Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam dosyć skomplikowaną sytuacje związaną z rozbudową domu(kostka).

Otóż dom został podzielony między rodzinę tj.parter należy do jednej osoby ,a piętro stanowi własność drugie.Klatka schodowa niezależna(jak w familoku)

Chce zbudować poddasze połączone z moją częścią, schodami umieszczonymi już w części mieszkaniowej znajdującej się na 1 piętrze.Wiem ze zgoda na rozbudowę musi mieć moc urzędową(,plan zagospodarowania itp).Chodzi o coś innego,jak w tej sytuacji wygląda sprawa z mieszkańcami parteru?Jak ma się to do prawa własności ?Czy w sytuacji kiedy pozostali mieszkańcy budynku zablokują możliwość budowy mam jakieś szanse na rozwiązanie tego problemu inna drogą?Koszty budowy w całości biorę na siebie. Jeżeli pojawią się pytania dlaczego obawiam się że nie wyraża zgody na rozbudowę to odpowiem krótko."Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu".pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/125079-dobudowa-poddasza-uzytkowego/

Chodzi o coś innego,jak w tej sytuacji wygląda sprawa z mieszkańcami parteru?Jak ma się to do prawa własności ?

Na uzyskanie PnB będziesz potrzebował "prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane". Odpowiedź na to czy coś dobudujesz znajdziesz więc w księdze wieczystej. Są w zasadzie takie możliwości:

1) Jest jedna księga wieczysta na działkę i dom, dwie rodziny mają nieruchomość na współwłasność a podział w użytkowaniu na "parter i piętro" to umowa pomiędzy nimi. Do złożenia wniosku na PnB potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli.

2) Mieszkania zostały formalnie wydzielone i założono na nie oddzielne księgi wieczyste. Trzecia księga opisuje majątek wspólny: działkę i te części budynku które nie zostały przyporządkowane do mieszkań. Dalsza odpowiedź zależy od tego, czy strych został wydzielony do w KW "piętra" czy pozostał w KW "części wspólnej".

https://forum.murator.pl/topic/125079-dobudowa-poddasza-uzytkowego/#findComment-3382965