wianek 28.06.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Cześć, korzystam z tego, że mąż jest użytkownikiem Forum i wysyłam w świat zapytanie na temat Waszych doświadczeń z postawieniem i zabudowaniem kominka. W czym rzecz: chcemy kupić, podłączyc i obudować kominek w naszym 30m salonie (mały!). Jak już zdążyłam się zorientować koszt robocizny może być bardzo różny, w zależności od skomplikowania kominka. Nasz kominek ma być obudowany w najprostszy z możliwych sposobów: rygipsem, bez ozdób z kamienia, drewna itp. Czy w takim przypadku można zejść z robocizną poniżej 1000zł?... pozdrawiam i dziękuję za wpisy do tego tematu Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgluza 28.06.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Obudowa z karton-gipsu to niekoniecznie najprostsza praca wszystko zależy od kształtu obudowy. Moja firma za montaż typowej obudowy z supermarketu (obudowa kamienna + kapa z karton-gipsu)bierze 900zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 28.06.2009 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Witam, czy montuje Pan kominki w okolicach Wrocławia? My jesteśmy z Jordanowa Śląskiego (25km na południe od Wrocławia, przy drodze nr 8 ).Czy może Pan określić jakie są koszty materiałów do zamontowania kominka (oprócz wkładu i obudowy), tzn. niezbędne materiały izolacyjne, rura, kratki.Proszę podać o namiar do siebie, jeśli zajmuje sie Pan montażem w ww. okolicach.PozdrawiamAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgluza 29.06.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Niestety jestem z okolic Kielc, więc montaż w Państwa okolicy byłby nieopłacalny(przynajmniej dla Państwa). Zdecydowanie polecam ekipy z okolic.Co do materiałów to:profile do suchej zabudowy + wkręty ( 6szt x 4m) = około40zł2szt. karton-gips 80złwełna 6m2 200złkolanko regulowane + 1mb rury 200złtaśma aluminiowa 50mb 30złuszczelniacz do 1500C 15złkratka 80-120zł [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 29.06.2009 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Dzień dobry, bardzo dziękuję za pomoc w wyliczeniu materiałów Faktycznie, przyjazd z Kielc w celu budowy kominka byłby kosztowny Ale zdziwiłby się Pan, bo na naszym osiedlu domek sąsiadki stawiała ekipa właśnie z Kielc. Na działce obok buduje ekipa z Nowego Targu, a kanalizację w gminie kładzie firma z Nowego Sącza... Widać firmy na Dolnym Śląsku nie są tak konkurencyjne... Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 30.06.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Temat kominka przerabiałam/przerabialiśmy kilka miesięcy temu.http://forum.muratordom.pl/post3197956.htm?highlight=#3197956 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 06.07.2009 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam, dziękuję za informacje. Na razie jesteśmy na etapie ustaleń z fachowcem od wykończeniówki, który montuje i obudowuje kominki, cena za całość 1000-1200zł. Nasz kominek ma być prosty, więc cena nie jest wygórowana. Mam nadzieję, że z kominka będziemy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 07.07.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Na razie jesteśmy na etapie ustaleń z fachowcem od wykończeniówki, który montuje i obudowuje kominki, cena za całość 1000-1200zł. Wołając (zapraszając) fachowca od kominków też oczekiwaliśmy ceny 1000-1500 (to jest dobra cena) niestety nasz fachowiec miał baaaaardo wygórowaną cenę, za samą robociznę bardzo prostego kominka krzyknął 3.000 Budowa w okolicach Warszawy Tylko sobie krzyknął..... Nie skorzystaliśmy z jego usług (był za drogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danad1 27.07.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam, dziękuję za informacje. Na razie jesteśmy na etapie ustaleń z fachowcem od wykończeniówki, który montuje i obudowuje kominki, cena za całość 1000-1200zł. Nasz kominek ma być prosty, więc cena nie jest wygórowana. Mam nadzieję, że z kominka będziemy zadowoleni Jestem też z Wrocławia, czy możesz podać na priv namiary na fachowców co będą robić tę zabudowę kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 27.07.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Kiedyś na forum przeczytałem takie słowa w pierwszym roku palimy w kominku z przyjemnością w drugim roku z obowiązku, a w trzecim roku najchętniej wyrzucilibyśmy cały ten kominek muszę powiedzieć że nie potrafiłem zrozumieć autora tych słów zrozumieć, myślałem że gość jakoś mało poważny jest, kominek taki uroczy mebel, grzeje, szaleją płomienie trzaska drewno w zimowe wieczory, przyjemny zapach drewna itd itd ..... tak się złożyło że już 2 zimy użytkowałem mój kominek i muszę powiedzieć że może jeszcze nie jestem na etapie aby zdemontować tą dyskusyjną ozdobę salonu ale dochodzę do wniosku że autor w/w słów miał jednak wiele racji radzę się dobrze zastanowić nad tym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 28.07.2009 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Też to czytałem Żona nie chce mieć kotłowni w salonie, czyli będę tam palił tylko rekreacyjnie dla zrobienia nastroju, ewentualnie na początku jesieni żeby tylko przepalić Ja się upierałem przy rozprowadzeniu powietrza, ale żona znowu wygrała hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 29.07.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 wianek napisa łŻona nie chce mieć kotłowni w salonie, czyli będę tam palił tylko rekreacyjnie dla zrobienia nastroju, ewentualnie na początku jesieni żeby tylko przepalić Ja się upierałem przy rozprowadzeniu powietrza, ale żona znowu wygrała hehe No to wyjaśnij mi proszę co cię pcha w to kominkowe szaleństwo ?? jeżeli w miarę tani kominek będzie kosztował powiedzmy z 3500 zł, to nie lepiej zainwestować w miarę przyzwoity piec na drewno ? czy nie lepsza KOZA? mniej kłopotu z montażem, z tego co czytałem na forum to bardzo dobrze sprawdza się to "grzejące zwierze" a jak cię zdenerwuje to zdemontujesz i po temacie, kozę sprzedasz na Allegro a sprzątania zagrody nie będzie wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 30.07.2009 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 a nastrój kto będzie robił? Mamy co z piecem na pelety, tak więc powinno być w miarę tanio, kominek tylko do ozdoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 31.07.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 wianek napisał a nastrój kto będzie robił? oczywiście Ty z żonką no i dobra buteleczka wina i palące się drewniane szczapy np w takim czymś http://dovre.com.pl/?mod=tf&id=piece_425GM lub http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-100/ jakoś nie widzę różnicy czy się pali w kominku czy też w takim eleganckiej kozie jak w podanych linkach oczywiście wiem wiem nad gustami się nie dyskutuje, zrobisz jak uważasz ale ja osobiście zamiast kupować wkład kominkowy lichego producenta do okazjonalnego palenia, wydając kasę na obudowę wolał bym wyłożyć kasę na taki piecyk, mniej kłopotu z montażem a mam produkt z górnej półki, ale tak jak napisałem wyżej "nad gustami się nie dyskutuje" pozdrawiam i życzę powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fux1 01.08.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Koza, koza, koza!!!Kominek to bród na sufitach i ścianach.Od roku mam to: http://austroflamm.com/pl/Produkte/Kaminoefen/Glass sprawdził sie rewelacyjnie.Potrzebowałem na sezon, długi, 8 m3 drewna. Ogrzał bez problemu 105 m kw na jednej kondygnacji nawet przy -24CWażna zaleta. Posiada 2 opcje na wyprowadzenie spalin i ZASILANIE POWIETRZEM Z ZEWNĄTRZ.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wianek 03.08.2009 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts