pueblo83 28.06.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Witam,Mam dosyć skomplikowaną sytuacje związaną z rozbudową domu(kostka).Otóż dom został podzielony między rodzinę tj.parter należy do jednej osoby ,a piętro stanowi własność drugie.Klatka schodowa niezależna(jak w familoku)Chce zbudować poddasze połączone z moją częścią, schodami umieszczonymi już w części mieszkaniowej znajdującej się na 1 piętrze.Wiem ze zgoda na rozbudowę musi mieć moc urzędową(,plan zagospodarowania itp).Chodzi o coś innego,jak w tej sytuacji wygląda sprawa z mieszkańcami parteru?Jak ma się to do prawa własności ?Czy w sytuacji kiedy pozostali mieszkańcy budynku zablokują możliwość budowy mam jakieś szanse na rozwiązanie tego problemu inna drogą?Koszty budowy w całości biorę na siebie. Jeżeli pojawią się pytania dlaczego obawiam się że nie wyraża zgody na rozbudowę to odpowiem krótko."Z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu".pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 28.06.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Chodzi o coś innego,jak w tej sytuacji wygląda sprawa z mieszkańcami parteru?Jak ma się to do prawa własności ? Na uzyskanie PnB będziesz potrzebował "prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane". Odpowiedź na to czy coś dobudujesz znajdziesz więc w księdze wieczystej. Są w zasadzie takie możliwości: 1) Jest jedna księga wieczysta na działkę i dom, dwie rodziny mają nieruchomość na współwłasność a podział w użytkowaniu na "parter i piętro" to umowa pomiędzy nimi. Do złożenia wniosku na PnB potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. 2) Mieszkania zostały formalnie wydzielone i założono na nie oddzielne księgi wieczyste. Trzecia księga opisuje majątek wspólny: działkę i te części budynku które nie zostały przyporządkowane do mieszkań. Dalsza odpowiedź zależy od tego, czy strych został wydzielony do w KW "piętra" czy pozostał w KW "części wspólnej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts