Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BRONPI wkłady kominkowe, prośba o opinię

odzia_n

Recommended Posts

Czy ktoś może cokolwiek napisać o wkładach kominkowych hiszpańskiej firmy podanej w temacie ? Zastanawiam się, czy zdecydowac się akurat na te firmę, mają całkiem niezłe ceny. Potrzebuję wkład o szerokości co najmniej 100 cm i z możliwością DGP.Myślałam o Hajduku, ale firma kominkowa proponuje Bronpi.

• 10 months później...

Piękne te kominki, lecz cenowo poza moim zasięgiem, niestety :(

A czy mógłby Pan doradzić, jakiego wkładu w ogóle szukać. Nie znamy się na tym, a wiadomo co sprzedawca to co innego poleca ;)

Dom, parterówka, 120 m kw. Kominek ma być rekreacyjny i również DGP (dorywczo, bo normalnie ogrzewanie gazowe). Jaka moc powinna być, stalowy czy żeliwny, czy z szamotem, szybrem itd. Czy koniecznie wkład musi być od razu pod dgp, czy można samemu (z fachowcem) potem "dorobić" to dgp??

Ja tylko uznaje wkłady kominkowe stalowe z paleniskiem wyłożonym szamotem, względnie innym materiałem do tego przystosowanym.

Dlaczego? to już jest opisane na tym forum

Niektóre wkłady mają "trzeci płaszc" tak zwany dystrybutor gorącego powietrza. Ułatwia on w pewnych sytuacjach "złapanie" goracego" powietrza i następnie rozprowadzenia go już indywidualnym dgp do innych pomieszczeń.

Ważnym jest w jakim dużym pomieszczeniu będzie stał kominek, jaka jest duza powierzchnia pomieszczeń otwartych, itp.

Wkład kominkowy z reguły około 30% ciepła oddaje szybą. To trzeba wziąść pod uwagę. Do takiej powierzchni zastosowałbym maksymalnie wkład 10 KW (NOMINALNĄ)

Naprawdę trudno precyzyjnie i odpowiedzialnie odpowiedzieć na pytania, mając tak mało informacji.

Przykładowo ten wkład jest za duży do niektórych sytuacji. A przecież to w sumie malutka szyba, ale głębokość czyli wielkość paleniska jest spora...

http://www.owo.pl/12,pl_kominki-unico-hermes-12.html

a znów w tym wkładzie głębokość paleniska jest malutka, jednak szyba a co za tym idzie wysokość paleniska jest spora:

http://www.owo.pl/11,pl_kominki-unico-hermes-10-z-modern.html

a moce tych dwóch wkładów są zbliżone, prawie jednakowe.

Edytowane przez bohusz

Tutaj znalazłem troche informacji:

http://www.kwl.pl/wadliwy-wklad-kominkowy-londres-firmy-bronpi.htm

BRONPI wkłady kominkowe

Przyznam, ze cena wydała mi się zbyt atrakcyjna. Tym bardziej ze to wyrób z dalekiej Hiszpanii, gdzie pracowników prawdopodobnie opłacają godziwie.

Edytowane przez bohusz

Witam.

I znowu w opozycji...z przedmówcą...

Pierwszy kontakt z tą marką...telefon od znajomego z branży - Uwaga,odsyłam wkład do importera z powodu...totalnego badziewia jakie przyszło do mnie na "palecie".

Osobiste wrażenia po oglądnięciu na żywo oferty rynkowej - brzydota i totalne nieporozumienie względem naszego rynku, klimatu i sposobu użytkowania przez polskiego klienta...

Ale w myśl zasady - wszystko co tańsze "siesprzeda" - rzecz dobra dla sprzedawcy.

Pozdrawiam.

Znam wartość techniczną tych wkładów z praktyki i uważam, iż nie są złe w stosunku do ceny. Oczywiście można także zastosować wkłady kominkowe Arysto np. Arysto A10 (80x51). Cenasamego wkładu wyniesie lekko ponad 4000 złotych wraz z dostawą. warto jednak pomyśleć, by zlecić komplesową budowę kominka jednej firmie - jest to rozwiązanie najtańsze i najbezpieczniejsze.