Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Idą mrozy wielkimi krokami.

Poradźcie co robić ze studnią - taką wierconą, gdzie wystaje kawałek "rurki" do której przykręcam pompkę ręczną (abisynkę) bądź małą pompkę elektryczną.

Dodatkowo ma chyba zawór zwrotny, bo wodę cały czas "widać".

Jak zabezpieczyć takie ustrojstwo na zimę?

Czymś owinąć, podkopać i owinąć?

A da się z tego zimą korzystać? Jeżeli tak, to co trzeba przerobić?

Przepraszam za takie amatorskie przedstawienie tego wodopoju i problemu, ale w temacie studni jestem zielony.

Dać izolacje (otulina), a pod izolacje elektryczne ogrzewanie.

Rozwiązanie zależy od długości odcinka rury narażonej na zamarznięcie.

Do 3m kabel grzejny samoregulujący.

Powyżej zwykły kabel grzejny 10W/m o długości 7, lub więcej metrów, zasilany jednostronnie.

Z termostatem lub bez.

Kupić można w salonie ELEKTRA na Świętojerskiej w W-wie.

• 3 months później...

Witam,

Przymierzam się wykopiania studni, z którego docelowo pociągnę wodę (i) do domu. Podzwoniłem po paru firmach i już zgłupiałem.

Jaką rurę wybrać fi 100 czy fi 200? Co to jest obsypka kwarcowa i czemu ważne aby się nie sklejała? Co to jest abisynka?

Ile firmy dają gwarancji (na zamulenie)?

Suma sumarum na co zwrócić uwagę?

1. Płacisz za ilość metrów rury osłonowej plus wysokość filtra plus minimum dwa kręgi metrowe

2. Średnica rury osłonowej musi być większa o 2 cm od średnicy pompy.

Studnia głębinowa powinna być wykopana do żwirowej warstwy wodonośnej lub 10-15 metrów w warstwie piaszczystej wodonośnej.

Moja studnia jest wykopana do głębokości 38 metrów i posiada 15 metrów warstwy wodonośnej. /piasek szorstki żwirowaty/ co nie dopuszcza do zamulenia filtra wstępnego. Pompa wody Grunfos o średnicy 100mm, jednofazowa o wydatku 5000l na godz przy ciśnieniu 10 atm. hydrofor przeponowy 200l umieszczony w trzech kręgach nad studnią. sterowanie tradycyjne tzn. wyłącznik ciśnieniowy. Filtr wstępny z siatki nylonowej osłonięty siatką miedzianą. Tak skonfigurowana studnia pozwoli Ci na korzystanie z wody w czasie budowy bez żadnej szkody dla pompy i będzie Ci służyła długo.

Abisynka jest zabawką dla działkowiczów, którzy korzystają z wody

podskórnej

Obsypuje się filtr celem zapobieżeniu zamuleniu w warstwach kurzawkowych.

witam ja mam zrobiona studnie wąskorurową abisynke i płaciłem za metr wraz z materiałem 220zł . metry oczywiście sam sprawdziłem głebokosc 15 m rura fi 160 i żałuje mogła byc 200 oczywiści w ramach tej ceny było szukanie wody i wszystko na fakture prace nadzorował geolog , całośc trawał 2 dni gwarancja trudno powiedzieć poprostu gdyby sie zamuli i głebokosc by sie pomiejszyła o 1 metr mam dzwonić . z jednego byłem zadowolony fachowe podejście i jeden odwiert i odrazu woda dobra . płaciłem po robicie .

była robione obsybka kwercowa weszło ponad 300kg wszystko w cenie

• 2 weeks później...
Witam,

Przymierzam się wykopiania studni, z którego docelowo pociągnę wodę (i) do domu. Podzwoniłem po paru firmach i już zgłupiałem.

Jaką rurę wybrać fi 100 czy fi 200? Co to jest obsypka kwarcowa i czemu ważne aby się nie sklejała? Co to jest abisynka?

Ile firmy dają gwarancji (na zamulenie)?

Suma sumarum na co zwrócić uwagę?

1. Przy studniach wierconych o większej wydajności średnica rur nie jest ważna. Dawniej robiło się rurami 225 ze względu na dostępność pomp jakie były na rynku. Stare dobre G40, G60 miały średnice coś ok. 180 mm. Później zaczęto więcej montować pomp 6" (150 mm). Do nich wystarczają rury 160 mm. Teraz prawie wszyscy producenci robią pomy (dla zasilania budynków mieszkalnych) o śrdnicy 4" (<100 mm) dla których wystarczą rury fi 110 mm.

2. Obsypka kwarcowa- zwirek o granulacji dobranej do prametrów warstwy wodonośnej. Realnie prawie żaden wykonaca nie dobiera granulacji indywidualnie tylko używa to co jest dostępne na okolicznych żwirowniach. Zwykle granulacja żwirku zawiera się pomiędzy 2 - 8 mm.

3. Abisynka nie jest studnia wierconą pogogluj :wink:

4. Gwarancja w zalezności od firmy i tego na jakie potrzeby ma służyć studnia od 3 lat do ......

5. Uważać na to jakie rury maja byc montowane w studni, pomarańczowe lub szare to są kanalizayjne raczej tego unikaj. Prawidłowo powinny być rury wodociągowe do 10 atm a najlepiej polbudowskie studzienne gwintowane (niebieskie) ale te są kilka razy droższe od wodociągowych co znacznie wpływa na cene metra studni.

Pozdrawiam Robert

• 1 month później...

Wiem,że jest mnóstow napisane na temat studni głębinowych ale nie wiem jaki teren jest najlepszy na studnie. Z tego co ja się orientuję to moja dzialka jest na terenie gliniastym :o niestety nie wiem co jest pod ta gliną :oops:

czy ktoś z was może mi powiedzieć jaki terenik jest naj, naj dla studni głębinowej :D

Mam studnię głębinową wierconą. Przekrój studni jest następujący:do głębokości 0,2 m - gleba, do 6,5 piasek średni, do 8,8 glina zwałowa+ piasek, do 10 namuł organiczny+ torf, do 12 piasek drobny, do 16,5 glina piaszczysta z przewagą piasku, do 22 glina pylasta z domieszką pyłu. Część czynna studni znajduje się na 12-14 m. Pytanie: jaką masz glinę? Pozdrawiam

Bardzo prosze o podpowiedz czy obecnie, po zmianach w 2005 roku, żeby rozpocząć kopanie studni do 30 metrów potrzebuję to gdziekolwiek zgłaszac, jedno co wysledziłam, to ze takie studnie są wyjete spod prawa wodego i gróniczego, ale moze jednak czemuś podlegaja.

O pomoc BŁAGAM

owsianka