odzia_n 28.06.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Czy ktoś może cokolwiek napisać o wkładach kominkowych hiszpańskiej firmy podanej w temacie ? Zastanawiam się, czy zdecydowac się akurat na te firmę, mają całkiem niezłe ceny. Potrzebuję wkład o szerokości co najmniej 100 cm i z możliwością DGP.Myślałam o Hajduku, ale firma kominkowa proponuje Bronpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 16.05.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Podnoszę temat na temat kominków Bronpi, spodobał mi się taki http://www.allegro.pl/item1035167075_kominki_wklad_bronpi_londres_zgierz_lodz.html. Kominek ma być do grzania rekreacyjnego oraz DGP tak dorywczo. Parterówka, 120 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.05.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Nie znam tych wkładów. Cena jest według mnie atrakcyjna. U nas wkłady szerokie są dużo droższe, jednak to zupełnie inne rozwiązania technologiczne:http://www.owo.pl/pl_kominki-caminetti-montegrappa,64.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 16.05.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Piękne te kominki, lecz cenowo poza moim zasięgiem, niestety A czy mógłby Pan doradzić, jakiego wkładu w ogóle szukać. Nie znamy się na tym, a wiadomo co sprzedawca to co innego poleca Dom, parterówka, 120 m kw. Kominek ma być rekreacyjny i również DGP (dorywczo, bo normalnie ogrzewanie gazowe). Jaka moc powinna być, stalowy czy żeliwny, czy z szamotem, szybrem itd. Czy koniecznie wkład musi być od razu pod dgp, czy można samemu (z fachowcem) potem "dorobić" to dgp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.05.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 (edytowane) Ja tylko uznaje wkłady kominkowe stalowe z paleniskiem wyłożonym szamotem, względnie innym materiałem do tego przystosowanym.Dlaczego? to już jest opisane na tym forum Niektóre wkłady mają "trzeci płaszc" tak zwany dystrybutor gorącego powietrza. Ułatwia on w pewnych sytuacjach "złapanie" goracego" powietrza i następnie rozprowadzenia go już indywidualnym dgp do innych pomieszczeń.Ważnym jest w jakim dużym pomieszczeniu będzie stał kominek, jaka jest duza powierzchnia pomieszczeń otwartych, itp.Wkład kominkowy z reguły około 30% ciepła oddaje szybą. To trzeba wziąść pod uwagę. Do takiej powierzchni zastosowałbym maksymalnie wkład 10 KW (NOMINALNĄ) Naprawdę trudno precyzyjnie i odpowiedzialnie odpowiedzieć na pytania, mając tak mało informacji. Przykładowo ten wkład jest za duży do niektórych sytuacji. A przecież to w sumie malutka szyba, ale głębokość czyli wielkość paleniska jest spora...http://www.owo.pl/12,pl_kominki-unico-hermes-12.html a znów w tym wkładzie głębokość paleniska jest malutka, jednak szyba a co za tym idzie wysokość paleniska jest spora:http://www.owo.pl/11,pl_kominki-unico-hermes-10-z-modern.html a moce tych dwóch wkładów są zbliżone, prawie jednakowe. Edytowane 16 Maja 2010 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.05.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 (edytowane) Tutaj znalazłem troche informacji:http://www.kwl.pl/wadliwy-wklad-kominkowy-londres-firmy-bronpi.htm BRONPI wkłady kominkowePrzyznam, ze cena wydała mi się zbyt atrakcyjna. Tym bardziej ze to wyrób z dalekiej Hiszpanii, gdzie pracowników prawdopodobnie opłacają godziwie. Edytowane 16 Maja 2010 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 16.05.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Jakość wkładów Bronpi jest naprawdę przyzwoita, cena - bardzo atrakcyjna. Generalnie można powiedzieć, iż relacja jakości do ceny jest korzystna dla kupującego. Zamontowaliśmy już wiele tych wkładów bez żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.05.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Witam.I znowu w opozycji...z przedmówcą...Pierwszy kontakt z tą marką...telefon od znajomego z branży - Uwaga,odsyłam wkład do importera z powodu...totalnego badziewia jakie przyszło do mnie na "palecie".Osobiste wrażenia po oglądnięciu na żywo oferty rynkowej - brzydota i totalne nieporozumienie względem naszego rynku, klimatu i sposobu użytkowania przez polskiego klienta...Ale w myśl zasady - wszystko co tańsze "siesprzeda" - rzecz dobra dla sprzedawcy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 17.05.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Znalazłam już też tą informację o wadliwych tych kominkach bronpi. A czy wa takim razie jest szansa dostać przyzwoity kominek w tym stylu, szeroki na ok. 80 cm i więcej w cenie tej przyzwoitej, czyli do 4, 5 tys??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 18.05.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 O Arysto pytaj. Ten szeroki na 80 cm będzie kosztował niedużo ponad 5 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 18.05.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 18.05.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Wadliwe wkłady Bronpi były rzekomo kilka lat temu. Aktualnie wkłady prezentują przyzwoitą jakość europejską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 18.05.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Wyżej cytowany art. był z maja 2009 roku więc w miarę świeży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 18.05.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Znam wartość techniczną tych wkładów z praktyki i uważam, iż nie są złe w stosunku do ceny. Oczywiście można także zastosować wkłady kominkowe Arysto np. Arysto A10 (80x51). Cenasamego wkładu wyniesie lekko ponad 4000 złotych wraz z dostawą. warto jednak pomyśleć, by zlecić komplesową budowę kominka jednej firmie - jest to rozwiązanie najtańsze i najbezpieczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 18.05.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 A czy może mi Pan pokazać ten kominek Arysto o którym Pan piszę, bo nie mogę znaleźć takiego szerokiego na 80 cm, na stronie arysto są 97 cm i za 7 tys zł niemalże. Będę wdzięczna za linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paseczek 23.05.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Też zastanawiam się nad takim wkładem. Może ten? http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=86&products_id=2323 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 25.05.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Bardzo fajny ten kominek, te Kratki to dobra firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paseczek 27.05.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Nie mam pojęcia, wydaje się OK, ale o kominkach wiem prawdopodobnie tyle co Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts