Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy wiecie ile kosztuje jej wykopanie i jak długo to trwa? Zaczeliśmy budowę i mamy wodociąg przy działce, ale za podłączenie chcą 5.000 a to zdecydowanie za dużo więc zastanawiamy sie nad kopaniem swojej studni, ale nie mamy pojącia jakie to koszta. Mamy mało czasu, bo już woda jest potrzebna.

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale mysle ze w 5 tys zl to sie raczej nie zmiescisz.

No co wy ?

Wszystko zalezy od tego jak głęboko jest woda ...

Zalezy od tego ile tej wody potrzebuje (czy podlewanie też wchodzi w gtrę itp.)

Napisz więcej o Twoim podejściu do wody - ile i do czego będzie sz jej używał .

tak jak wyżej wszystko zlecy jak głęboku musisz wiercic - zadzwoń do kogos w okolicy kto robi studnie to mniej wiecej powie Ci jak głęboko trzeba wiercic.

Sam odwiert to jeszcze nie wszytko bo będziez potrzebował pompe głebinową (jeśli lustro wody będzie poniżej 8m) - dobra troche kosztuje :( lub hydrofor.

SKAD TAKIE CENY,U MNIE EKIPA BIERZE 250ZŁ ZA METR STUDNI ,WODA JEST NA 10M DOCHODZI DO TEGO OCZYWISCIE POMPA,ZMIESZCZE SIE BEZ PROBLEMU W 5000

Za głębinówkę? :o :o Jak ja szukałem to ceny byly od 100 do 200 za metr, i biorę tego za 100. Jak możesz to poszukaj jeszcze....

a cena ogólna zależy na jaką głębokość masz wode i jaką pompę kupisz.

Za głębinówkę? :o :o Jak ja szukałem to ceny byly od 100 do 200 za metr, i biorę tego za 100. Jak możesz to poszukaj jeszcze....

a cena ogólna zależy na jaką głębokość masz wode i jaką pompę kupisz.

Generalnie w Wawie jestr tanio wiercić studnie (po Waszych wypowiedziach). Z czego to wynika - czyżby tak duża konkurencja.

U mnie 90% cen to 250-300 zł. Ale znalazłem już jednego po 120 zł - troche dalej ale przyjedzie :)

Mam studnię, pompę, hydrofor.

Jednak jak była okazja wpiąć się w wodociąg, to nawet minuty nie zastanawiałem się, a było co robić. 120m rowu, przjscie pod drogą, wcięcie w wodociąg żeliwny fi 300.

Mam za to spokój.

Wow :o

Spokój ... co miałeś na myśli ?

(podłączenie pewnie trochę kosztowało)

Spokój, bo mam teraz w poważaniu takie sprawy jak chociażby przewijanie silnika- kilka razy to robiłem pomimo zabezpieczeń niesamowitych ( co elektryk, to lepsza wersja :D ), ciśnienie jest stałe, czego nie gwarantował hydrofor. Raz musiałem pogłębiać studnię, bo wodę wcieło :( .

Podsumowując odpadła jedna dość upierdliwa maszyneria.

• 2 weeks później...

Cześć

Pisałem jakiś czas temu w dziale "prawo i pieniądze" : od 1 lipca nie trzeba będzie mieć pozwoleń na wiercenie studni. Zmienia się prawo geologiczne i górnicze :D

Ja czekam z wnioskiem i składam po 1 lipca, zobaczę jak działa prawo w praktyce :wink: :lol:

Majki