Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

skoro jest mozliwość umieszczenia jej w obrysie domu to nie widzę sensu dawać na zewnątrz, przy pompie głębinowej to mam nadzieję że hałasu zbytniego nie będzie..

pytałem dlatego, że będę musiał zrobić POS a jak wiesz zachowane muszą być odległości..choć myślę, że nie powinno być z tym problemu..

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lokalizacje studni powinien doradzić inwestorowi wykonawca - studniarz.

Odradzam umieszczenie w obrysie budynku.

Kluczowe przy płytkich studniach szczególnie w terenie piaszczystym gdzie brak naturalniej warstwy izolującej (typu glina ił) jest odległość od szamba, zarówno swojego jak i sąsiadów lub nawet potencjalnych sąsiadów.

Nie należy wiercić blisko budynku aby np woda z rynny nie wpływała do obudowy, aby studnia nie przeszkadzała przy budowie domu itp.

Dlatego nie w budynku bo przy wymianie pompy robi się bałagan czasem spory, studnie wierci sie na poczatku najlepiej gdy nie ma fundamentów a co jeśli pomylimy się i wyjdzie w ławie fundamentowej. Poza tym nie ma innych przeciwskazań.

• 5 months później...

Witam! Firmę, która w 2005 roku wierciła u mnie okolice Suchej B. poleciłem sąsiadom. Wywiercili na 30m wody nie znaleźli, pieniędzy nie wzięli, wywiercili drugą, woda jest i tylko za to wzięli zapłatę. Spotkałem się ze studniarzami, którzy w umowie zastrzegali sobie krycie jakiejś części kosztów wiercenia studni przez inwestora mimo, że wody nie było. Mam nadzieję, że się nie zepsuli-rozbestwili. Wszystko dogagasz osobiście, firma jest z podkarpackiego ale śmiga po Galicji oto namiary:

013 439 50 06 lub 507 068 369, ja płaciłem 250zł za 1mb(2005), Jak świetnie smakuje herbata i kawa zalana wodą z mojej studni, czego i Tobie życzę. Piszę o studni wierconej i taką polecam. W mojej i jak sądzę niestety nie tylko w mojej okolicy dalej funkcjonują nieszczelne szamba i przez to zdecydowałem się na wierconą, ponieważ woda z niemal wszystkich studni kopanych w mojej okolicy nie spełnia jakichkolwiek norm, o bakterii koli nie wspomnę. Sąsiedzi z okolicznych domków letniskowych mają wodę z miasta lub od sąsiadów, którzy mają dobrą wodę. Nie bez znaczenia jest też okresowo zanikająca woda w studniach kopanych. Zanim podejmiesz decyzję jaki rodzaj studni zrobisz rozeznaj jak w Twojej okolicy wygląda polski zwyczaj puszczania bokiem z szamb ich zawartości. Jeżeli okoliczni to ćwiczą to odradzam zdecydowanie kopaną studnię. Nie chcę straszyć ale znajomi sprowadzili ekipę "kopaczy"- firmę, jak natrafili wielki kamol na głębokości 3 metrów to odpuścili i już nie wrócili. Znajomi wtopili zadatek + za projekt i chyba będą mieli jednak wierconą. Jak chcesz daję również namiary na "kopacza" z Wisły 033 855 38 27, polecili mi znajomi, jednak jak się zjawił na mojej działce mój "najmądrzejszy w całej wsi" sąsiad powiadomił mnie, że ma g...o na własne życzenie w swojej studni, która znajduje się ok 20mb od planowanej mojej studni! Po frajersku zrobił instalację kanalizacyjną, która mu się rozszczelniła i popłynęło do studni. Nie życzę podobnych przebojów. Ale się rozpisałem, dość.

Powodzenia!

Witam! studnia ma 30mb-250zł za 1mb z rurami: zasadnicza 110mm + osłonowa, kręgi szt 3+robocizna płaciłem osobno. POmpa SIGMA czeska 1000zł 3fazowa,1kW.zbiornik Wimest(nie chińszczyzna) 600zł, kompletne zabezpieczenie około 700zł zł z robocizną elektryka. Szczegółów nie pamiętam, ogółem wyszło około 10 000-12 000zł(bolało jak cholera,wcześniej nie przypuszczałem ze tyle to kosztuje), dzięki temu mam dobrą wodę. Popytaj okolicznych czy badali swoją wodę w studniach pod kątem zawartości chemicznej, to istotne bo grozi dodatkowymi wydatkami(odżeleziacze i inne ustrojstwa). Nie będzie mnie jakiś czas-jadę na wieś a tam "internata ni ma". Pozdrawiam!

Mam pytanie do użytkowników studni głębinowych, mianowicie czy mieliście problem ze po zimie brakuje wody i leci mętna .Czy to jakoś przeleci i będzie funkcjonować dalej czy przez zimę się zamuliła i już nic się nie da zrobić????Czy może powinna non stop działać żeby był przepływ.....pomóżcie czy ktoś miał podobny problem albo wie coś o takim przypadku.

BauTec

Wszystko zależy od warstw, w których postadowiona jest Twoja studnia, ale wg mnie po okresie nieużywania nie powinno brakować wody, a raczej odwrotnie.

Trochę teorii:

Jeżeli pobierasz wodę ze studni (nawet niekoniecznie intensywnie) powodujesz powstanie leja depresyjnego w obrębie swojej studni. Co oznacza, że prędkość filtracji wody jest mniejsza od wydatku wody dla Twojej studni (prędkość filtracji zależy od porowatości warstw, z których napływa woda do twej studni). Po okresie nieużywania studni lej depresyjny zanika, bo woda napływa do otworu.

Sytuacja może być też taka, że na Twoim obszarze jest wiele studni, które eksploatują złoże wody. Jeżeli eksploatacja jest intensywna, to może dojść do połączenia lejów depresyjnych, co z kolei doprowadza do obniżenia lustra wody podziemnej. Innymi przyczynami obniżenia lustra wody mogą być szkody górnicze lub brak zasilania wód gruntowych (np. susza lub izolowanie warstwy przepuszczalnej). Najgorzej z obniżaniem poziomu wód podziemnych jest na Lubelszczyźnie i w okolicach Gdańska (tak mówią spece).

Mam nadzieję że nie namieszałem :-)

A tak dla ludzi: po pobraniu kilku m3 wody mętność wody powinna wyraźnie spadać, bo tak jak mówi Barbossa, bezczynność sprzyja zamuleniu.

Przepłuczesz sobie złoże i powinno być ok.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam! Ja jestem zadowolony jak wspominałem, jednak znajomym o których pisałem drugie wiercenie nic nie dało. Mimo wywiercenia ok 60m wgłąb, wody w dostatecznej ilości nie znaleźli. Zapłacili ok 1500zł za zasypanie odwiertów i wody jak nie mieli, tak nie mają. To tylko 200-300m od mojej studni! Trudno mi się umawiać odnośnie "wizji lokalnej" mojej studni ponieważ bywam tam nie często. Jest to najzwyklejsza studnia głębinowa, bez żadnych rewelacji. Jak interesują Ciebie jakieś szczegóły to poszukam i postaram się napisać. Wracając do studni słyszałem, że zdarzają się miejsca gdzie wody nie uświadczysz. Sasiadom pozostaje kopana( w tej okolicy raczej bez sensu) lub kopanie studni w górach ale to już bardziej skomplikowane.

Planuje wykonać studnię głębinową (czy też artezyjską).

Udało mi się dostać profil otworu/źródła dla studni oddalonej o jakieś 100m od mojej działki.

Bardzo proszę jeśli ktoś coś z tego rozumie żeby podzielił się informację co z tego profilu wynika. Skan dokumentu:

http://picasaweb.google.com/olasosenko/Budowa#5333865189636275362

Pytania:

- jak głęboko wiercić studnię tak żeby wystarczyło wody na 2 domy jednorodzinne po 4 osoby na dom

- podobno z profilu wynika że około 30m jest już samo wypływ - rozumiem że głębiej wierci się żeby było większe ciśnienie? - czy tu trzeba jakoś dokładnie trafić na odpowiednią głębokość czy wystarczy wiercić coraz głębiej aby uzyskać większe ciśnienie wody?

- wiem że po wykonaniu odwiertu mogą być problemy z napływającą wodą - czy da się uszczelnić tak otwór (woku rury) aby dało się założyć zawór na rurze? Czy też trzeba mieć przygotowane stałe odprowadzenie nadmiaru wody?

- na jaką głębokość wiercić aby woda była czysta?

Bardzo proszę o poradę - może ktoś wie co oznaczają punkty na profilu źródła?[/img]