A_dam 27.06.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Witam!W projekcie domu parterowego mam zaprojektowane 12 cm ścianki działowe (to chyba standard). Wcześniej kupiłem cegłę modularną (tak to się jakoś nazywa) o grubości 9 cm. Teraz się zastanawiam, czy ścianka działowa z tej cegły nie będzie za cienka? Pewnie będę musiał kupić nową o grubości 12 cm. Ma ktoś z Państwa ścianki działowe na parterze z tak cienkiej cegły - 9 cm?Podpowiedzcie mi co powinienem zrobić. Co Wy byście zrobili?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.06.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 ja myślę że bardzo wiele osób ma ścianki o gr. 6 cm.... tak że 9cm też ujdzie... zresztą zawsze można grubiej potynkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 27.06.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 witam! miałem tak samo : skończyła się 12 a zostało dużo 9cm...więc wszystkie działówki mamy 9cm; obecnie to 12 bo tynk doszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1977 27.06.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 ja się podepnę z z takim pytaniem a mianowicie :u mnie jedna ze ścianek działowych w kuchni ma mieć 12 cm i tak sie zastanawiam czy na taka scianke da sie powiesic później jakąś szawkę z zawartościa np talerzy?czy wytrzyma ? czy może dla swiętego spokoju zrobić coś grubszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.06.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Ściana wytrzyma, ważne aby kołki dobrze osadzić bo z reguły to cegła kratówka. Dobre do montażu szafek są listwy na których wiesza się cały szereg szafek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 27.06.2009 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Dzięki za wypowiedzi. Problemem właśnie jest to, że to jest cegła kratówka. Nawet jak będzie grubsza to również kratówka. Szukałem wieści w Internecie i doszukałem się, że takie ściany najlepiej murować z cegły pełnej. Co do montażu szafek, to tylko listwa i na niej szafki. A może w kuchni wymurować ściankę z cegły pełnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MBUNA 27.06.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Ścianki działowe można też wzmocnić prętami zbrojeniowymi (np. fi 6mm) w warstwie zaprawy. Pozostaje jeszcze kwestia doboru odpowiednich kołków do zamocowania szafek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts