Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka ściana - pomocy

Recommended Posts

na tej stronie poniżej są tez ceny, dzisiaj m2 z BK-400 o gr36,6 to tylko 108zł, dla porównania cokolwiek innego to 50-60zł, znowu więc mamy prawie tyle samo :lol:

tak, ale jest to 108 zł i nic więcej , nie ma więcej za styropin, siatkę , klej, robociznę :wink:

jak widać wyraźnie tragedii nie ma, ludziska mieszkające w wielkiej płycie tez płacą 400zł/miesięcznie za CO za 50 metrowe mieszkanie i też tragedii nie ma, żyją i sobie chwalą

ja płacę uśredniając rocznie jak już napisałm wcześniej 200zł na miesiąc za CO i CWU - tyle mnie kosztował opał za ubiegły rok kalendarzowy :roll: , na blokach miałam podobnie, tylko metraż dużo mniejszy ....i ogródka nie było :wink: :lol:

słuchaj ...kolejny raz ścinamy się o to samo :roll:

Ty mi udowadniasz, że ściana jednowarstwowa to tragedia narodowa, pójście z torbami za opał i ogromny koszt w budowie .

Ja próbuję Ci po raz kolejny udowodnic, że tragedii nie ma przytaczając fakty :roll: .

Pewnie, że ściana ocieplona jest cieplejsza od ściany jednowarstwowej - bo jest . Ale dom to nie tylko ściana .... to także okna, izolacja dachu, podłóg, wentylacja przez które także ucieka ciepło.

Podałam fakty .... osiągi nie są pewnie porównywalne do Twoich w domu 3-litrowym .... ale lepsze są mi niepotrzebne. Gdyby były - wybudowałabym dom pasywny - takich ambicji nie mam :wink: .

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cos mi sie wydaje, ze ta dyskusja prowadzi do nikad.

prowadzi , prowadzi .... po raz tysiącstopięćdziesiątypiąty ... odpuszczam....co miałam do napisania - napisałam jeśli nie tu to w każdym poprzednim wątku w którym dyskutowałam z mpoplaw :wink:

natomiast - oczywiście bardzo szanuję mpoplaw ....jeśli kiedykolwiek budowałabym dom energooszczędny własnie do niego i do coulignon zgłosiłabym się po porady :p

pozdrawiam :wink:

Znalazłam fakturki :wink: :D

bloczki betonu komórkowego:

12,08 razy 8 sztuk = 96,64zł za metr ściany

zaprawa ciepła na cały dom wyniosła mnie 1087zł podzielić na 190m ścian daje 5,72zł na metr ściany

czyli materiał za ściany wyniósł mnie 102,36zł za metr bieżący ściany

nadproża, betoniki - niesystemowe, docieplone samodzielnie styropianem 1494zł na cały dom

Pewnie, że można i taniej i drożej ...zależy od technologii, od aktualnych i lokalnych cen robocizny , cen materiałów :wink:

Natomiast co do opału ...rozawiał malż z sąsiadem ...dom o porównywalnym metrażu, kubaturze - taka se jak moja stodółka z tym, że on ma dwuwarstwówke pozostałe izolacje jak my - czyli standart - i spalił tyle samo co my - 4 tony za rok na CO i CWU.

Reasumując .... nie mam odczucia, że ktos mi sprzedał trabanta .... w zasadzie sobie go na własne życzenie kupiłam, ....ale według mnie nie jest to ani trabant, ani mercedes ... ot ,taka sobie przeciętna Reno Talia :wink: :lol:

i tyle :D

Lookita - wiesz ... ja nie mówię, że ściana jednowarstwowa to szczyt marzeń bo tak nie jest.

Zależy - jakie inwestor ma oczekiwania :wink: .

Moje oczekiwania i założenia były proste:

standardowy domek w miarę szybko wybudowany , bez cudów nowoczesnej techniki bo na to kasy i chęci nie było :wink: :lol:

Chciałam - mam .

Fakty przytoczyłam

sama ściana (bo o tym dyskusja) kosztowała 102,36 za metr , na to tynki c-w

CO i CWU uśredniając na rok kosztuje mnie 200 zł miesięcznie

nie jest to cud nad wisłą, tragedia także nie ... i finito :wink: :lol: