Gwidon79 28.06.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Witam, Czy ktoś może mi podpowiedzieć z czego mam wybudowac ścianę? Mam 3 opcje. 1. Porotherm 24+14 cm styropian.2. Porotherm 44 si nowy3. Porotherm 44 si nowy + 4 cm styropian. Możke ktoś z was dokonywał już takich wyborów i może podzielić się zaletami i wadami każdego z tych rozwiązań. Dzięki bardzo Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 28.06.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 porotherm 24 + 20 styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.06.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 wariant 1 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.06.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 opcja 3 - bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.06.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 opcja 3 - bez sensu... zależy dla kogo... Firma Wienerberger aż mlaska z zadowolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 28.06.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 opcja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 29.06.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 podobnie jak mpopław proponuję maxa +25cm styro albo PTH24 +20cm styro - w zależności co będzie tańsze - będzie full wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 29.06.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 zdecydowanie dwuwarstwowa... chyba ze masz sprawdzona ekpie ktora specjalizuje sie w scianach jednowarstwowych... ja mam porotherm i bedzie 14 cm styro, ale tym razem chyba budowalbym z porotonu, porotherm nie jest az takiej jakosci, troche bylo odpadow... PSczy sa rzeczywiscie duze roznice we wspolczyniku U pomiedzy 10 15 i 20 cm styro? ostatnio jestem przekonywany zeby sobie odpuscic te 4 cm i dac 10 cm styro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.06.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 PS czy sa rzeczywiscie duze roznice we wspolczyniku U pomiedzy 10 15 i 20 cm styro? ostatnio jestem przekonywany zeby sobie odpuscic te 4 cm i dac 10 cm styro... Ludzie trzymajcie mnie.... Wez młotek, przynajmniej 5kg, i pierd...yknij Twojego doradce nim mocno w jego pusty łeb. Może mu się lepiej ułoży. Te 4cm faktycznie sobie odpuść - skąd weźmiesz 14cm??? Albo 15 (mało), albo 20 (może być). Jak już ocieplasz i za wszystko płacisz tyle samo (robocizna, klej, siatka, narożniki itd), to tych kilku stówek nie dołożysz, żeby mieć porządnie ocieplony dom??? Czy są różnice? Weź ołówek w dłoń i policz! Opór to R=d/l(ambda), U to 1/R. Dla ściany 24cm BK (akurat znam na pamieć współczynnik) + styro: -10cm : R=0,8 + 2,5 = 3,3 ; U=0,3 -15cm : R=0,8 + 3,75 = 4,55 ; U=0,21 - 20cm : R=0,8 + 5 = 5,8 ; U=0,17 Pomijam opory przejmowania itp. Jak widzisz różnica 5cm z której chcesz zrezygnować (zapomnijmy o tych 4cm) to o 1/3 gorsza izolacyjność ściany. Metr sześcienny styropianu kosztuje poniżej 100zł brutto. Z m3 styro masz 20m2 dodatkowych 5cm styro. Przelicz sobie razy m2 ścian. Czy dla tych groszy opłaca się mieć o 1/3 gorzej izolujące ściany? Ile razy musimy to samo wałkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 30.06.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 bardzo dobrze depi, bardzo dobrze, o to chodzi. dlatego nie zostałem nauczycielem bo tak samo bym reagował . zawsze warto dołożyć styro. szczególnie ze jest tani teraz jak już dawno nie był. i wpływ jest istotny. ja zawsze powarzam, lepiej raz pare złotych wydać (na styro) i całe życie płacić mniej w zimie a w lecie mieć wiekszy komfort (chlodek). ale tu raczej chodzi o edukację, bo ktoś kto buduje raz w życiu (i pewnie jedyny) nie musi znać wszystkich zasad i reguł. bombel nie musi o wszystkim wiedziec ani tego czuć - cóż, różnicy w U się nie dotknie - ale w portfelu czuć - wierz mi. przeniosłem się z domu ok 70m2 - (ściany z niewiadomo czego - żużel, trochę cegły - różnie) ocieplenie 5cm styro do własnego 30cm porotherm P+W + 15cm styro - ok 150m2 i płacę mniej za gaz teraz niż wówczas, mimo że dom większy a gaz droższy (okna też lepsze, to fakt - ale jest ich więcej). i z róznych opcji polecam taką - 30 ceramik + min 15 styro, 24(25) ceram + styro odrzucam jako nieefektywne - te pustaki ceramiczne nie są do ścian zew tylko wew nośnych - zły układ szczelin. jak budować dla siebie - to raz a dobrze, taka ciekawostka - ściana 25 (te zle szczeliny) ma 2x gorsze parametry cieplne od 30. jezeli koniecznie 25 to ytong lub podobne. odradzam jednowarstowe - wymagają dużego reżimu - a chłopaki lubią sobie przemurować cegłą jak im coś nie pasuje - i po całej koncepcji ściany. (znajomy miał taką sytuację- po prostu trza było ocieplić 5styro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.06.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 odradzam jednowarstowe - wymagają dużego reżimu - a chłopaki lubią sobie przemurować cegłą jak im coś nie pasuje - i po całej koncepcji ściany. Reżim czy brak to jest po prostu gorsze wyjście. Któs kiedyś napisał, że każdy materiał powinien być stosowany do tego, do czego się nadaje. Cegła nie nadaje się do izolowania i tyle. Reszta zgoda. A wczoraj miałem zły dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomik2874 30.06.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 bardzo dobrze depi, bardzo dobrze, o to chodzi. dlatego nie zostałem nauczycielem bo tak samo bym reagował . zawsze warto dołożyć styro. szczególnie ze jest tani teraz jak już dawno nie był. i wpływ jest istotny. ja zawsze powarzam, lepiej raz pare złotych wydać (na styro) i całe życie płacić mniej w zimie a w lecie mieć wiekszy komfort (chlodek). ale tu raczej chodzi o edukację, bo ktoś kto buduje raz w życiu (i pewnie jedyny) nie musi znać wszystkich zasad i reguł. bombel nie musi o wszystkim wiedziec ani tego czuć - cóż, różnicy w U się nie dotknie - ale w portfelu czuć - wierz mi. przeniosłem się z domu ok 70m2 - (ściany z niewiadomo czego - żużel, trochę cegły - różnie) ocieplenie 5cm styro do własnego 30cm porotherm P+W + 15cm styro - ok 150m2 i płacę mniej za gaz teraz niż wówczas, mimo że dom większy a gaz droższy (okna też lepsze, to fakt - ale jest ich więcej). i z róznych opcji polecam taką - 30 ceramik + min 15 styro, 24(25) ceram + styro odrzucam jako nieefektywne - te pustaki ceramiczne nie są do ścian zew tylko wew nośnych - zły układ szczelin. jak budować dla siebie - to raz a dobrze, taka ciekawostka - ściana 25 (te zle szczeliny) ma 2x gorsze parametry cieplne od 30. jezeli koniecznie 25 to ytong lub podobne. odradzam jednowarstowe - wymagają dużego reżimu - a chłopaki lubią sobie przemurować cegłą jak im coś nie pasuje - i po całej koncepcji ściany. (znajomy miał taką sytuację- po prostu trza było ocieplić 5styro) Jak mowia inzynierowie: SPEAK WITH DATA. kilka danych dla: 1. sciana 40 cm a) porotherm 25 +15; U=0,2261 b) porotherm 30+10; U= 0,2584 2. U=0,19 a) porotherm 30 +15 (U=0,1976) b) porotherm 25+18 (U=0,1946) tak wiec teoria o wyzszosci 30 nad 25 nie jest do konca prawdziwa. Aby cegla mogla byc uzywana na sciane nosna musi miec atest. Kierunek ulozenia "porow" nie ma duzego znaczenia dla sciany dwuwarstwowej. I jescze jedna dana: porotherm 25 U=1,03 W/m2K porotherm 30 U=0,68 W/m2K roznica to 51% a nie "dwa razy" Generalnie docieplac , docieplac i jeszce raz docieplac na ile masz kasy. I pamietajmy o rownowadze wspolczynika pomiedzy przegrodami ( sciana u=0,15 a podloga u=0,30 nie jest rozwiazaniem logicznym) Pozdrawiam tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.06.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 SPEAK WITH DATA. http://i145.photobucket.com/albums/r232/depilator/cast-data.jpg Hmmm??? Inżynierowie to jednak geeki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 30.06.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 SPEAK WITH DATA. Hmmm??? Inżynierowie to jednak geeki... buchachachacha. to jest niezle. . kolegom od danych się chyba fora pomyliły, ale cóż. może ktoś się poczuł dowartościowany dzięki temu. gość się zapytał który alkohol jest lepszy a dostał odpowiedź o składzie chemicznym. . taaa, 1,5 czy 2x to diabelna różnica kiedy gość pyta, który w temacie nie siedzi. a szczególnie mu rozjaśnią 0,215 czy 0,218. ".....w zupełności wystarczy że ściana będzie podtrzymywać dach.... " to poco murować, może kanadyjczyk? może coś na balonach podwiesić? zaoszczędzi się na murach. coś mi się obiło o uszy, że ściana powinna mieć jeszcze akumulację cieplną i jakieś parametry wilgotnościowe, coś o dyfuzji i parze wodnej czy coś? może jakiś wykresik? kiedyś czytałem - wyniki różnych badań i wyliczeń, że rozsądne ekonomicznie - tzn takie co się w rozsądnym czasie zwróci finansowo jest 18cm styropianu. to się może powoli zmieniać, wszak energia drożeje nieustannie. ale nie ma co popadać w absurd jeżeli ktoś się nie uparł na dom pasywny. 15 do 20 cm styro wystarczy. i bardziej przemawia do mnie to co napisałem i pewnie do Michała też, że spadły mi znacznie rachunki za gaz. finito, kropka, ende. mam nadzieję chłopaki - bez urazy - że jeszcze nie projektujecie ani nie kierujecie budowami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 30.06.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 mam nadzieję chłopaki - bez urazy - że jeszcze nie projektujecie ani nie kierujecie budowami? gdzies tam , pse Pana, my tylko babki s piasku sobie stawiamy w nasej piaskownicy koło bloku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwidon79 30.06.2009 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Dziękuję Wam wszystkim za dobre rady i ciekawą wymianę poglądów. Podjąłem decyzję: Poroton 24+20 cm styro Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.06.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Uff. To się nazywa chyba "happy end"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.06.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Uff. To się nazywa chyba "happy end"? optymista... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsurm 01.07.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ja mam ścianę Porotherm 50cm + 6 cm wełny i jestem bardzo zadowolony. Po pierwsze porównywale rachunki za ogrzewanie z moim szwagrem razem co roku kupujemy tyle samo węgla (dom metrażowo taki sam tylko ściany 25cm+15cm) a dodatkowo:- jak dłużej nie palę w zimie to temperatura wolniej spada niż u szwagra (sprawdzone podczas wspólnego wyjazdu na narty)- w lecie (w czasie upałów) niejednokrotnie goście wchodząc do domu pytali czy nie mamy klimatyzacji - różnica temperatur naprawdę odczuwalna (co nie można powiedzieć o domu szwagra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 A koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts