daggulka 04.07.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 na tej stronie poniżej są tez ceny, dzisiaj m2 z BK-400 o gr36,6 to tylko 108zł, dla porównania cokolwiek innego to 50-60zł, znowu więc mamy prawie tyle samo tak, ale jest to 108 zł i nic więcej , nie ma więcej za styropin, siatkę , klej, robociznę jak widać wyraźnie tragedii nie ma, ludziska mieszkające w wielkiej płycie tez płacą 400zł/miesięcznie za CO za 50 metrowe mieszkanie i też tragedii nie ma, żyją i sobie chwalą ja płacę uśredniając rocznie jak już napisałm wcześniej 200zł na miesiąc za CO i CWU - tyle mnie kosztował opał za ubiegły rok kalendarzowy , na blokach miałam podobnie, tylko metraż dużo mniejszy ....i ogródka nie było słuchaj ...kolejny raz ścinamy się o to samo Ty mi udowadniasz, że ściana jednowarstwowa to tragedia narodowa, pójście z torbami za opał i ogromny koszt w budowie . Ja próbuję Ci po raz kolejny udowodnic, że tragedii nie ma przytaczając fakty . Pewnie, że ściana ocieplona jest cieplejsza od ściany jednowarstwowej - bo jest . Ale dom to nie tylko ściana .... to także okna, izolacja dachu, podłóg, wentylacja przez które także ucieka ciepło. Podałam fakty .... osiągi nie są pewnie porównywalne do Twoich w domu 3-litrowym .... ale lepsze są mi niepotrzebne. Gdyby były - wybudowałabym dom pasywny - takich ambicji nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 04.07.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Cos mi sie wydaje, ze ta dyskusja prowadzi do nikad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.07.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Cos mi sie wydaje, ze ta dyskusja prowadzi do nikad. prowadzi , prowadzi .... po raz tysiącstopięćdziesiątypiąty ... odpuszczam....co miałam do napisania - napisałam jeśli nie tu to w każdym poprzednim wątku w którym dyskutowałam z mpoplaw natomiast - oczywiście bardzo szanuję mpoplaw ....jeśli kiedykolwiek budowałabym dom energooszczędny własnie do niego i do coulignon zgłosiłabym się po porady pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.07.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Znalazłam fakturki bloczki betonu komórkowego: 12,08 razy 8 sztuk = 96,64zł za metr ściany zaprawa ciepła na cały dom wyniosła mnie 1087zł podzielić na 190m ścian daje 5,72zł na metr ściany czyli materiał za ściany wyniósł mnie 102,36zł za metr bieżący ściany nadproża, betoniki - niesystemowe, docieplone samodzielnie styropianem 1494zł na cały dom Pewnie, że można i taniej i drożej ...zależy od technologii, od aktualnych i lokalnych cen robocizny , cen materiałów Natomiast co do opału ...rozawiał malż z sąsiadem ...dom o porównywalnym metrażu, kubaturze - taka se jak moja stodółka z tym, że on ma dwuwarstwówke pozostałe izolacje jak my - czyli standart - i spalił tyle samo co my - 4 tony za rok na CO i CWU. Reasumując .... nie mam odczucia, że ktos mi sprzedał trabanta .... w zasadzie sobie go na własne życzenie kupiłam, ....ale według mnie nie jest to ani trabant, ani mercedes ... ot ,taka sobie przeciętna Reno Talia i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.07.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Dagmara dzielnie broni swych przekonan,kibicuje z boczku troszke,ale kibicuje...Czy Mpoplaw juz mieszka w domu?Nie lapie juz,rzadko sie juz skupiam na Jego ripostach,ale...jakie koszta ogrzewania realne ma juz za soba?Ktos wie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.07.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Lookita - wiesz ... ja nie mówię, że ściana jednowarstwowa to szczyt marzeń bo tak nie jest. Zależy - jakie inwestor ma oczekiwania . Moje oczekiwania i założenia były proste: standardowy domek w miarę szybko wybudowany , bez cudów nowoczesnej techniki bo na to kasy i chęci nie było Chciałam - mam . Fakty przytoczyłam sama ściana (bo o tym dyskusja) kosztowała 102,36 za metr , na to tynki c-w CO i CWU uśredniając na rok kosztuje mnie 200 zł miesięcznie nie jest to cud nad wisłą, tragedia także nie ... i finito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts