Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCHODY KRĘCONE - jakie i gdzie macie

alutka74

Recommended Posts

Witam !

Mam parterówkę, a mąż wymyślił pokój muzyczno-kinowo-samotniowy na górze (bo się marnuje) i też muszę mieć schody kręcone na górę 110 cm!! więc wszystkie meble trzeba wciągnąć teraz lub kupić meble w paczkach bo inaczej nic z tego.

Ale pomysł mi się podoba bo ma być na górze także garderoba zimowo-letnia i strych więc coś dla mnie też będzie. Tylko czy będzie mi się chciało wchodzić na strych po takich schodach żeby powiesić pranie?

Chyba na dole zastosuję rozkładaną suszarkę, będzie szybciej i wygodniej

No to ja tak mam, schody średnica 180cm prowadzą do salono-wypoczynku- komputerowego pokoju na górze-56m2-z belkami i słupami. Jeszcze nie zrobiony -na zaś.Schody sa w przejściu miedzy kuchnią a salonem. cały dół jest mieszkalno użytkowy więc tam tylko jeden duży drugi salon

Zrezygnowałam z fotosika więc foty tylko na priv

do Szpakamrcellego (chyba tak to powinnam odmienić?) :wink:

110 cm... średnicy jak mniemam to chyba troszkę za mało? Minimum to 120. Architekt doradzał mi 140 cm, żeby było wygodnie. Z tego co wniskuję na zaadaptowanym poddaszu będziecie pojawiać się trochę częściej niż my, więc jeśli macie miejsce może warto przemyślleć tę opcję?

zajrzyj na stronkę firmy Rintal http://www.rintal.pl/galeria_schody.html , oni oferują również schody tzw. "kacze" - wydają się dość karkołomne, ale my od lat używamy takiego rozwiązania (właśnie z uwagi na brak miejsca) i się sprawdza. Mało tego - dawał sobie radę z nimi pies - dokładnie taki jak w avatarku acca5.