Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do badań geofizycznych, to mam je zrobione, ale tylko do głębokości 5 m, co nie pozwala jednoznacznie stwierdzić co będzie głębiej. Na szczęście nie ma gliny, co podobno dobrze rokuje. Na mojej działce był też radiesteta i co prawda znalazł kilka "żył wodnych" w jej obrębie na głębokości ok 12m, ale po lekturze strony: http://strony.wp.pl/wp/radiestezja100/

patrzę na to trochę sceptycznie. Osoba, która będzie wiercić studnię zdaje się potwierdzać ten pogląd, gdyż stanowczo zanegował potrzebę wizyty różdżkarza. Stwierdził tylko, że woda na pewno się znajdzie - jeżeli nie na 12-15 metrach, to na 50-60, co wynika z jego odwiertów w tej okolicy. Jestem trochę w kropce, bo koszt wywiercenia studni do głębokości 60m i materiałów w moim wypadku kosztowałby około 7 tys. zł. Jeżeli doliczę do tego koszt pompy i hydroforu to nie wiem, czy staje się to opłacalne. Do najbliższego wodociągu mam około 120 m. (plus przecisk pod drogą). Może ktoś wie jaki byłby orientacyjny koszt doprowadzenia wodociągu na taką odległść. Na chwilę obecną to jedank zaryzykuję odwiert w miejscu wskazanym przez radiestetę, ale tylko do głębokości 15m. Jeżeli wody nie będzie, to albo zapłace 60% wartości, albo zdecyduję się na dalsze wiercenie. Do poniedziałku mam jeszcze czas na zmianę decyzji. Dziękuję wszystkim za rzeczowe odpowiedzi na mój post.

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Lesławie. Nie wiem jaki jest koszt wykonania wodociągu. Ale wiem co nieco o studniach i o wodzie. Oprócz wydajności studni bardzo ważna jest jakość wody. Bardzo często woda w Polsce ma ponadnormatywne ilości żelaza i manganu. Nie jest to skażenie, ale naturalna przypadłość. Często zdarza się również skażenie związkami azotu (azotany, amoniak). Mogą więc wystąpić problemy z uzdatnianiem wody. Zakup filtrów, problemy eksploatacyjne itp. Praktycznie skażenie związkami azotu dyskwalifikuje wodę do picia, gdyż nie ma przemysłowych metod uzdatniania. A to są naprawdę szkodliwe zanieczyszczenia. Tak więc wiercenie 60 m otworu to nie przelewki. Proszę to również brac pod uwagę. Polecam usługi geologa lub próbę samodzielnego ustalenia możliwości poboru wody. Nie ma praktycznie w kraju miejsca, zwłaszcza na terenach zurbanizowanych, gdzie w przeszłości nie wykonywano odwiertów. Dane te są gromadzone w urzędach wojewódzkich (geolog wojewódzki) w archiwach. Tam można spróbować odnaleźć wykonaną studnię w sąsiedztwie i dowiedzieć się coś na temat wydajności, głębokości i jakości wody. W Warszawie jest również Państwowy Instytut Geologiczny, który sprzedaje mapy geologiczne z opisem (niestety nie ma pokrycia na cały kraj). Można spróbować tam znaleźć informację.

Strona http://www.pgi.waw.pl

Do innych postów. Ja również nie polecam usług radiestetów. Pracowałem z nimi i powiem szczerze : pudłooooo !!!!

Znaleźć wodę na terenach równinnych w kraju można z dużym prawdopodobieństwem. Geolog w oparciu o dane archiwalne powinien sobie z tym poradzić. Na terenach górskich np. w Karpatach to już inna sztuka. Woda w skale gromadzi się w systemie spękań. Tylko gdzie one są ?

Trochę za długo i nudno, ale może się komuś garść informacji przyda?

Co do jakości wody ze studni wierconej to jest to raczej dla mnie sprawa drugorzędna. W ogólnym bilansie zużycia wody ta wykorzystana na cele spożywcze stanowi znikomy procent. Wodę mineralną można zamówić z dostawą do domu w dużych pojemnikach dosłownie za grosze. Zastanawiam się tylko, jak zbyt duża zawartość żelaza i manganu może wpływać na np. pralkę lub zmywarkę. Czy jest to duży problem ?

Ja też zaplanowałem sobie wiercenie wewnątrz domu. Wykonawca odwiódł mnie od tego pomysłu twierdząc iż przy takim rozwiązaniu po kilku latach nie jest możliwa wymiana filtrów, tylko trzeba wiercić od nowa. Wywiercił 2 metry na zewnątrz, rurę doprowadził do wewnątrz budunku pod fundamentami, bezpośrednio do pomieszczenia gdzie będzie hydrofor. Wszystko w cenie 45 PLN/metr. Wszystko zależy od wody, ale zdarza się że filtr trzeba wjuż wymienić po 5 latach i co wtedy?

Po wstawieniu rury w taką studnię, studnia jest zasypana od góry?

Tak. Wywiercona jest 2 metry na zewnątrz od fundamentów i na ok 1,5 metra jest zasypana. Jak napisałem że doprowadzona jest do pomieszczenia gdzie będzie hydrofor i wygląda tak jakby była wywiercona wewnątrz budynku. Namiary na gościa prześlę na privie. Facet ma doktorat z geologii i bardzo ciekawie opowiada o każdym kamyczku który wykopie. Wierci tylko w okoliczach warszawy.

Panie Leszku. Żelazo w wodzie podziemnej jest naogół II wartościowe. Czerpiąc wodę natleniamy ją, nawet niechcący. Żelazo utlenia się do III wartościowego i tworzy się wodorotlenek żelaza, który łatwo sedymentuje. Jest to rdzawy osad, który mocno brudzi pranie. Przed paroma (no może już kilkanaście lat temu) mieszkałem w mieście gdzie ten problem występował. Miałem małe dziecko i jeszcze były pieluchy tetrowe. Nigdy nie byłe bielutkie, tylko szare, właśnie od żelaza. Żelazo można łatwo usunąć, i większość domowych filtrów powinna sobie z tym poradzić. Powszechnie się wodę natlenia, i strąca wodorotlenek żelaza na filtarh żwirowych (ale to metody przemysłowe).

Co do manganu to nie wiem. Ale trudniejsza sprawa może być z twardością (kamień).

Pewna uwaga do wymiany filtra. Pewnie każdy filtr się zniszczy po latach. Ale nie polecam jego wymiany. W górotworze następuje tzw. kolmatacja strefy przyfiltrowej czyli zaklejanie porów przez wytrącające się związki np. żelaza. Wymiana filtra tego nie usunie. Lepszym rozwiązaniem jest wykonanie w pewnej odległości drugiej studni, lub czyszczenie studni: mechaniczne i chemiczne. Mechaniczne polega na skrobaniu ścian otworu szczotkami (tak ogólnie) natomiast chemiczne na wtłoczeniu związków chemicznych które rozpuszczają złogi. Prosta wymiana filtra jest bez sensu. Koszt niewiele mniejszy od studni nowej, a efekt bardzo niepewni i krótkotrwały. Ale pa nstywo macie nowe studni wykonane z rur PCV i długieeeeee lata i możecie się kolmatacją otworu nie przejmować. Życzę dużo czystej wody.

Rzeczywiście są na to przepisy, min prawo budowlane. Jeśli się nie mylę to do 30 metrów wiercić można bez problemu - dalej są już wody ochronne i powinno się uzyskać pozwolenie - wiąże się to z mozliwością zanieczyszczeń tzw. stałych zasobów naturalnych.

Pozdrawiam :D Rafał

• 3 weeks później...

Witam. Jak to zwykle bywa, człowiek zawsze się czegoś nowego dowie. Chodzi mi oczywiście o stronkę o radiestetach: http://strony.wp.pl/wp/radiestezja100/

A pomyśleć, że jeszcze przed chwilą chciałem zatrudnić radiestetę, aby określił mi, gdzie nie mogę posadowić budynku ze względu na te "wstrętne cieki wodne". Wstyd mi, że dałem się ponieś tym zabobonom.

• 1 month później...
Gość Tasman

witam serdecznie !

Chciałem dowiedzieć się jaka powinna być wydajność studni głębionowej wykaponaej dla jednego domu mieszkalnego (rodzina 6 osobowa).

Studnia jaka powstaje na mojej dzialce ma obecnie 30 metrow glebokosci a budujacy ja twierdz ze bedzie miala ona wydajnosc okolo 1 m szesciennego na dobe. wydaje mi sie ze jest to dosc malo.

prosze o odpowiedz

[email protected]

Ja przed wierceniem studni podpisalem umowę, że wydajność nie może być mniejsza niż 2m3/h. Tak zalecił mi studniarz, mówiąc, że mniejsza wydajność mija się z celem. Dla mnie wydawało się to bardzo dużo skoro dla 4 osobowej rodziny przyjmuje się zużycie wody w ilości 1m3/dobę. Ale pewnie co innego wydajność godzinowa a dobowa, po prostu musi być zagwarantowany określony, stały napływ wody.

To zależy jak głęboka ma być studnia, jaką metodą ma być wiercona, regionu kraju itp. Do 30m można wiercić studnie ręcznie, koszt wynosi wtedy od 100 do 150 zl/m studni (łącznie z materiałem). Poniżej tej głębokości jest pare sposobów prowadzenia odwiertów. U mnie odbywało się to metodą wypłukiwania, odwiert ma średnicę 90mm, głębokość 56m, a zapłaciłem za to 7000 zł razem z rurą. Jest to chyba najtańsza i najszybsza metoda, ale skuteczna do 60m, głębiej trzeba już wiercić inaczej i znacznie drożej.

Gość Marcin T
Ja mam 20 m. Pompa o wydajności 1,5 m3/h pracowała w trakcie budowy w niektóre dni prawie non stop, a lusro wody się nie obniżało. Jasne, że nie jest najważniejsza głębokoścc, ale wydajność warstw wodonośnych. Jednakowoż Twój "budujący" powinien iść się przebadać, bo albo chce Cię naciągnąć, albo nie wie co gada. 1 m3 na dobę to nieporozumienie...

• 1 month później...
  • 7 months później...

U sąsiada wywiercili studnię. Woda jest na głębokości ok 20m, lustro wody na 9m (nie wiem o co chodzi, powtarzam co mi mówili). Studniarze stwierdzili, że u niego cienka rura - taka miękka - się nie nadaje i musi być grubsza - sztywny plastik. Za tę grubszą wzięli 3000zł z materiałami a za cienką byłoby 1200zł. Ponieważ nasza działka jest nieco niżej, powiedzieli, że u nas najprawdopodobniej wystarczy wersja z cieńszą rurą...

Po pierwsze wydaje mi się, że to okropnie drogo, a po drugie, jakie znaczenie ma grubość rury i czy nie bezpieczniej byłoby się zdecydować na grubszą, tak na wszelki wypadek?

Przepraszam za wielce profesjonalne określenia "cieńsza i grubsza", ale jest późno i nie mam się jak dopytać, mam nadzieję, że wiecie o co chodzi :-?

Domyślam, że chodzi Ci o studnie o średnicy ok 15 cm, do której można wpuścić pompe głębinową. Jak śie dowiadywałem o swoją studnie to powiedziao mi, że na większe głębokości stosuje się rurki grubościenne wytrzymujące duże ciśnienie. Ale nie wiem ile miałyby to być te "większe głębokości".

Różnica w cenie w twoim przypadku jest jednak dość znaczna i sprawdziłbym, czy ta cienkościenna rurka nie jest przyadkiem rurą kanalizacyjną PCV nie atestowaną do wody pitnej.

Poza tym, skoro u sąsiada wodę trzeba było ciągnąć z 20 m, o obok u Ciebie z mniejszej głębokości - i wykonawcy z góry to wiedzą to podejrzewam, że z jakiś wzgłędów wciskają Ci kit (nie chce im się robić, lub uważają że więcej kasy z Ciebie nie wyciągną lub nie mają już takiej rurki :) ), albo po prostu zdarli z sąsiąda, a wystarczyłaby płytsza studnia tak jak u Ciebie.

Ewentualnie może im chodzi o inny rodzaj studni - sąsiadowi zrobili taką średnicy 15 cm - bo żeby zassać wodę z więcej niż 8,8 m to trzeba wpuścić tam pompę, a pompy mają ok 10cm średnicy. Tobie zaź chcą zrobić studnie 1,5" - zaptyaj dokładnie o co chodzi wykonawcą.

Dzięki. No, na pewno jak będzie okazja, to z nimi pogadam, chociaż nie sądzę, żeby mi w oczy powiedzieli "Ta, paniusiu, ta rurka, to do kibla.." :p a tym mnie w tej chwili zmartwiłeś najbardziej :o Ale to jakaś profesjonalna ekipa, to chyba takich przekrętów...ech, co ja gadam :roll:

Ten sąsiad, to ma dom parę działek dalej i faktycznie nawet na oko widać, że jest u niego zdziebko wyżej i dlatego może to faktycznie chodzić o pompę głębinową, bo mu sugerowali, że przy cieńszej (..) rurze musiałby kopać w dół na 9 kręgów, żeby tam wsadzić pompę, która to pociągnie. I nie wiem czy ryzykować z cienką rurą, żeby się potem nie okazało, że pompa zasysająca nie daje rady i muszę kopać jeszcze raz :(

No i ponawiam pytanie: czy to aby nie za drogo?...