Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINEK W SYPIALNI

Gość Mruczka

Recommended Posts

Nigdzie nie wyczytałem aby były przeciwskazania do kominka w sypialni. Właściwie to mozna spać w salonie i chyba niektórzy przysypiają. :oops:

Dobra rada: to tam gdzie jest kominek to chyba musi być komin :p . To taka budowla po której wchodzi Świety Mikołaj. A swoją drogą są sypialnie o powierzchni 8-10 m2 - kominek musiałby być taki mikro, eeeeee chyba lepiej zwykły grzejnik elektryczny. Sa takie imitujace kominki. Pozdrawiam kominkowo :D

Kominek z konieczności wychodzi mi w sypialni (20 m.kw) połączonej z salonem (taki niestety układ z kominem). Początkowo byłem wściekły i w ogóle byłem gotów z niego zrezygnować. Teraz po przejrzeniu dziesiątków projektów będę go jednak robił. Postanowiłem jednak trzymać się 2 pomysłów - konstrukcja naścienna , czyli jak najmniej wychodząca w sam pokój , bez żadnych barokowych gzymsów itp, a najlepiej w ogóle równo ze ścianą oraz oprócz czerpni powietrza dla kominka dodatkowa nieduża kratka wentylacyjna.

Kominek z konieczności wychodzi mi w sypialni (20 m.kw) połączonej z salonem (taki niestety układ z kominem). Początkowo byłem wściekły i w ogóle byłem gotów z niego zrezygnować. Teraz po przejrzeniu dziesiątków projektów będę go jednak robił. Postanowiłem jednak trzymać się 2 pomysłów - konstrukcja naścienna , czyli jak najmniej wychodząca w sam pokój , bez żadnych barokowych gzymsów itp, a najlepiej w ogóle równo ze ścianą oraz oprócz czerpni powietrza dla kominka dodatkowa nieduża kratka wentylacyjna.

Mam kominek (a dokładnie wkład kominkowy) w tzw. pokoju gościnnym, który z powodu remontu części domu przez całą ostatnią zimę używaliśmy jako sypialnię. Teraz sypiamy w sypialni i żałujemy, że nie zrobiliśmy sobie drugiego kominka właśnie tam. Niewiele jest tak relaksujących momentów jak zasypianie przy ognisku. Należy tylko zadbać o bardzo dobry system kominowy (my musimy nad tym jeszcze popracować - przy mglistej, niżowej pogodzie otwierając drzwiczki kominka czasami dostaje się do pokoju trochę dymu). Druga sprawa to pozbywanie się popiołów. Dobrze byłoby mieć zsyp na popiół bezpośrednio pod kominkiem np. w piwnicy. Częste używanie tego sprzętu zawsze pozostawia jakieś ślady w pokoju. Ale i tak warto!