Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plyta Fundamentowa

Shime

Recommended Posts

Witam mam pytanko do majstrow a wiec wykonuje plyte cos jak fundamentowa ale i wlasnie:

Dom mam 10 na 7 a plute wylac chce 11na 8 aby razem z plyta zalac odwodnienie lecz tej plyty nie bede izolowal dopiero izolacja bedziena tej plycie i prawidlowe podlogi.

Czy w taki przypadku musze stosowac dyletacje grubosc plyty to 20 cm i bedzie zbrojenie z siatki 4mm grubosci, oczka 15x15 jedna warstwa zbrojenia i do tego druty 12 na szerokosc ok 4 sztuki i dlugosc 2 druty. Macie moze jakies porody, wiedze w tym zakresie?? Moze ktos poleci mi cos innego zamiast takiego rozwiazania. Wylanie zwyklych fundamentow odpada.

Aha beton b15.

Dobra czyli beton b20 chociaz slyszlame ze i b15 wystarczy tylko zazbroic i do tego beton ze zbrojeniem rozproszonym.

Czemu robic zbrojenie podwujne bo tego nie moge pojac czy nie wystarczy ta jedna warstwa mat zgrzewanych a pod spodem siatka zrobiona z pretow np 10??

Moze laickie pytanie ale wole sie upewnic przed wylaniem betonu zeby mi to za pare lat nie popekalo.

• 4 weeks później...

Witam,

również poproszę o podpowiedź w kwestii wykonania płyty, ale pod garaż blaszak 6x4 (pod samochód osobowy). Zamyśliłem wylać płytę o gr. 12 cm. Czy i jak to zazbroić? Czy robic dylatację?

Dadam jeszcze że "podbudówka" jest wykonana z około 35cm warstwy:

- c.a15 cm gruz

- c.a 15-20 cm piasek.

Całość zagęszczana warstwami.

Z góry dziękuję za porady

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie dotyczące poziomowania płyty. Czy warto wykonać płytę ze spadkiem np 1%, albo "kopertę" ze spadkiem do środka i kratką odpływową.

W garażu "zespolonym" z domem mam wykonany tylko niewielki spadek rzędu 0,5%. Woda wytapiająca się błota pośniegowego z nadkoli samochodu przy takim spadku dość "leniwie" spływa w kierunku wjazdu, a jako że całkiem często zaglądam do garażu stanowi to pewną niedogodność.

W przypadku garażu wolnostojącego zapewne będzie to mniej uciążliwe, ale może jednak warto zadać sobie dodatkowy trud? Trochę korci mnie wersja płyty ze spadkiem "w kopertę" - ale brakuje mi wiedzy jak ją dobrze wykonać...