biedronek 27.06.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Mam spory problem.Położony przez majstra parkiet w domu - odkleił się. Prawdopodobnie do wina kleju.Teraz zerwał wszystkie klepki i szlifuje je z kleju. Miał też zedrzeć klej z podłogi, ale teraz stwierdza, że nie trzeba, bo da specjalny klej.Czy jest coś takiego? Ktoś miał do czynienia z taką sytuacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 27.06.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 21 lat zakładam parkiety i jak czytam ,,branżowe" tematy to faktycznie z podłogami ludzie mają problemy. I to tak fifti-fifti albo firma do kitu albo poronione pomysły inwestora czyli też firma jak na to się godziła. Nie wiem ja kleję i nic się nie odkleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedronek 28.06.2009 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Parkiet dębowy, układany w kwadraty, żadnych udziwnień.Przed układaniem mierzył wilgotność i było ok, w pomieszczeniach gdzie użył innego kleju jest dobrze, więc chyba klej...Tylko czy na pewno nie trzeba go zeskrobywać z posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 28.06.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 trzeba wszystko zeskrobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 28.06.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Parkiet dębowy, układany w kwadraty, żadnych udziwnień. Przed układaniem mierzył wilgotność i było ok, w pomieszczeniach gdzie użył innego kleju jest dobrze, więc chyba klej... Tylko czy na pewno nie trzeba go zeskrobywać z posadzki? jak to klej był..czym było (jeśli było)gruntowane podłoże i co za klej teraz chce zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.06.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Parkiet dębowy, układany w kwadraty, żadnych udziwnień. Przed układaniem mierzył wilgotność i było ok, w pomieszczeniach gdzie użył innego kleju jest dobrze, więc chyba klej... Tylko czy na pewno nie trzeba go zeskrobywać z posadzki? Parkiet tak sam od siebie bez powodu się nie odklei!!! majster mierzył wilgotność czego? Drewna? Podłoża? Czym mierzył drewno i ile klepek? Czym mierzył podłoże? Jakie było zużycie kleju na m2 i jaki to był klej? Czy stosował grunt pod klej i jaki? Czy podłoże było mocne czy słabe piaszczące się? Spękane? Czy pomieszczenia są nowe? Kiedy były robione wylewki? Czy wylewki były szlifowane? Podłoże powinno zostać oczyszczone z luźnych fragmentów kleju i zeszlifowane (wyrównane). Na to można dać klej poliuretanowy. Warunek jeżeli był to klej syntetyczny (rozpuszczalnikowy) musi się całkowicie utwardzić (kilka tygodni). Należy wykonać po tym czasie próbę klejenia na klej poliuretanowy jednoskładnikowy. Utwardzacze do dwuskładnikowego kleju poliuretanowego mogą naruszyć wierzchnią warstwę starego kleju i nie wiązać. Można i drożej ale narazie to powinno wystarczyć. Zrób zdjęcia klepek z klejem i resztkami podłoża a także samego podłoża z resztami kleju, wtedy będzie można powiedzieć coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedronek 29.06.2009 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Feralny klej, podobnie jak grunt, nazywał się System Dragon.Dom jest nowy, ale stał w stanie surowym, zamnkniętym przez dwa lata. W domu nie ma nigdzie plam wilgoci, przed robotami majstrów, które zaczęły się w połowie kwietnia, przez ponad tydzień ogrzewałem dom, żeby nagrzać mury. Wilgotność podłoża nie była mierzona.Klepki były mierzone losowo z kilkunastu paczek na 50, nawet teraz po przewiezeniu ich i przeszlifowaniu nie przekracza 12 %. Nie wiem ile kleju poszło na m2.Podłoże już wyrównane, wyszlifowane, ale nie do betonu. Jest zrobiona próba kilku klepek, na razie trzymają się (5 dni).Mam nadzieję, że to wystarczy W innych pokojach, gdzie zastosował 5-10-15, jest ok, parkiet nie da się oderwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 29.06.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 no i pieknie a teraz jaki wymiar tegoż drewna?? grubośc deszczółki parkietowej i jej szer oraz długosc przy 22mm / sam anser (producent 5-10-15) nie zaleca ukladac wiekszych lemntów niz 30cm..poza tym zamienił stryjek siekierke na ijek nie robiłbym tego tak absolutnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.06.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Feralny klej, podobnie jak grunt, nazywał się System Dragon. Dom jest nowy, ale stał w stanie surowym, zamnkniętym przez dwa lata. W domu nie ma nigdzie plam wilgoci, przed robotami majstrów, które zaczęły się w połowie kwietnia, przez ponad tydzień ogrzewałem dom, żeby nagrzać mury. Wilgotność podłoża nie była mierzona. Klepki były mierzone losowo z kilkunastu paczek na 50, nawet teraz po przewiezeniu ich i przeszlifowaniu nie przekracza 12 %. Nie wiem ile kleju poszło na m2. Podłoże już wyrównane, wyszlifowane, ale nie do betonu. Jest zrobiona próba kilku klepek, na razie trzymają się (5 dni). Mam nadzieję, że to wystarczy W innych pokojach, gdzie zastosował 5-10-15, jest ok, parkiet nie da się oderwać. Parkiet jest za wilgotny. Będą szpary jak 2x2=4. 5 dni może nie wystarczyć. Co pisze producent na opakowaniu. Co to za klej, chyba pierwszy raz słyszę! No ale pewnie nie raz jeszcze się zdziwię. Przez tydzień czasu murów to ty nie nagrzałeś, podniosłeś jedynie temperaturę wewnątrz. Dom stał zamknięty niewietrzony i nieogrzewany przez dwa lata. Więc jak miał schnąć? Powinni zmierzyć wilgotność wewnątrz wylewki-najlepiej na samym spodzie. Jest chodziaż hydroizolacja na stropach i ławach? Resztę pytań zadał Ghost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts