Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle wykonany komin - proszę o pomoc i radę

Recommended Posts

Witam wszystkich! Bardzo Was proszę o radę, gdyż nie sądzę, że poradzę sobie sam z rozwiązaniem, dosyć niespodziewanego problemu.

Buduję dom drewniany, szkieletowy. W środku znajduje się komin, w którym są kanały wentylacyjne oraz oczywiście oddymienie od kominka. Owo oddymienie wchodzi w bloczek ładnym kanałem szamotowym - tylko że człowiek, który stawiał komin, wstawił ten otwór o dwa bloczki za wysoko. Niby nic - w ostateczności można by podciągnąć kominek wyżej, ale dokładnie na tej wysokości jest belka stropowa podtrzymująca schody... No i teraz problem, bo co z tym zrobić? Człowiek ten, moim zdaniem powinien po prostu "załatać" górny otwór i zamontować oddymienie prawidłowo, ale są dwa poważne problemy - po pierwsze, otwór musi być idealnie gładki, a po drugie, zaślepienie górnego otworu również musi być idealnie gładkie (tak przynajmniej mi powiedziano). Osobiście wątpię, że ten człowiek jest w stanie to wykonać. Jedyna alternatywą wydaje się być rozbieranie całego komina... Tyle, że nie wiem, kto za to zapłaci :(

Czy macie, drodzy forumowicze, jakiś rady, "patenty", lub inne pomysły, które pozwoliłyby prawidłowo i bezpiecznie przerobić komin, bo jednak mimo wszystko na tym etapie budowy chciałbym uniknąć tej przeklętej rozbiórki :( Żeby chociaż była z mojej winy. A pracownik spierniczył, ale z własnych pieniędzy raczej nowego komina nie wystawi - ma do wykarmienia własną rodzinę, nie chcę odbierać mu chleba.

Komin jest wykonany z bloczków betonowych i rur szamotowych.