Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odwołuję się do doświadczeń tych z Was, którzy zdecydowali sie na studnię głębinową. Rysunki z Muratora jakoś mnie nie przekonują, gdyż widać na nich wyraźnie, że rura zailająca od pompy jest zaprojektowana tuż pod ziemią. Przecież w zimie woda zamarznie. Moim zdaniem tą rurę należy prowadzić poniżej strefy przemarzania czyli conajmniej 1m. Z tego wynika, że studzienka pokazana na rysunkach Muratora musiałaby być głęboka.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jak to wyglądało w Muratorze ale wiem z własnego doświadczenia. No i na logikę. Ile masz wzrostu? Jeśli wybudujesz studnię tak żeby jako tako do niej wejść to już "podłoga" będzie w strefie nieprzemarzania. Ja właśnie rurę z wodą w kierunku domu puściłem przy podłodze czyli w moim przypadku jest to około 1.5m. Mam studnię z hydroforem nie głębinówkę ale przypuszczamże zasada może być podobna. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

Powodzenia,

Grzegorz

Dzięki, tez wydawało mi sie logiczne puścic rurę pod fundamentem. Nie wiem co miałeś na mysli pisząc o moim wzroście i jak się ma do głębokości studni. Na mój gust podłoga studni powinna być ok 1,5m poniżej powierzchni gruntu, aby można było zakręcić z rurą na tej wysokości, niezależnie czy pompa głębinowa czy hydrofor. Innych wskazań nie widzę, bo gdyby nie obawa o mróz hydrofor mógłbyś umieścić w studni 0,5m i też by było - tak sądzę. Inna kwestia to wysokość ssania hydroforu i poziomu wody, może o to ci chodziło?

Pozdrawiam

Co do wzrostu to trochę na zasadzie dowcipu a trochę chodziło mi o to, że jeśli robiłem pomieszczenie dla hydroforu to wchodząc tam nie chciałbym przebywać na kolanach i wysokość robi się sama. Ale ideę złapałeś bo rura napewno musi być poniżej strefy przemarzania. U mnie jak raz nie wchodzi pod ławami tylko zaraz na nich bo wprowadziłem kilka rur na wszelki wypadek typu doprowadzenie wody, prądu, kable do silnika bramy itp. Dom mam podpiwniczony to i tak te rury są dość nisko. A woda płynęła bez problemu nawet w te duże mrozy, które były. Hydrofornie mam tylko ocieploną od środka styropianem, nie ogrzewaną jak niektórzy też robią.

Pocdrawiam

Grzegorz

Nie pamiętam ale łatwo to obliczysz. Zależy jak dużą chcesz taką studzienkę i jak wysoką. W każdym razie policz powierzchnię ścian i ile bloczków betonowych na to zużyjesz razy cena 1szt. bloczka betonowego. Do tego styropian do ocieplenia w środku (ja dałem 5cm gruby)+ klej do styropianu. Na podłogę jkiś gruz + pręty, które zostały (nie trzeba ale dałem skoro były do wyrzucenia), + cement z piaskiem + robocizna (fachowcom za wszystko chyba zapłaciłem 300zł). Najwięcej problemu możesz mieć z "sufitem" bo trzeba zrobić szalunek i dopiero zalać betonem. Z tego powodu dałem zarobić te 300zł fachowcom. Uznałem, że za te pieniądze nie warto robić samemu. Właz na góre zrobili z desek obitych papą i rantem aby nie ciekło do środka. Oczywiście w suficie zrobili kołnirz aby woda nie mogła się wlewać.

Pozdrawiam

Grzegorz

• 4 months później...

Cześć

Właśnie dowiedziałem się, że zakład komunalny nie może mi podłączyć wody do działki. I w związku z tym muszę zdecydować się na wykopanie lub wywiercenie na działce studni.

Wszystko byłoby fajnie gdybym wiedział do kogo uderzyć w tej sprawie.

Ponadto nie mam pojęcia jak kształtują się przeciętne ceny takiej roboty w okolicach Wrocławia. Jeśli ktoś ma takie doświadczenie proszę o podzielenie się swoim uwagami.

I jeszcze jedno może ktoś wie coś konkretnego (gdzie i za ile) na temat badań geoelektrycznych, które chciałbym wykonać zanim ktoś zacznie pracować nad studnią.

Jamio

ja nie wykonywałam badań, po prostu badania są za drogie, poszłam do różdżkarza, wytyczył studnię, powiedział na jakiej głębokości może być woda, za usługę zapłaciłam 50zł. Miałam mieć wodę na 15 m, miałam już na 10 przy wierceniu studni. Przyjechał fachmistrz od wiercenia studni wywiercił, doradził. Zapłaciłam 150zł za metr wywiertu, rury poszły fi150.Jak na razie woda jest, nawet przy tych największych upałach, muszę ją tylko dać do zbadania.

Dzięki za reakcję. Beata a jak drogie są takie badania. Obawiam się, że nie obędzie bez wiercenia głębszej studni, bo z tego co się dowiedziałem w wodzie znajdującej się na poziomie 15 - 20 znajduje się bardzo dużo metali (z tego co dobrze pamiętam jest tam za dużo cynku i żelaza). I jeśli już chciałbym z niej korzystać musiałbym ją uzdatniać. Z tego powodu wolałbym wyryć jakąś głębszą studnię by uniknąć takich kłopotów w przyszłości. Tak prawdę mówiąc obwiam się, żeby to nie było więcej niż 30 metrów.

A może ktoś z was był w archiwum geologicznym prowadzonym dla Wrocławia i jego okolic. Coś ciekawego można się tam dowiedzieć? Gdzieś wyczytałem (byc może, że na forum), że prowadzi go Starostwo Powiatowe.

jamro, nie wiem jakie ceny są we Wrocławiu takich badań, Murator pisał ogólnie od 300 w zwyż, nie pamiętam już teraz do ilu w zwyż. Natomiast na odwiert powyżej 30m musisz mieć pozwolenie.

Do wszystkich biorących udział w tej wypowiedzi:

ja płaciłam tyle w zeszłym roku były to ceny razem z materiałem i na tamten czas to było tanio, bo inni mówili o cenach 200-250zł za metr. Nie znam cen z tego roku, być może jak jesteście bardziej zorientowani, poszły w dół.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Wodociągi w warunkach przyłaczenia każą mi wykonać kosmiczne rzeczy. Prawdopodobnie taniej wyjdzie mi wykopać studnię. I teraz pytania:

1) Ile kosztuje badanie geologiczne (wolę nie ryzykować pomyłki radiestety)

2) Ile kosztuje wykonanie odwiertu?

3) A ile reszta wyposażenia (pompa, zbiornik)?

4) Czy potrzeba projektu/pozwolenia na budowę?

Arkadly

Nie wiem ile kosztuje wykonanie badań geologiczny ale za studnie 28m z rurą 115 zapłaciłem 5600PLN,ludzie którzy się tym zajmują znaleźli miejsce od razu. Jeśli chodzi o pompę wybór należy do Ciebie. Jest tego mnóstwo na rynku. Ja kupiłem Grunfosa SQL5-70 + zbiornik ciśnieniowy 100l + regulator ciśnienia cały zestaw kosztował 2800 w hurtowni. Zaznaczam, że jest studnia głębinowa o dużej wydajności ciśnienie do 7 Atm (dochodzą do tego jeszcze inne czynniki np.wysokość podnoszenia ) ale studnia nadaje się do ogrodu ze zraszaczami. Największy problem sprawiła mi studzienka, dlatego, że mam podmokły grunt uszczelniałem ją kilka razy w zwiazku z tym i koszty rosły. To co wykonała mi ekipa to rozpacz na wiosnę woda gruntowa nalewała mi się do rury z pompą. jeśli nie planujesz dużego zapotrzebowania polecam hydrofor w pomieszczeniu koszt dużo mniejszy.

Dla odnalezienia wody wykonuje się badania geofizyczne, a nie geologiczne. Mnie takie badania kosztowały ok. 500zł. Okazały się bardzo przydatne dla studniarza. Bez problemu, jednym odwiertem dotarł do wody zdatnej do spożycia na głębokości 17m.

Koszt: 100zł za kazdy metr + 200zł pompa. Pracował 2 dni.

Studnię umieściłam od razu w projekcie zagospodarowania działki. Razem z projektem domu poszło do pozwolenia na budowę. Nikt nie miał żadnych uwag. Wszystko było OK.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2002-11-26 17:19 ]