Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich, może jeszcze za wcześnie na taki temat, ale chciałbym zasięgnąć trochę wiedzy w tym temacie gdyż planuję kopanie studni na wiosnę.

Kupiłem dom 2 lata temu i okazało się, że występują braki wody :( . Studnia zbudowana jest z kręgów 100 i ma głębokość 15 betonów. Zlokalizowana w odległości ok. 3 m od domu.

Po pierwszych brakach wody i konsultacjach ze znajomymi zleciłem wyczyszczenie studni firmie. Po zakończeniu czyszczenia studnia dodatkowo została zalana kwasem dla przeczyszczenia kanałów wodnych. Po dokonaniu tej operacji wg moich wyliczeń woda do studni napływa tempie 60l/h. i jej poziom kształtuje się na poziomie 1-1,5 betonu wody.

W studni zamontowana jest pompa głębinowa, jak również radiesteta stwierdził, że studnia jest wykopana we właściwym miejscu.

Moje pierwsze pytanie czy mogę wykopać odwiert w istniejącej już studni w celu minimalizacji kosztów związanych z głębokim kopaniem.

Drugie pytanie jak głęboko w takim wypadku trzeba kopać studnie czy ogólne 30 metrów wystarczy, czy jest to dużo czy mało.

Pozdrawiam

Tu musiałby Ci ktoś popatrzeć w mapkę hydrodeodezyjną dla Twojego terenu, na tej podstawie coś można powiedzieć, Takimi mapami dysponują spece od wiercenia. U mnie zrobili głębinówkę miesiąc temu, wystarczyło 26 metrów głębokości fi 160mm, duży dopływ. Przy pompowaniu 3000l/h lustro wody opada max o 1 metr

Co do wiercenia w istniejących studniach, to jest to możliwe.

• 1 month później...

Mam w ziemi dziurę głęboką na 40 metrów o średnicy około 160 mm.(pozostałóść po poszukiwaniach wody) Podczas wiercenia woda była na 17 i 33 metrze ,ale bardzo, bardzo mało.Na działce 40 metrów(minimum)gliny.Zauważyłem że ta wielka dziura wypełniona jest teraz wodą której lustro znajduje się około 70 cm pod powierzchnią gruntu.

Wpadłem na pomysł aby w ten odwiert wcisnąć 2-3 rury kanalizacyjne z nawierconymi otworami.Może ta pseudo studnia pomoże mi trochę osuszyć teren,a wodę z niej wykorzystam do podlewania trawnika?A może do tej studni doprowadzić jeszcze wodę z dachu?Co myślicie o moich pomysłach?

Jak inaczej ją wykorzystać?A może poprostu zasypać?

Wsuń jeśli nie ma jak najdłuższą rurę 160 pcv grubościenną np 6mb i zatop w niej małą pompkę na głębokość z 10m

http://www.ogrodniczy.com.pl/img_prod/2007-03-02_12-25-06-PG300.jpg

cena od 60-120 zł

będziesz miał wodę do podlewania i nie tylko :wink:

A co myślicie o wpuszczeniu tam deszczówki?I tak muszę gdzieś ją odprowadzić.

To co chcesz zrobić jest zanieczyszczeniem wód głębinowych wodą opadową- ktoś gdzieś może korzystać z tej wody do spożycia, a w ten sposób zanieczyścisz ją i to bardzo :evil:

Jeśli nie chcesz korzystać z wody otwór zasyp.

• 10 months później...

Witam

Przewertowałam forum i nie znalazłam odpowiedzi ani nie wyjaśniłam do końca wątpliwości

Chcę zrobić studnię na działce i wodę dla potrzeb domu i ogrodu czerpać z niej. Tymczasem w warunkach zabudowy mam taki zapis: "zaopatrzenie w wodę - projektowane przyłącze na warunkach określonych przez eksploatatora sieci wodociągowej". Nie chcemy tego przyłącza wcale.

Jak to ugryźć?

Nie mam jeszcze pozwolenia na budowę, projekt jest jeszcze u architekta.

Myślałam, żeby w projekt wrysować przyłącze do wodociągu, żeby nie opóźniać pozwolenia na budowę i dopiero po uzyskaniu decyzji podjąć dalsze kroki. Boję się jednak, że wtedy może być juz za późno i dostanę odmowę a tym samym trzeba będzie wpiąć sie do wodociągu.

Poradźcie coś, proszę.

na mocy takiego samego przepisu jak tego, że maga nakazać zrobić Ci dach czerwony o kącie pochylenia 30 i garaż tylko w bryle.

Swoją drogą zastanawiam się dlaczego chcecie brnąć w droższe rozwiązanie jakim jest studnia ?

A jesteś na 100% pewna, że woda z tej wybudowanej studni bądzie się nadawała do picia?

Swoją drogą pierwszy raz spotykam się z niechęcią do przyłącza wodnego. :o Nawet działki z możliwością podłączenia się do wody są o wiele droższe.

Desmear

studnia jest droższa na etapie budowy - potem to już czysta oszczędność, szczególnie, że bedziemy mieli duży ogród do podlewania - nie wyobrażam sobie finansowania tego bez studni

Aleksandryta

100% pewności nie mam, ale wszystkie działki w okolicy mają studnie i jest tam dobra, pitna woda - prawdopodobieństwo, że u nas takowej nie bedzie, jest znikome

a to, że działki z możliwością przyłączenia do wodociągu są droższe nie jest dla nas ważne, bo nie zamierzamy jej sprzedawać :)

zrobisz jak uważasz (albo jak Ci każą). z tym, że woda jest dobra, to jest tak jak z tym tanim winem, tanie bo dobre, dobre bo tanie.

weź najpierw próbki i zanieś do badania, bo wody zażelazione są też generalnie b. dobre i pić można tylko wanny nie doszorujesz a jak będziesz chciał odżelaziać to oszczędności będą żadne.

Ja też przed otrzymaniem pozwolenia na budowe, miałem zapewnienie z zakładu komunalnego o dostarczenie wody oraz odprowadzenie ścieków. A jako że sobie później umyśliłem studnie, to ją mam i n miej korzystam w 100% a z zakładem komunalnym ostatecznie podpisałem tylko umowę na odbiór ścieków. Studnia (głębinowa) została wykonana podczas budowy domu - przed jego odbiorem, musiałem tylko zgłosić ten fakt do nadzoru budowlanego, który nie wyraził żadnego sprzeciwu (odesłali pozwolenie). Oczywiście studnia została wprowadzona na mapkę. Teraz rozliczam się ze ścieków na podstawie wodomierza koszt 1m3 około 3.20pln, z tym że mam jeden zawór czerpalny do podlewania kwiatów przed licznikiem i mogę z niego korzystać nie płacąc za ścieki.