Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mogę bez przeszkód wymienić fundament pod drewniaczkiem?

Recommended Posts

Gość Paweł CH

:o

Czy mogę bez przeszkód wymienić fundament pod drewniaczkiem? czodzi o stary dom drewniany, ale w dobrym stanie. Jedynie fundament był słabo wykonany i chciałbym go poprawić. Czy muszę mieć na to jakieś zezwolenia, plany itp? Czy mogę to zrobić bez żadnych papierów?

https://forum.murator.pl/topic/12505-czy-mog%C4%99-bez-przeszk%C3%B3d-wymieni%C4%87-fundament-pod-drewniaczkiem/

Witam,

przeszkody moga byc tylko finansowe lub zwiazane z czasem ;)

A tak na powaznie, wymiana fundamentu to droga i nie taka szybka sprawa.

Robi sie ja etapami - usuwa sie stary fundament na dlugosci sciany ok. 1 m i wmurowuje nowy. Sasiedni obszar nalezy dopiero usuwac, gdy nowy fundament "nabierze juz swojej mocy". W miedzyczasie mozna jednak wymieniac te konstrukcje pod inna sciana.

Innym rozwiazaniem jest wzmocnienie istniejacego fundamentu poprzez domurowanie stalowej siatki od strony zewnetrznej i byc moze wewnetrznej budynku. Tutaj potrzebna jest wizja lokalna projektanta, ktory zrobi takze potrzebny do tych prac projekt.

Pozwolenie bedzie nieodzowne - mamy tutaj znaczaca ingerencje w konstrukcje!

• 4 years później...