Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie tak, nawet jestem 10 minut po rozmowie ze swoim starostwem. Konita mi powiedziała, że jak do 30 m i wykonawca określi, że nie przekroczył ... :wink: to nie ma projektów, a jak stwierdzi, że przekroczył to robi się projekt.

To chyba nikt nie przekroczy ... :D

• 2 weeks później...

Rozmawialem dzis ze studniarzem. W poniedzialek bedzie wiercil studnie. Prawdopodobnie bedzie ok 12m. Czy brac normalna pompe czy glebinowa? Zgodnie z tym co wyczytalem w Muratorze to jezeli jest wiecej niz 7-8m nalezy montowac glebinowa.

No i zglupialem a decyzje musze podjac do poniedzialku, do 9:00.

A.

nigdy nie bedziesz miec gwarancji, ze woda bedzie zdatna do picia...

ja mam studnie 73 m. i woda nie nadaje sie do picia - za to jest czysta bakteriologicznie- na 12 m. moze byc odwrotnie

analize wode mozna zrobic dopiero po zrobieniu studni- wtedy mozna dobrac filtry

pozdrawiam

O wyborze pompy decyduje nie głębokość studni ale poziom lustra wody,do 6-7 m pod ziemią zwykła pompa,głębiej to głębinowa,można jeszcze sposobem,wkopać pompę pod poziom gruntu :p.najpierw wykop studnię a potem zastanowisz się nad pompą, a z tym poniedziałkiem rano to nie przesadzaj,pompę możesz wpuścić w dowolnym momencie i nie przejmuj się tym co ci mówi studniarz. :evil:

Witam w sobote przyjezdza do mnie studniarz i będzie wiercił studnię głębinową.

Jaka rura jest lepsza stalowa czy plastik??? Mam do wyboru średnicę 100mm lub 160mm - która lepsza???

Na sąsiednich działkach studnie mają po około 13-16m

Ponieważ w domu nie bedzie piwnicy, a nie chcę hydroforu dawać do środka by nie hałasował planuję wkopać 3kręgi z tradycyjnej studni i tam umieścić hydrofor. Dodatkowo w studni będzie pompa. Czy takie rozwiązanie jest dobre??? Może jest jakiś inny sposób by nie słyszeć hydroforu???

I najważniejsze jaką pompę i jaki hydrofor wybrać do domu 94m brutto i z działką 14arów???

Aha studniarz liczy sobie 100zł za metr wiercenia + 100zł za metr rury.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie informacje

Ja mam studnię na głębokości 13 m, rurę fi 110 cm PCV. Pompa w zakopanych kręgach musi byc na głębokości ok.1,5 do 2 m (czyli 4 kręgi), możesz dno z pompą przykryć styropianem i oczywiście przykrycie od góry całej studzienki pokrywą.

Uważaj na dobór pompy. W żadnym markecie nie dostaniesz takiej, która ma głębokośc zasysyania powyżej 8 m - sprawdziłem- markety takich nie sprowadzają. Moc silnika ja mam 750 W. i proponuję nie mniejszą niż 600 W. Cięgnie jak gupia i daje ciśnienie ok. 4 atm.

pozdrawiam

Jeszcze przypomniałem sobie. Lepiej nie stosować pompy zanurzeniowej, wkładanej do tej, którą Ci zostawi studniarz, tylko rurę calową z grubą ścianką (wyrzuciłem paragon i nie pamiętam nazwy ani oznaczeń) jest koloru niebieskiego, sztywna, zakończyć trzeba zaworem zwrotnym z sitkiem, na górze kolanko i kawałek tej samej do pompy. Pamietaj o zamknięciu otworu specjalną pokrywką. Ja w orginalnej pokrywce (nasadce) do rury fi 110, wywierciłem otwór średnicy tej niebieskiej i potem nasadziłem na wkopaną rurę zamykając otwór, lepiej dbać o czystość swojej wody.

pozdr...

Witam

.....Jaka rura jest lepsza stalowa czy plastik??? Mam do wyboru średnicę 100mm lub 160mm - która lepsza???

Na sąsiednich działkach studnie mają po około 13-16m

Ponieważ w domu nie bedzie piwnicy, a nie chcę hydroforu dawać do środka by nie hałasował planuję wkopać 3kręgi z tradycyjnej studni i tam umieścić hydrofor. Dodatkowo w studni będzie pompa. Czy takie rozwiązanie jest dobre??? Może jest jakiś inny sposób by nie słyszeć hydroforu???

I najważniejsze jaką pompę i jaki hydrofor wybrać do domu 94m brutto i z działką 14arów???

Aha studniarz liczy sobie 100zł za metr wiercenia + 100zł za metr rury....

Mam studnię głębinową wykonaną podobnie jak w twoim opisie.

Rura stalowa 150 mm, zakopane w ziemi 3 kręgi 120 cm + stożek z włazem 500mm. Hydrofor stoi "w kręgach", do domu wchodzi rura jak bym był przyłączony do wodociągu. Hydrofor nie hałasuje, pompa głębinowa też nie. Pompę mam głębinową 100 mm średnicy, 3 fazowa, zanużona w wodzie. Hydrofor 200 dm3, przeponowy (świadomie przewymiarowany). Całość pracuje 2 lata. Najważniejsze: pamiętaj o uszczelnieniu wszelkich przejść przez kręgi. Pompa nie jest w stanie zassać wody z głębokości większej niż 10 m. Jeśli zwierciadło wody stabilizuje się na głębokości większej niż 10 m od poziomu pompy to powstaje kawitacja (wrzenie cieczy w temp. dużo niższej niż 100 st.) co jest b. szkodliwe dla pompy.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...