Shime 26.06.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witam mam pytanko do majstrow a wiec wykonuje plyte cos jak fundamentowa ale i wlasnie:Dom mam 10 na 7 a plute wylac chce 11na 8 aby razem z plyta zalac odwodnienie lecz tej plyty nie bede izolowal dopiero izolacja bedziena tej plycie i prawidlowe podlogi.Czy w taki przypadku musze stosowac dyletacje grubosc plyty to 20 cm i bedzie zbrojenie z siatki 4mm grubosci, oczka 15x15 jedna warstwa zbrojenia i do tego druty 12 na szerokosc ok 4 sztuki i dlugosc 2 druty. Macie moze jakies porody, wiedze w tym zakresie?? Moze ktos poleci mi cos innego zamiast takiego rozwiazania. Wylanie zwyklych fundamentow odpada. Aha beton b15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 26.06.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shime 28.06.2009 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Dobra czyli beton b20 chociaz slyszlame ze i b15 wystarczy tylko zazbroic i do tego beton ze zbrojeniem rozproszonym.Czemu robic zbrojenie podwujne bo tego nie moge pojac czy nie wystarczy ta jedna warstwa mat zgrzewanych a pod spodem siatka zrobiona z pretow np 10??Moze laickie pytanie ale wole sie upewnic przed wylaniem betonu zeby mi to za pare lat nie popekalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom-Budowniczy 28.06.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 jeśli dobrze to wszystko zrozumaiłem to dlatego żeby nie połamało się wszystko. Tak się zbroi płyty fundamentowe. Chodzi o parcie na grunt i gruntu na płytę z tąd powinno być podwójne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shime 28.06.2009 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 A wiec podziekowal za odpowiedzi robie tak jak piszecie Beton b15 ze zbrojeniem rozproszonym dotego zbrojenie siatka 3 15x15 i druty x2 12 + troszeczke 6 bo mi zostalo.Grubosc wychodzi 20cm samej plyty, i odwodnienia ok 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 30.06.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekN15 24.07.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witam,również poproszę o podpowiedź w kwestii wykonania płyty, ale pod garaż blaszak 6x4 (pod samochód osobowy). Zamyśliłem wylać płytę o gr. 12 cm. Czy i jak to zazbroić? Czy robic dylatację?Dadam jeszcze że "podbudówka" jest wykonana z około 35cm warstwy:- c.a15 cm gruz - c.a 15-20 cm piasek. Całość zagęszczana warstwami. Z góry dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 24.07.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Proponuję ;Folia1 x pręt fi 10 oczka 15 x 15 cmDylatacja zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekN15 25.07.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie dotyczące poziomowania płyty. Czy warto wykonać płytę ze spadkiem np 1%, albo "kopertę" ze spadkiem do środka i kratką odpływową. W garażu "zespolonym" z domem mam wykonany tylko niewielki spadek rzędu 0,5%. Woda wytapiająca się błota pośniegowego z nadkoli samochodu przy takim spadku dość "leniwie" spływa w kierunku wjazdu, a jako że całkiem często zaglądam do garażu stanowi to pewną niedogodność.W przypadku garażu wolnostojącego zapewne będzie to mniej uciążliwe, ale może jednak warto zadać sobie dodatkowy trud? Trochę korci mnie wersja płyty ze spadkiem "w kopertę" - ale brakuje mi wiedzy jak ją dobrze wykonać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts