór jest nie za duży, najbezpieczniej grundfossanależy pamiętać o głowicy studziennej, aby nie wpływała woda gruntowa oraz nic nie wpadło do środka (ryzyko zakleszczenia pompy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 01.09.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Ogólnie silnik do pompy głębinowej zasilanie 230V czy 400V + zabezpieczenia od „zaniku” fazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 01.09.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Dzięki za odpowiedzi... tak jak napisałem wyżej, kupiłem na razie małą pompę, chciałem sprawdzić czy wejdzie w otwór - ale łatwo wchodzi i wychodzi. Myślę, że 2-3mm więcej też by się zmieściło i nie zaklinowało. Ale może ta SKM-ka zrobi mi prezent i popracuje wydajnie 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.09.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 A macie zabezpieczenia przed suchobiegiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ensignx 02.09.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 A macie zabezpieczenia przed suchobiegiem ? Mi podbiło poziom wody w rurze do 2m poniżej poziomu gruntu. Pompa jest na głębokości 12m i ma ciągnie max. 33l/min, więc raczej suchobieg mi nie grozi. Z tego co wiem, pompa nie ma takiego zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna04 04.11.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Ponieważ wodociag gminny wiecej niz 100 m od działki myślimy o studni głębinowej (są we wsi i woda z nich dobra) gdzie szukać osoby która mogła by znalesc wode i zrobić studnie gąbinową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 04.11.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Najlepiej popytaj sąsiadów co mają - kto im robił, ile zapłacili, na jakiej głebokosci woda, czy trzeba uzdatniać...Ale jeszcze zastanów sie nad tą studnią... 100 metrów do wodociagu to niedaleko... Ze studnia głębinową to raczej trudno zamknąć się w 10 tys. złotych... A raczej zawsze trzeba wodę jakoś uzdatniać... Nie wiem z jakiej części Zdolnego Ślaska jesteś, ale często tam jest twarda lub barddzo twarda woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 ... gdzie szukać osoby która mogła by znalesc wode i zrobić studnie gąbinową? proponuje szukac na Dolnym Śląsku i przemyslec zamiast głebinowej zwykłą kręgową ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoch 05.11.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Joanna, ja zrobiłem sobie studnię głębinową i wiem że nie będę żałować. Wcześniej mieszkałem w domu, gdzie do celów gospodarczych stosowałem wodę z wodociągu - koszty masakra. Panowi zrobili mi studnię wierconą - 21 m, woda na 16m, sąsiad mówił, że woda ekstra jest, ale to jeszcze przebadam. Koszt takiej studni u mnie to ok 4k pln, wodociąg mam równo 100m, więc dostałem - oczy wiście - warunki techniczne, szacunkowy koszt ~10k pln, ale zwrócę się do wójta o zrobienie tego w ramach budżetu gminy. Jak możesz mieć studnię to rób, wodę można uzdatniać ze względu na zawartość np. żelaza czy magnezu ale w domu zawsze potrzebujesz jej dużo do celów gospodarczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Antosz 05.11.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Stawiałbym na studnię głębinową nie jesteś od nikogo zależna, wiem bo mam. Wierciłem rok temu 30 metrów woda na 8-10 metrów, w lecie gdy większość ludzi oszczędzało wodę ja podłewałem sobie trawniki.Co do kosztów 8 tys. odwiert około 2.5tys pompa głębinowa ze sterownikami czujnikami do tego zbiornik hydroforowy 300 l -750zł już nie liczę podłącza bo był robiony z całą instalacją.Tak że warto się zastanowić wodę mam zimną cały rok i super, bo sprawdzałem. Co do firm poszukaj w internecie wybór jest duży, najlepiej jakąś większą bo ceny podobne(zależy od regionu) a dodatkowo w tej cenie oferują Ci znalezienie wody i odwiert. Pozdro i powodzenia Acha co do zbiornika najlepiej wybierz duży szkoda się bawić w 100-200 litrów(często się załancza przy dużym poborze wody). Najlepiej jak najbliżej domu ( mniejsze koszty podłącza), ja mam 2 metry od domu. To na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 06.11.2008 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 A ja sie zastanawiam czy z sąsiedniej wsi wody nie ciagnac,bo wode mam na 40m, mb odwieru powiedzieli mi 550 zł ! I nie ma gwarancji , ze ta woda bedzie dobra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Antosz 06.11.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 A ja sie zastanawiam czy z sąsiedniej wsi wody nie ciagnac, bo wode mam na 40m, mb odwieru powiedzieli mi 550 zł ! I nie ma gwarancji , ze ta woda bedzie dobra! Znajdż sobie temat" ile za studnie głębinową" jest tam wszystko ile w jakim regionie i najważniejsze jest dużo numerów telefonów, gdzieś musi być taniej,gdyż ta cena dla mnie jest kosmiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 07.11.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Ja bym zaraz po wykonaniu studni i koniecznie po przepompowaniu sprawdził w laboratorium najlepiej sanepidu czy woda spełnia normy dla wody pitnej, bo że "czysta" na oko to może zawierać tyle azotanów, siarczanów i innych składników że można się przejechać na cmentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 07.11.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Ja bym zaraz po wykonaniu studni i koniecznie po przepompowaniu sprawdził w laboratorium najlepiej sanepidu czy woda spełnia normy dla wody pitnej, bo że "czysta" na oko to może zawierać tyle azotanów, siarczanów i innych składników że można się przejechać na cmentarz. i jeszcze bakterie których gołym okiem nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 07.11.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 nie widać ale czasem czuć i nieco mętna może być woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataDominik 07.11.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 w jakiej odległości od domu średnio wiercicie? Pytam bo rozmawiałem z człowiekiem który proponował wiercić w miejscu przyszłego garażu...czy ktoś z Was posiada taką studnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 07.11.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 w jakiej odległości od domu średnio wiercicie? Pytam bo rozmawiałem z człowiekiem który proponował wiercić w miejscu przyszłego garażu... czy ktoś z Was posiada taką studnię? u kogoś widziałem w dzienniku studnie w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 07.11.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 A gdzie chcesz to wiercic? na koncu działki?najlepiej w garazu , albo w pomieszczeniu gospodarczym, oczywiscie tak, zeby nie przeszkadzał ci pozniej hałas z działania pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataDominik 07.11.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 są tacy co wiercą poza domem więc pytam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekas5 07.11.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Ale po co? Chcesz budowac kolejny budynek dla studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts