tomsurm 01.07.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 No niestety koszt wybudowania większy (dodatkowo zaprawa ciepłochronna) - ale pieniądze raz wydane a mam nadzieję bedę korzystał przez długi czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 01.07.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 fajne sa te wyliczanki i przesciganie sie w cyferkach ktore zajmuja drugie lub trzecie miejsce po przecinku a i tak w wiekszosci wszystko zalezy jak jest wykonane ocieplenie (a w 1w jak sie chcialo murarzom dokladnie mur stawiac) montazu okien itp itd... no ale spoko scigajta sie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 fajne sa te wyliczanki i przesciganie sie w cyferkach ktore zajmuja drugie lub trzecie miejsce po przecinku a i tak w wiekszosci wszystko zalezy jak jest wykonane ocieplenie (a w 1w jak sie chcialo murarzom dokladnie mur stawiac) montazu okien itp itd... no ale spoko scigajta sie dalej Po co w ogóle marnujesz bajty na tego typu wypociny? Zadałeś pytanie - została Ci udzielona wyczerpująca odpowiedź, łącznie z obliczeniami, których Tobie nie chciało się wykonać (ba! nawet znaleźć), a ty na to prychasz z pogardą? To po co zawracałeś nam gitarę? Idź i rób jak chcesz, skoroś taki mądrala. Jak zwykle ignorancja idzie ręka w rękę z arogancją. Ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 01.07.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a okna w tych swoich U ścianach dajecie ? Bo na nic zyski na szóstym miejscu po przecinku jak żona okno 2x3 chce mieć, żeby piękne zachody słońca oglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Czy wyście się z rana jakiegoś szaleju najedli? Kto mówi o zyskach 6 miejsc po przecinku??? Czy zysk 30% to jest 6 miejsc po przecinku? I co mają okna do wiatraka? Czy fakt instalacji okna w jakikolwiek sposób wpływa na izolacyjność ściany (poza liniowym mostkiem termicznym oczywiście)? Okna w domu pasywnym nawet powinny być duże, tylko z odpowiedniej strony. Nie mąćcie już, OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 01.07.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 okna sa zapewne w ksztalcie litery U... a z tego co pamietam to standardowa szyba ma U 1,1... i przy kilku oknach w salonie mozna sobie roznice ocieplenia sciany miedzy 0,3 a 0,213123 wsadzic w... no, wsadzic do buta... ale Panowie, proponuje zlagodzic ton dyskusji, bo to po prostu do niczego nie prowadzi... nie jestesmy tu zeby na siebie krzyczec czy sie obrazac wzajemnie... Depi, mi chodzi o to, ze sciana to nie wszystko... sa jeszcze okna, drzwi, bramy, dach itp... wiec nizszy o 1/3 wspolczynnik U na scianach nie oznacza ze bedziesz placil mniej o 1/3 za ogrzewanie... a wspolczynniki okien, drzwi i bram sa zdecydowanie wyzsze niz scian... oczywiscie scian jest odpowiednio wiecej (patrzac powierzchniowo) Ja mam tez na mysli trend w naszym budownictwie, widoczny szczegolnie u mlodych budowniczych (sam czuje sie potwornie stary zeby dawac duzo, casami za duzo... co dosc czesto nie poprawia a czasami nawet potrafi pogaraszac sprawe... stad wiec moje pytanie o roznice miedzy gruboscia styro... a na koniec moze zapytam: czy przez styro grubosci 20 cm sciana bedzie oddychala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.07.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 czy przez styro grubosci 20 cm sciana bedzie oddychala jak ją pomalujesz farbą zmywalną to żadna nie będize oddychała - to samo z kafelkami.... od oddychania jest wentylacja i płuca. Wczoraj byłem na budowie - w salonie temp 22 C - w pomieszczeniu gdzi ejest witryna okienna 3 x 2,5 + 3 okna wykuszowe, a na zewnątrz 29 (ściana 25 pw + 15 ciepłego styro) - może byc przyjemnie - może. każdy robi jak chce - ale proponuję zerknąć do wątku o ilości spalanego gazu w sezonie - domy takie same a zużycie diametralnie różne - przypadek, czy mamy doczynienia z Eskimosem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a na koniec moze zapytam: czy przez styro grubosci 20 cm sciana bedzie oddychala? Ou dźizas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 01.07.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 przepraszam, że siem wtrancam ...ale jak to przeczytałam to się teraz boję własnych, przyszłych ścian. Mam zaplanowaną ścianę 30 porotherm + 15cm wełny. Zastanawialiśmy się nad 20 cm wełny, ale w sumie podłoga i dach będą maxymalnie docieplone i nam odradzono. Co sądzicie o takiej ścianie? Po przeczytaniu tej dyskusji to wychodzi, że nikt takiej ściany nie stawia tylko prawie wszyscy 25 + styro ... i delikatnie, nieśmiało proszę bez wywodów matematycznych, tylko tak dla blondynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 01.07.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a co z wentylacją... Depi ściana to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a co z wentylacją... Depi ściana to nie wszystko. Ludzie! Listości! Ściana jest ścianą! Okno jest oknem! Wentylacja jest wentylacją! Co to za idiotyczna dyskusja, gdzie jak mówimy o ścianie, to ciągle jakiś mądrala mówi coś o czyms innym? Ściany NIE BĘDĄ WENTYLOWAĆ DOMU! Do tego służy wentylacja! Oczywiście nie jest źle, jeśli opór dyfuzyjny ścian maleje w kierunku na zewnątrz, ale to nie jest żadne "oddychanie ścian" (co za kretyznim) i w żaden istotny sposób nie poprawi warunków wilgotnościowych w domu. Jak wentylacja będzie dobra, to będzie dobrze, jak będzie zła, to będzie grzyb - ale czy to o wentylacji mówiliśmy??? tutli_putli A czemu się boisz Twoich ścian? Styro robią wszyscy bo jest sporo tańszy. Jak Was stać na wełnę, to czemu nie? Wełna sie potrafi zawilgocić, styropian utrudnia dyfuzję pary wodnej - nie ma materiału idealnego. Ja wybrnąłem z tego dylematu robiąc pół na pół W każdym razie ściana 30+15 wełny jest jak najbardziej OK, choć ja bym dał 20cm (kwestia dodatkowych pieniądzów - w przypadku wełny sporo większych). Można sobie odbić pocieniając ścianę nośną do 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.07.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a na koniec moze zapytam: czy przez styro grubosci 20 cm sciana bedzie oddychala? Ou dźizas... no niezłe, niezłe .... a w temacie - mając wybór z trzech opcji wymienionych na wstępie wybrałabym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 01.07.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 z armat do wróbli też można. Ale rozpatrywanie samej konstrukcji ściany bez kompleksowych załozeń dotyczących wentylacji, wielkosci powierzchni przeszkolnych itepe itede to dyskusja akademicka. Chyba ze będziesz budować dom gdzie będą tylko ściany Pogoń za oszczędzaniem z czasem zaczyna prowadzić do narastania wydatków, które trzeba ponosić, zeby oszczędzać Liczmy zapotrzebowanie budynku na energię .Tutaj rzeczywiscie wyjdzie co pogrubaśnić a co pocienkować. Itepe itede... over Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.07.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a co z wentylacją... Depi ściana to nie wszystko. a co z podjazdem..... Depi ściana to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.07.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 a co z wentylacją... Depi ściana to nie wszystko. a co z podjazdem..... Depi ściana to nie wszystko. A odwodnienie? A OGRÓD?!? Ściana to wszak nie wszystko! Liczmy zapotrzebowanie budynku na energię . To idźcie i sobie liczcie. I nie zaśmiecajcie wątku w ktorym mowa jest o ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 01.07.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 pytanie pomocniczepo co styropian na ścianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.07.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 pytanie pomocnicze po co styropian na ścianie ? hm ... to chyba z rodzaju tych podchwytliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojkus 01.07.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Podłącze się do tego tematu, żeby nie mnożyć wątków. Budujemy dom "pod klucz" z firmą ESC w standardzie "zakres zewnętrzny" mamy : Ściany zewnętrzne jednowarstwowe gr. 36,5 cmz betonu komórkowego odmiany PP2 na zaprawie klejowej. Ściany w pomieszczeniach nieogrzewanych jednowarstwowe gr. 30 cm z betonu komórkowego odmiany PP2 na zaprawie klejowej. I pytanie z mojej strony, trzeba dołożyć styropian (jeśli tak to jaki gruby ?) bo firma zapewnia, że dom nawet bez styropianu będzie wystarczająco ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 01.07.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 tutli_putli A czemu się boisz Twoich ścian? Styro robią wszyscy bo jest sporo tańszy. Jak Was stać na wełnę, to czemu nie? Wełna sie potrafi zawilgocić, styropian utrudnia dyfuzję pary wodnej - nie ma materiału idealnego. Ja wybrnąłem z tego dylematu robiąc pół na pół W każdym razie ściana 30+15 wełny jest jak najbardziej OK, choć ja bym dał 20cm (kwestia dodatkowych pieniądzów - w przypadku wełny sporo większych). Można sobie odbić pocieniając ścianę nośną do 25cm. No właśnie i nie jesteś pierwszy co tak doradza z tym 25 +20. Tak czy siak warte to zastanowienia. I jeszcze jedno mi chodzi po głowie tą wełnę to najlepiej dawać na zakład? Podobno jak jest na styk to w miejscach styku się spore mostki robią i o tupe potłuc takie ocieplanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojkus 01.07.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 pytanie jeśli naprawdę zamierzasz docieplać to po co ci w ogóle taka droga ściana 36,5 ?? zmień sobie na 25cm BK-600 + 20cm styropianu i będzie taniej a cieplej Chyba nie przeczytałeś dokładnie mojej wypowiedzi Chcemy budować z firmą która wykonuje domy w określonej technologii. Oni akurat budują z takiego betonu komórkowego i tego zmienić nie mogę ale mogę zapłacić za dodatkowe ocieplenie jeśli będę chciał. Zadałem pytanie żeby sprawdzić czy warto to ocieplać. Firma twierdzi że zbudowała takich domów ponad 30 z czego ocieplenie życzyły sobie tylko 2 lub 3 osoby. Moi znajomi też są podzieleni jedni twierdzą ocieplać, inni że nie ma takiej potrzeby i teraz sam już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts