Gość Paweł CH 29.11.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Czy mogę bez przeszkód wymienić fundament pod drewniaczkiem? czodzi o stary dom drewniany, ale w dobrym stanie. Jedynie fundament był słabo wykonany i chciałbym go poprawić. Czy muszę mieć na to jakieś zezwolenia, plany itp? Czy mogę to zrobić bez żadnych papierów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof1719499336 01.12.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Witam, przeszkody moga byc tylko finansowe lub zwiazane z czasem A tak na powaznie, wymiana fundamentu to droga i nie taka szybka sprawa. Robi sie ja etapami - usuwa sie stary fundament na dlugosci sciany ok. 1 m i wmurowuje nowy. Sasiedni obszar nalezy dopiero usuwac, gdy nowy fundament "nabierze juz swojej mocy". W miedzyczasie mozna jednak wymieniac te konstrukcje pod inna sciana. Innym rozwiazaniem jest wzmocnienie istniejacego fundamentu poprzez domurowanie stalowej siatki od strony zewnetrznej i byc moze wewnetrznej budynku. Tutaj potrzebna jest wizja lokalna projektanta, ktory zrobi takze potrzebny do tych prac projekt. Pozwolenie bedzie nieodzowne - mamy tutaj znaczaca ingerencje w konstrukcje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karor 25.04.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Raczej trzeba jedynie zglosic zmiane fundamentow.Zalezy to od powierzchni domu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts