Chatte 13.06.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2005 Ale do studni głebinowej o głębokości do 30m i poborze wody do 5m3 na dobę (chyba, piszę z pamięci) nie potrzeba nawet teraz pozwolenia.W Warszawie cena wiercenia studni o średnicy 100mm wynisoła mnie 100zł/mb. Do tego dojdzie cena pompy głebinowej - taki Grundfos kosztuje ok.2500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełK 16.06.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Witam Potrzebuję kompleksowej porady na temat studni głębinowej.Duzo na forum jest postów na temat studni, jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Zamierzam załozyć studnię głębinową o następujących parametrach:1. Głębokość ok. 80 m2. Zasilać ma 40 domów jednorodzinnych Proszę o informacje co jest potrzebne do założenia takiej studni (jaka średnica rury, jaka pompa głębinowa, jaki hydrofor, itd....)Studnia ma zasilać 40 domów, więc nie jest to zwykla studzienka.Jak upewnić się że ta studnia pozwoli na zasilanie takiej ilości gospodarstw domowych dożywotnio. Oczywiście przydałyby się informację na temat kosztów takiego przedsięwzięcia. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 16.06.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2005 Ale do studni głebinowej o głębokości do 30m i poborze wody do 5m3 na dobę (chyba, piszę z pamięci) nie potrzeba nawet teraz pozwolenia. W Warszawie cena wiercenia studni o średnicy 100mm wynisoła mnie 100zł/mb. Do tego dojdzie cena pompy głebinowej - taki Grundfos kosztuje ok.2500zł. Z pierwszą częścią się zgadzam zupełnie. Niestety w moich okolicach metr studni kosztował w 2002r.- nie wiem jak teraz - 200zł. Ponieważ mam już "komplet" urządzeń to wiem ile to kosztuje. A więc wiercenie studni plus jej zamknięcie - 4700; doprowadzenie wody ze studni do domu - wykop może z 15m - 550zł, zrobienie rurek w kotłowni pod hydrofor, pompa oraz sam hydrofor - 4200zł, odżelaziacz puls filterek na zanieczyszczenia mechaniczne - 4900. To na razie tyle, ale chyba dodamy zmiękczacz i być może malutkie ustrojstwo pod zlew, coby można było kranówę spożywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.06.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Witam Potrzebuję kompleksowej porady na temat studni głębinowej. Duzo na forum jest postów na temat studni, jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania. Zamierzam załozyć studnię głębinową o następujących parametrach: 1. Głębokość ok. 80 m 2. Zasilać ma 40 domów jednorodzinnych Proszę o informacje co jest potrzebne do założenia takiej studni (jaka średnica rury, jaka pompa głębinowa, jaki hydrofor, itd....) Studnia ma zasilać 40 domów, więc nie jest to zwykla studzienka. Jak upewnić się że ta studnia pozwoli na zasilanie takiej ilości gospodarstw domowych dożywotnio. Oczywiście przydałyby się informację na temat kosztów takiego przedsięwzięcia. Bardzo proszę o pomoc. Wow. To tylko ktoś to poważnie bawi się w te klocki będzie ci w stanie odpisać. Temat jest ciekawy i może go ktoś wykorzysta - tak więc jak zdobędziesz info to napisz jak to wygląda. Zapotrzebowanie z 40 domów może osiągnąc nawet 200 m3 (5m3 na dom dziennie). Całe osiedle będzie z tego korzystać - może trzeba ząłożyć firmę wodociągową z mała stacją uzdatniania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monidare 29.07.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 prosze o podzielenie sie uwagami;bedziemy uzytkowac studnie wiercona okolo 36 m z pompa glebinowa; pytanie dotyczy miejsca posadowienia zbiornika wyrownujacego/podwyzszajacego cisnienie a wspolpracujacego z pompa glebinowa; chce umiejscowic go w studzience studni glebinowej;czy Ktos zastosowal takie rozwiazanie? prosze o uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 29.07.2005 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 zazwyczaj, zbiorniki te montuje sie w domu. Nie ma przeciwskazan zeby bylo to w studni, ale ... trzeba ta studzienke (1/2 kregi nad otworem ?) zabezpieczyc przed mrozem, wzimie temperatura tam zmoe spasc ponizej zera a w tedy ... Mozna zaizolowac taki zbiornik, cala studzienke, albo owinac zbiornik kablem grzejnym np. electra SelfTec. I tak mi sie jeszce nasunelo, ze jesli studnia jest daleko od domu, to w poczatkowej fazie puszczania z kranu wody, moga byc jakies niestabilnosci w cisnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cobra 13.09.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Drodzy forumowicze! Chciałem się podzielić z Wami historią dotyczącą nieuczciwej firmy Hydrowod - Grupa Zakładów Wiertniczych J. Małecki i syn z Ząbek. W dniu 16 maja br. umówiłem się na wykonanie studni głębinowej o głębokości 30 m na mojej działce budowlanej w miejscowości Radziejowice. Usługę wykonała firma Hydrowod - Grupa Zakładów Wiertniczych J. Małecki i syn, Ul. Ks. Skorupki 3, 05-091 Ząbki, tel.: (0-22) 781-63-38. Po paru dniach użytkowania ze studni wydobywałem już tylko brudną wodę o nieprzyjemnym zapachu stęchlizny, nie nadającą się do niczego. Firma przyjęła ode mnie pieniądze w kwocie 3600 zł i wystawiła pisemne pokwitowanie odbioru pieniędzy. Faktury za wykonaną usługę nie mogę się doczekać do dnia dzisiejszego, chociaż dostałem zapewnienie, że w ciągu kilku dni takową otrzymam. Po 3 miesiącach monitowania w sprawie źle wykonanej usługi (brudna woda w studni) doczekałem się wizyty pracowników firmy na mojej posesji. Umawiałem się na godzinę 17, przyjechali do mnie o godzinie 20.00, a więc już po zachodzie słońca. Pospiesznie i niestarannie zamontowali pompę o dużej mocy i zaczęli wypompowywać wodę, twierdząc że w końcu będzie leciała czysta. Po czym tak uruchomioną pompę zostawili włączoną i prosili, aby pompa chodziła przez kilka dni. Opuścili plac mojej budowy. Cała operacja trwała około 30 minut. Po dwóch dniach pompa przestała pompować wodę, zgłosiłem całą sprawę do firmy Hydrowod - Grupa Zakładów Wiertniczych J. Małecki i syn. Po kilku dniach przyjechali pracownicy firmy i orzekli, że pompa została "urwana" i że na pewno ktoś musiał dotykać urządzenia. Pragnę nadmienić, że pompa została opuszczona do studni na samym kablu zasilającym i rurze PE 50 mm bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia w postaci linki stalowej czy sznura. Na powierzchni została zamocowana do kawałka deski drutem wiązałkowym, oczywiście pracownicy nie mieli żadnych narzędzi i w ten prosty sposób posługując się materiałami znalezionymi na mojej budowie twierdzili, że zabezpieczyli studnię. Po tym wydarzeniu, przez 4 tygodnie nieustannego ponaglania i wykonania setek telefonów do firmy Hydrowod - Grupa Zakładów Wiertniczych J. Małecki i syn, zostaję bez wody i faktury za wykonanę błędnie usługę, a pracowników firmy która powinna naprawić swój błąd, moją studnię nie mogę się doczekać. W dniu dzisiejszym, tj. 13.09.2005 roku dzwoniłem po raz ostatni do w/w firmy, po czym jej właściciel skierował mnie do sądu, ponieważ, cytuję, "sprawa będzie trwała 20 lat, a ja studni mieć nie będę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 13.09.2005 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 ciekawa firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 14.09.2005 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 W pierszej kolejności powiadom odpowiedni dla firmy Urząd Skarbowy o nie wystawieniu faktury. Zwykle kary za takie cóś zaczynają sią od 1000zł, nie rzadko wynoszą 5000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Właśnie zakończono u mnie wiercenie studni głębinowej. Woda jest, a jakże, nawet dużo, ale posiada ona, niestety, lekki zapaszek siarkowodoru. Jak sobie z tym poradzić? Co zrobić, żeby zapach się ulotnił, zanim woda dotrze do łazienek, kuchni, etcetera? Nie mam ochoty na te... zgniłe jaja w domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 08.10.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Mówiłem ci abyś gdzie indziej chowała Weronkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 08.10.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Utkwiło mi w mojej łepetynie, że siarkowodór najłatwiej usunąć przez chlorowanie(ale doradziłem, brrrr). Inna metoda to napowietrzanie, chociażby tak jak wodę w akwarium, tylko tutaj na wiekszą skalę. To najprostsze sposoby sprzed 30 lat . Teraz może jest coś bardziej nowoczesnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 08.10.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 O MATKO No to masz problem Prawdopodobnie twoja woda jest dość poważnie zanieczyszczona związkami manganu i pewnie jest tez w niej sporo żelaza Najgorzej jest jeśli taka woda zostanie podgrzana w zasobniku lub w wężu ogrodniczym na słońcu po prostu jedzie jajami (starymi) Domowym sposobem tego nie usuniesz Żeby z tym wałczyć musisz poznać skład wody a potem dobrać stację uzdatniania z odpowiednim złożem Wiem ze Viessman ma coś ciekawego w swojej ofercie Tak na oko wydatek około 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 08.10.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 No tak, gdyby to było w Kudowie-Zdroju to możnaby otworzyć pensjonat. Tam wszystkie wody lecznicze śmierdzą siarkowodorem... Tak na poważnie- pozostaje mała stacja uzdatniania wody. Cena rzeczywiście oscyluje koło kwoty, którą podał niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 08.10.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 ale nie w Viessmannie,dołóż jeszcze bo masz z czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 09.10.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Matka!to mamy ten sam problem. To niestety mangan i żelazo w wodzie. Trzeba będzie zrobić badanie wody i dobrać do tego odpowiednią stację uzdatniania. Tylko przy tym należy sprawdzić jakie będą koszta użytkowania takiej stacji. Ja znalazłem taką za ok. 5000zł, ale za to prawie bez późniejszych kosztów dodatkowych [jakieś złoże filtracyjne], ale żaden ze mnie znawca, zresztą szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Mówiłem ci abyś gdzie indziej chowała Weronkę Proces upychania weronki odbył się bez mojego w nim udziału, Aggi miała pilnować jej w tunelu, ale pojechała sobie, wiesz, bo ją ścigałeś, a weronkę przepchnął długi tunelem, rrmi widziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Bardzo przepraszam pozostałych, ale musiałam tę, nie cierpiącą zwłoki, sprawę wyjaśnić remxowi. Dziękuję za wskazówki, kurczę, trochę przeraża mnie ta stacja uzdatniania... Macie słuszność, najpierw zbadam próbkę w sanepidzie, potem będę się zastanawiać. Donoszę, że wczoraj zdecydowanie mniej zalatywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 ale nie w Viessmannie, dołóż jeszcze bo masz z czego To znaczy? Co chciałeś przez to powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 No tak, gdyby to było w Kudowie-Zdroju to możnaby otworzyć pensjonat. A wiesz, że o tym samym pomyślałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts