thomasso 09.05.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Bez zezwolenia mozna do 30m, jesli glebiej to niestety troche papierologii Cie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.05.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Dokładnie tak, nawet jestem 10 minut po rozmowie ze swoim starostwem. Konita mi powiedziała, że jak do 30 m i wykonawca określi, że nie przekroczył ... to nie ma projektów, a jak stwierdzi, że przekroczył to robi się projekt. To chyba nikt nie przekroczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owsianka 09.05.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 kamień mi z serca spadł i głośno o ziemie gruchnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owsianka 09.05.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 A zgłosić przed rozpoczęciem wiercenia czy po???? jeśli wogóle zgłosić trzeba????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.05.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 W starostwie powiedzieli, że jak jest projekt zag. działki to można, czyli w domyśle pewno po uzyskaniu pozwolenia na budowę domu, ale tego to już nie wiem dokładnie.Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simeone 09.05.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Masz jakieś namiary na dobraego studniarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simeone 09.05.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Też zamierzam wiercić studnię i mam nadzieję że wystarczy te 30m.Tylko szukam dobrych fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiusz 20.05.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Rozmawialem dzis ze studniarzem. W poniedzialek bedzie wiercil studnie. Prawdopodobnie bedzie ok 12m. Czy brac normalna pompe czy glebinowa? Zgodnie z tym co wyczytalem w Muratorze to jezeli jest wiecej niz 7-8m nalezy montowac glebinowa.No i zglupialem a decyzje musze podjac do poniedzialku, do 9:00. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 21.05.2006 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Tak, to prawda, pompa ssąca pociągnie z 7-8 metrów, przy założeniu, że jest dobra i sprawna.W miarę upływu czasu i wyeksplatowania jej "możliwości" spadają.Także przy Twoich 12 metrach to nie ma mowy o wyborze, jesteś skazany na pompę głębinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łapa 21.05.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Witam,mam pytanie czy kopanie studni na 12 metrach da wode zdatna do picia?czy tylko do podlewania ogrodu?Na jakiej głebokosci znajduje sie dobra woda zdatna do picia?Dzeki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulik 21.05.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 nigdy nie bedziesz miec gwarancji, ze woda bedzie zdatna do picia... ja mam studnie 73 m. i woda nie nadaje sie do picia - za to jest czysta bakteriologicznie- na 12 m. moze byc odwrotnie analize wode mozna zrobic dopiero po zrobieniu studni- wtedy mozna dobrac filtry pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiho 21.05.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 O wyborze pompy decyduje nie głębokość studni ale poziom lustra wody,do 6-7 m pod ziemią zwykła pompa,głębiej to głębinowa,można jeszcze sposobem,wkopać pompę pod poziom gruntu .najpierw wykop studnię a potem zastanowisz się nad pompą, a z tym poniedziałkiem rano to nie przesadzaj,pompę możesz wpuścić w dowolnym momencie i nie przejmuj się tym co ci mówi studniarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus79 24.05.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Ja mam studnie wierconą na 17m i pompe głębinową jestem super zadowolony wydajna i cicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 28.05.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Witam w sobote przyjezdza do mnie studniarz i będzie wiercił studnię głębinową. Jaka rura jest lepsza stalowa czy plastik??? Mam do wyboru średnicę 100mm lub 160mm - która lepsza??? Na sąsiednich działkach studnie mają po około 13-16m Ponieważ w domu nie bedzie piwnicy, a nie chcę hydroforu dawać do środka by nie hałasował planuję wkopać 3kręgi z tradycyjnej studni i tam umieścić hydrofor. Dodatkowo w studni będzie pompa. Czy takie rozwiązanie jest dobre??? Może jest jakiś inny sposób by nie słyszeć hydroforu??? I najważniejsze jaką pompę i jaki hydrofor wybrać do domu 94m brutto i z działką 14arów??? Aha studniarz liczy sobie 100zł za metr wiercenia + 100zł za metr rury. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sono 30.05.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Ja mam studnię na głębokości 13 m, rurę fi 110 cm PCV. Pompa w zakopanych kręgach musi byc na głębokości ok.1,5 do 2 m (czyli 4 kręgi), możesz dno z pompą przykryć styropianem i oczywiście przykrycie od góry całej studzienki pokrywą.Uważaj na dobór pompy. W żadnym markecie nie dostaniesz takiej, która ma głębokośc zasysyania powyżej 8 m - sprawdziłem- markety takich nie sprowadzają. Moc silnika ja mam 750 W. i proponuję nie mniejszą niż 600 W. Cięgnie jak gupia i daje ciśnienie ok. 4 atm.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sono 30.05.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Jeszcze przypomniałem sobie. Lepiej nie stosować pompy zanurzeniowej, wkładanej do tej, którą Ci zostawi studniarz, tylko rurę calową z grubą ścianką (wyrzuciłem paragon i nie pamiętam nazwy ani oznaczeń) jest koloru niebieskiego, sztywna, zakończyć trzeba zaworem zwrotnym z sitkiem, na górze kolanko i kawałek tej samej do pompy. Pamietaj o zamknięciu otworu specjalną pokrywką. Ja w orginalnej pokrywce (nasadce) do rury fi 110, wywierciłem otwór średnicy tej niebieskiej i potem nasadziłem na wkopaną rurę zamykając otwór, lepiej dbać o czystość swojej wody. pozdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowal124 31.05.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Witam .....Jaka rura jest lepsza stalowa czy plastik??? Mam do wyboru średnicę 100mm lub 160mm - która lepsza??? Na sąsiednich działkach studnie mają po około 13-16m Ponieważ w domu nie bedzie piwnicy, a nie chcę hydroforu dawać do środka by nie hałasował planuję wkopać 3kręgi z tradycyjnej studni i tam umieścić hydrofor. Dodatkowo w studni będzie pompa. Czy takie rozwiązanie jest dobre??? Może jest jakiś inny sposób by nie słyszeć hydroforu??? I najważniejsze jaką pompę i jaki hydrofor wybrać do domu 94m brutto i z działką 14arów??? Aha studniarz liczy sobie 100zł za metr wiercenia + 100zł za metr rury.... Mam studnię głębinową wykonaną podobnie jak w twoim opisie. Rura stalowa 150 mm, zakopane w ziemi 3 kręgi 120 cm + stożek z włazem 500mm. Hydrofor stoi "w kręgach", do domu wchodzi rura jak bym był przyłączony do wodociągu. Hydrofor nie hałasuje, pompa głębinowa też nie. Pompę mam głębinową 100 mm średnicy, 3 fazowa, zanużona w wodzie. Hydrofor 200 dm3, przeponowy (świadomie przewymiarowany). Całość pracuje 2 lata. Najważniejsze: pamiętaj o uszczelnieniu wszelkich przejść przez kręgi. Pompa nie jest w stanie zassać wody z głębokości większej niż 10 m. Jeśli zwierciadło wody stabilizuje się na głębokości większej niż 10 m od poziomu pompy to powstaje kawitacja (wrzenie cieczy w temp. dużo niższej niż 100 st.) co jest b. szkodliwe dla pompy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelllo 10.06.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2006 mi wiercili gdzieś spod mińska maz ale gdzieś numer zapodziałem Ale fachowcy pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobpl 11.06.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Witam, poszukuje sprawdzonego i rzetelnego misia od studni wierconej z okolic Wrocławia. Jeżeli mieliście z kims takim do czynienia to prosze podzielcie się namiarami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madagoral 27.06.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Zaczyna mi brakować wody w sieci w okresie nasilonego podlewania ogrodów. Dlatego szukam porządnego studniarza do zrobienia studni głębinowej w ok. Wrocławia. Znacie dobrego fachowca? Czekam na kontakty i opinie . Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts