marcinkk 12.02.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Witam wszystkich zabieram się za wiercenie mojej studni do podlewania ogrodu bo rachunki za wodę mnie już dobijają pobierane wraz z kanalizacją . Mam kilka pytań. Nabyłem sprzęt do wiercenie ręcznego do 15 metrów oraz szlamówkę. Mam pytanie ponieważ będę chciał zrobić osłony z rur kanalizacyjnych tych pomarańczowych. Po wywierceniu takie rury muszę pewnie wyciągnąć jak to zrobić aby się np w połowie nie rozłączyły ? Czy jest jakaś strona lub film z opisem jak to dokładnie zrobić. Rozumiem że muszę wiercić w rurze osłonowej ale jak potem ją wyciągnąć jak ona podejrzewam będzie ledwo wchodziła. Czy taka rura może np już zostać w otworze na stałe a do niej już pompa ? ale pewnie nie bo nie ma filtra od dołu. Jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie teren zaznaczony jako wysoki poziom wód gruntowych przy robieniu fundamentów w lecie nie było problemu aby gdzieś woda stała. Niedaleko mnie są czynne żwirownie a od lokalnej firmy dostałem informację że woda w rejonie jest dosyć płytko i wiąże się ściśle z zalegającymi tam warstwami żwirów i piasków znalazłem też taki filmik gdzie zamiast rury osłonowej wsadzana jest już na gotowa ta niebieska skręcana i całość pogłębiana szlamówką Edytowane 12 Lutego 2016 przez marcinkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 09.03.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Mam pytanie do właścicieli studni głębinowych. Czy po pewnym czasie (jakim?) studnie wam zmniejszyły czy zwiększyły swoją wydajność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stellina 25.03.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Proszę o informacje kogoś kto kopał studnie w Częstochowie. Od geologów się dowiedziałam, że mam raczej marne szanse na dobrą wodę na głębokości mniejszej niż 100 m ponieważ jest warstwa iłów. Proszę o poradę co robić w takiej sytuacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stellina 26.03.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Jak to z tymi studniami jest??Chciałam kopać głębinową, ale geolodzy (dwóch niezależnych) powiedzieli, że biedzie ciężko, dobra woda - jurajska, pojawi się na głębokości ok. 100 m. No tak, ale to straszne koszty. Faceci od odwiertów studni powiedzieli ze przyjadą, sprawdzą i powiedzą co da się zrobić, oni do 100 m mogą wiercić. Ale jak nie dać się nabić w butelkę i jednocześnie mieć dobra wódę za przyzwoitą cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek64 26.03.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Wierciłem u siebie w ubiegłym roku (okolice Częstochowy). Woda tylko do podlewania ogrodu. Zanim zdecydowałem się na wiercenie dużo dzwoniłem, pytałem i spotkałem się z podobnymi opiniami tj. woda na poziomie nawet 100 metrów.To oczywiście spore koszty, tym bardziej, że nikt nie da Ci gwarancji, że będzie to woda dobrej jakości. A w naszym rejonie masz sporą szansę na mocno zażelazioną wodę nawet na dużej głębokości. Instalacja odżelaziająca to kolejne kilka tysiaków. Moja studnia to tylko 21 metrów ale do podlewania jak znalazł a koszty nie takie znowu duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stellina 26.03.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Jacek 64 dzięki za odpowiedz, możesz podać jakiś namiar na wykonawców studni i jakie poniosłeś koszty przy swojej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek64 26.03.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Koszt - 220 zł/m. A firma - jak znajdę wizytówkę to napiszę bo nazwa uleciała mi z głowy. Zresztą poszukaj moich postów na forum. Chyba już o tym pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascodagama 07.04.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam Planuję budowę studni która zaopatrywać ma 2 domki. Na ten moment wstępne plany, ale mówię o studni do 30 m i wydajności 5m3/doba. Rozumiem, że hydrofor utrzymuje ciśnienie.. ale Czy jest on potrzebne gdy zamontowana jest pompa głębinowa? Czy montuje się i pompę i hydrofor czy też jedno z urządzeń? Czy jest potrzeba budowy zbiornika? Jeśli wydajność byłaby 5 m3. to na bieżąco wnioskuję dałaby radę na bieżąco .. Zatem czy planując budowę mam uwzględniać: 1. pompa 2. hydrofor .3 zbiornik czy może 1. pompa i to wystarczy czy może 1. pompa 2. zbiornik lub 1. pompa i 2 hydrofor. Czy każde z rozwiązań jest właściwe? Czy hydrofor też służy za zbiornik? Z góry dziękuje za poradę i przepraszam jeśli dziecinne pytania ale się nie znam na temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 07.04.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Hydrofor to jest zestaw pompy, zbiornika i wyłącznika ciśnieniowego. Zadaniem pompy jest pompowanie wody z założoną wydajnością i na założoną wysokość ponad zwierciadło wody (lub inaczej do założonego ciśnienia). Żeby dobrze dobrać pompę należy znać różnicę wysokości między zwierciadłem wody w studni a najwyższym punktem czerpalnym, opory instalacji wodociągowej (wyrażone w spadku ciśnienia) oraz wymagany przepływ w punktach czerpalnych oraz największą jednoczasową wymaganą wydajność. Aby pompa nie pracowała w trybie ciągłym wstawia się w układ zbiornik. Poduszka powietrzna w zbiorniku pozwala na utrzymanie ciśnienia w układzie podczas gdy pompa nie pracuje. Zadanie wyłącznika ciśnieniowego zdaje się być oczywiste. W przytoczonym wypadku należałoby zastosować pompę głębinową (zawieszoną w studni poniżej lustra wody) z wyłącznikiem ciśnieniowym oraz zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascodagama 07.04.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Ok, dziękuję Czy zanim powstaną budynki (będą budowane w następnym roku) można przygotować samą studnię bez zbiornika? w tym momencie działka jest pusta więc zbiornika nie ma gdzie usytuować? Umożliwi to pobór wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 07.04.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Po wywierceniu studni montujesz pompę i po jej zasileniu pompujesz wodę. Jak już sobie wybudujesz dwa domki to albo w każdym zbiornik i pompa sterowana dwoma wyłącznikami ciśnieniowymi (tak jest najlepiej) albo jeden zbiornik i dwa domy z jednego zbiornika (taniej ale nie polecam) albo jeszcze inne rozwiązanie. Jak już będziesz miał miejsce na zbiornik (zbiorniki) to wtedy zapytasz i pomyślimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 07.04.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Tak jak pisał maxb - możesz doraźnie korzystać z pompy bez zbiornika - na zasadzie: jak pompa podłączona do prądu to woda leci, jak odpięta to nie leci.Większym problemem będzie jednak ustrzeżenie pompy przed kradzieżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascodagama 08.04.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Super wszystko jasne. Dziękuję Ewentualnie pytanie do maxb dlaczego Twoim zdaniem nie jest dobre podłączenie metodą jeden zbiornik na dwa domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 08.04.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Zawsze takie kombinacje odbijają się czkawką w przyszłości. Nawet jeśli obydwa domy są Twoje. W przypadku dwóch zbiorników, z każdego domu do studni ciągniesz dwie rury (jedna na wodę druga na okablowanie) i tyle. Wtedy masz nieograniczone możliwości przeróbki/rozbudowy/podziału teraz i w przyszłości. Instalacja jednozbiornikowa byłaby dobra pod warunkiem, że byłby on w studni. A zbiornik w studni to zawsze kłopoty w najmniej spodziewanym momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aitec 01.05.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Hej Ludziska pisałem już ten temat w inny dziale ale umarł. Może tu mi pomożecie. Minowicie w zeszłym roku koleś wywiercił mi otwór wsadził tam niebieską rurke z jakimś filtrem na końcu. Niestety z braku kasy zostało to tak na zime. Teraz chciałbym doprowadzić wode do garażu do którego mam około 35 metrów. i tam będzie stał hydrofor. I tu moje pytanie czy moge wkopać rure dość płytko np 30 40 cm ? Na zime nie będę korzystał z tej studni mam ją tylko do ogórdka. Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 01.05.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Wrzuć pompę i przepompuj czy w ogóle jest się czym zajmować. Jeśli próbne pompowanie przejdzie pomyślnie to zakop sobie rury od studni do garażu i zamontuj resztę urządzeń. Do okazjonalnego pompowania w lecie rura może leżeć nawet w trawie ale jak już będziesz kopał to "sztych" głębiej Cię przecież nie zbawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aitec 01.05.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Oki a powiedz mi jeszcze na zime odpinać rure od hydroforu i spuszczac wode ? Bo coś tam w niej wody zostanie bo końcówka rury bedzie w pionie nie stanie się nic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 01.05.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Z hydroforu i tak będziesz musiał wodę spuszczać a jeśli rurę ułożysz ze spadkiem w kierunku studni i dasz pompę bez zaworu zwrotnego to z rury woda sama spłynie, wystarczy tylko przed zaworem zwrotnym hydroforu dać zawór którym "zapowietrzysz" rurociąg ręcznie i woda spłynie na dół. Do samego podlewania nawet można by się obejść bez zbiornika ale wtedy trzeba zastosować inne rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkk 31.05.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 (edytowane) Robię studnię Abisynke tylko do podlewania trawnika teren blisko żwirowni z pompą i hydroforem w garażu woda jest na 4,5 metra . Mam pytanie zakupiłem szpic który będzie wkręcony na ok 6,5 metrach Obecnie mam wywiercone wiertnicą 4,5 metra i jest woda. Sam szpic 2 cale ma 2 metry do tego dochodzą rury ocynkowane 2 calowe i planuję je zakończyć metr pod ziemią kolankiem aby przejść na rurę do wody tą niebieską. Mam pytanie czy zmieniać średnicę rury niebieskiej na mniejszą czy ciągnąć do samej pompy 2 cale ? rura ta będzie 4 metry poziome w ziemi zakopana na głębokości 1 metr i wchodzić po ścianie do garażu i tu też problem ponieważ w zimie będzie pod styropianem ok 40 cm nad powierzchnią ziemi i gdzie teraz zamontować zawór zwrotny ? Rura docelowa ma wejść do garażu gdzie ma być pompa z hydroforem Czy zawór zwrotny robić pod ziemią na łączeniu rur ocynkowanej z tą do wody niebieską czy przy pompie w garażu ? Edytowane 31 Maja 2016 przez marcinkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aitec 05.07.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Może jeszcze temat nie umarł. Takie pytanko jeszcze mam a jakbym zamontował na ogrodzie samą pompę bez zbiornika cisnieniowego to ten zawór zwrotny będzie mi to trzymał czy za każdym razem będe musiał odpowietrzac po wyłączeniu pompy ?? Może śmieszne pytanie ale jestem zielony z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts