tomsurm 02.07.2009 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 mpoplawWydałem więcej pieniędzy na śćiany bo mnie na to stać żeby tak jak ty nie mieć ich z tworzywa sztucznego - buduję w końcu dla siebie i na wiele lat. A jeśli chodzi o mój tok rozumowania to przeczytaj dokładnie mój pierwszy post (ale dokładnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.07.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 a różnica dla ściany między 0,3 a 0,2 to wymierna i zauważalna kwota, sprawdź sobie np ile węgla spala na sezon daggulka która ma ściany właśnie 0,3 ja tam nie wiem, ale za pierwszy zamieszkały rok kalendarzowy od czerwca do czerwca zużyłam niecałe 4 tony ekogroszku ... a zanaczę, że to jest zużycie podane z CWU całorocznym w pierwszym sezonie i nieotynkowanym domu w technice ściany jednowarstwowej w wyżartymi przez ptaszyska dziurami w styropianie nad oknami i niezbyt szczelnymi oknami ( się rozregulowały z nadejściem zimy i nie miał kto poprawić ) W kufajce nie siedziałam, a że ciepłolubne ze mnie stworzenie - w domu było 23-24 stopnie oprócz tego weźmy pod uwagę , iz był to czas walki z piecem , kiedy to po kilka razy na tydzień zmieniałam ustawienia , więc to także miało niewątpliwy wpływ na spalanie nie wiem, czy to taki straszny wynik - zaznaczam , iż podałam suche fakty bez koloryzowania ponadto ściany to nie wszystko ... mozna se odpierniczyc ściane 3- warstwowa i dać dupne okna tarasowe i cały plan w piz... jeśli sie buduje dom energooszczędny to trzeba go budować od początku do końca w takiej technice a jesli ktos buduje standardowy dom - to sama superextra ściana newiele tu da takie jest moje zdanie , które mpoplaw doskonale zna , a zawsze jeśli idzie o ściane to mnie przytacza ... i nie wiem czym sobie na to zasłuzyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.07.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 acha , zapomniałam o kosztach ekogroch kupowałam po 580zeta chwałowicki , więc licząc 4 tony - wyniosło mnie 2320zeta , podzielić uogólniając na 12 miesięcy to jest 193,33zeta na miesiąc za ogrzewanie i ciepłą wodę biorąc pod uwagę, ze jest to tylko niewiele więcej niż na blokach na których wcześniej mieszkałam , oraz to , że metraż jest 2,5 raza większy - ja tragedii tutaj nie widzę ufff...koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 02.07.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 daga, sciany masz jednowarstwowe ale w oknach pakiet pewnie 5-cioszybowy, i dzieki temu takie oszczednosci przeciez to standard... kto nie ma 5 szyb w oknie ten przegral zycie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.07.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 no dobra .... nakryłeś mnie ...oszukuję i mam 6-cioszybowe okna i 40cm wełny na dachu a serio ...okna nawet nie wiem ... 3 albo 4-szybowe... w kazdym razie żadnych szaleństw oprócz koloru zewnetrznego acha ... i coby nie było - kominka także nie posiadam gdyby ktoś chciał zarzucić , że dogrzewam ja wiem, że ktoś kto ma dom energooszczędny bedzie wydawał na ogrzewanie znacznie mniej ... doskonale sobie z tego zdaje sprawę ale uważam, ze moje grzewcze osiągi nie zabijaja z miejsca - z torbami nie poszłam, w kufajce nie siedziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 02.07.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 aaa, to ten kolor wszystko tlumaczy zreszta kazdy ma odmienne podejscie do domu... ja zadowalam sie (akurat w tym przypadku) rozwiazaniami zaledwie dobrymi, moze dla tego ze jestem konserwa i tyle... nie lubie taki nowosci, eksperymentow a przede wszystkim nie wierze ze w dlugim okresie czasu da sie utrzymac parametry izolacyjne... predzej czy pozniej cos sie wykruszy, cos peknie cos sie rozszczelni... a ja zamierzam domek "naprawiac" co 3-5 lat a nie co roku... po prostu jestem leniwy i za to place... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 02.07.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 u mnie bedzie 10 cm styropianu... i nie zamierzam go wymieniac... co nie oznacza ze ta izolacja po 5-10 latach zachowa swoje parametry izolacyjne... to samo z izolacja welny na poddaszu czy szczelnoscia okien... no chyba nie chcesz mi powiedziec ze twoje okna beda rownie szczelne za 10 lat? mi wystarczy dom ktory bedzie "cieply", a nie taki w ktorym wystarczy wypic 3 litry gorzaly i chuchac i juz bedzie cieplo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.07.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 to jakie będzie miał parametry styropian po 5-10 latach ?? wiesz coś może na ten temat ?? a tak z czystej ciekawości .... jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 02.07.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Pewnie mnie wyśmiejcie za laickie pytanie ale co powiecie o ścianie z silikatu 25 +15 cm wełny, do takiego domu:duży parter ok 260mkw. bez poddaszy, piwnic itp., na podsypce z piasku pouliretanowego od Pigeona (ewentualnie pól na pół ze zwykłym piaskiem), posiadał będzie sporo przeszkleń, ogrzewanie podłogowe PC+reku, stropodach płaski, dobrze ocieplony (być może odwrócony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 02.07.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 z moich obliczen wychodzi ze U= 0,4574, a tobie ile wyszlo? jaki przyjales parametr zuzycia ze wzgledu na gryzonie wedrowne, bo ja z tym mialem najwiekszy problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 02.07.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Pozwolicie, ze wtrace swoje 0,03 PLN. Przed wojna budowalo sie 3 warstwowe sciany cegla + pustka powietrzna + cegla i byla to "naturalna" przegroda (powietrze to bardzo dobry izolator termiczny wsp. lambda=0.025W/mK). Ja po przeczytaniu ton artykulow i internetowych komentarzy zdecydowalem sie na sciane 3W (Poroton24 + welna10 +powietrze3 + Poroton12). Dlaczego? parametry nienajgorsze Uk=0.27, U=0.17W/m^2K, ceny niczego sobie bo duzo nizsze w porownaniu z sezonami 2007-2008, no i w koncu nikt mi palcem dziury nie zrobi w elewacji, jak to czasem bywa w styropianowych domkach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Witam, Czy ktoś może mi podpowiedzieć z czego mam wybudowac ścianę? Mam 3 opcje ... dołoże zatem czwartą opcje - gazobeton plus styroopian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.07.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 no ja też gdybym budowała dwuwarstwówkę to nie z ceramiki tylko z tego co mam teraz - bk ...ale nie było tej opcji, więc na 1 zagłosowałam wybrałabym bk + styropian .... ale nie z jakichś superextraniewiadomojakich przesłanek ... po prostu miękki jest i rewelacjnie się w nim ryje pod instalacje tudzież wierci dziury pod sprzęty i obrazy a jeśli już o inne przesłanki chodzi ...cieplejszy w tych samych wymiarach od ceramiki ....aczkolwiek i tak byłby styropian, więc o jedne U nie warto byłoby się bić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.07.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 ... tudzież wierci dziury pod sprzęty i obrazy ... i szybciej muruje /większe bloczki/ i zużywa sie mniej zaprawy /wieksze bloczki/ dlatego ekipa pracuje krócej /a jesli ktos wie w czym rzecz/ mozna z ekipa targowac taniej robocizne i wogóle ... mniej napromieniowany dom ... p.s. a'propos wieszania obrazków - w gazobeton nie trzeba uzywac wiertarki, wystarczy wbic gwóźdź p.s. podziwiam Cie Dagullka za styl/luźny/ i zdrowy rosądek ! tak trzymaj i nie dawaj sie róznym histeryczkom czy nawiedzonym /oderwanym od rzeczywistości/ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.07.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 brzoza ... dziękuję ...ale to zupełnie niezasłużone ... a zdrowy rozsądek to przeważnie inni podpowiadają ... no co tu dużo mówic - choleryk ze mnie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsurm 03.07.2009 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Wydałem więcej pieniędzy na śćiany bo mnie na to stać żeby tak jak ty nie mieć ich z tworzywa sztucznego - buduję w końcu dla siebie i na wiele lat resztę domu tez zbudujesz z pominięciem tworzywa sztucznego ?? co dasz pod podłogę ?? a co na dachu ?? a z czego będą meble, garnki, pojemnik na masło ?? nie wierze ze w dlugim okresie czasu da sie utrzymac parametry izolacyjne... predzej czy pozniej cos sie wykruszy, cos peknie cos sie rozszczelni... trudne pytania kontrolne do ciebie, czy planujesz jakaś izolację na podłodze ?? czy będzie to styropian ?? czy planujesz w związku z tym co parę lat remont podłogi i wymianę całej izolacji ?? czy widziałeś gdzieś u kogoś jak wymieniają styropian ?? Na podłodze mam 10 cm a na dachu 30 cm wełny, garnków z tworzywa sztucznego nie mam z oczywistych względów no jedynie męczy mnie ten pojemnik na masło - może dzisiaj się go pozbędę tylko trochę boję się reakcji żony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.07.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 ale o co kaman? jak se chcecie bez tworzywa zbudować to jedynie zostanie lepianka + dach ze słomy , na podłodze klepisko i ognisko na środku ... sama natura , polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 03.07.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 ale o co kaman? jak se chcecie bez tworzywa zbudować to jedynie zostanie lepianka + dach ze słomy , na podłodze klepisko i ognisko na środku ... sama natura , polecam Jak se bysmy chcieli bez tworzywa to mozna drewniany dom z bali postawic z drewniana podloga i kamienny piec na srodku. Bo widze, ze tu kolezanka w druga strone przegina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.07.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 ale o co kaman? jak se chcecie bez tworzywa zbudować to jedynie zostanie lepianka + dach ze słomy , na podłodze klepisko i ognisko na środku ... sama natura , polecam Jak se bysmy chcieli bez tworzywa to mozna drewniany dom z bali postawic z drewniana podloga i kamienny piec na srodku. Bo widze, ze tu kolezanka w druga strone przegina. też nie całkiem ekologicznie ... pod podłogą beton ...też emituje ponoć to i tamto drewniany jest super - byłam u kogoś kto w takim mieszka - rewelacyjny klimat i jak dla mnie rewelka ... tyle , że nie każdemu taki leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsurm 03.07.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 tomsurm nie boisz się że w nocy spod podłogi wyjdą hiper toksyczne kulki styropianowe z tworzywa sztucznego i ciebie zaduszą ?? jak zamierzasz spać spokojnie długie lata z świadomością że masz pod stopami tworzywo sztuczne ?? o pojemniku na masło nie wspominam bo strach lodówkę otworzyć mimo że w niej jest tylko trochę styropianu I znów prośba o uważne czytanie - jak już pisałem w poprzednim poście w obawy przed jak to nazwałeś "hipertoksycznymi kulkami styropianowymi" w podłodze dałem wełnę mineralną. Odnośnie materiałów budowlanych to jest tak że te bardziej naturalne są przeważnie droższe: - drewniane okna, drzwi - wełna mineralna (podłoga, ściany, dach) - deskowanie dachu + papą zamiast folia paroprzepuszczalna Podobnie jak z ubraniem są tacy którzy wola kupić sztuczną koszulkę na rynku i są też tacy którym to nie wystarcza. Kwestia gustu a może czegoś innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts