Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przymus uzgodnienia z ZUDem POŚ

Valdi12

Recommended Posts

Sądziłem, że skoro:

Art. 29. Ustawy Prawo Budowlane

1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

3) indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;

to wszystko w try miga załatwię zgłoszeniem tylko...

A tu przykra niespodzianka.Wydział Architektury na stronie formatu A4 nałożył na mnie tyle obowiązków do wykonania, że procedura ta okazała się niczym nie rózniąca się od zwykłego pozwolenia na budowę ( czegokolwiek) :roll:

Najważniejszy to uzgodnienie projektowanej dokumentacji z ZUDem co w moim przypadku oznacza na dzień dobry koszty circa about 1500 złociszów.Budynek już jest użytkowany a nie mógłem wcześniej jednym sumptem projektowym załatwić sprawy wszystkich przyłączy.

Mam pytanie : czy ktoś przechodził procedurę uzyskania pozwolenia na POŚ ?Wertowałem ustawę na którą oni w piśmie do mnie sie powołują - właściwie to nie jest wyrażnie powiedziane że takowa inwestycja wymaga uzgodnienia dokumentacji.Widze pewną furtkę do polemiki z Wydziałem...

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zreferuję sprawę. W postanowieniu ( po rozpatrzeniu mojego zgłoszenia ) Wydział zobowiazał mnie do:

uzgodnienie projektownej oczyszczalni przez ZUDP na podst art.27 ust 2 ustawy z dnia 17 maja 1989r. Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. Nr 240 , poz 2027 z 2005r. -z pózn.zm.)

Ustawa powyższa definiuje "sieci uzbrojenia terenu " jako wszelkiego rodzaju nadziemne , naziemne i podziemne przewody i urządzenia : wodociągowe, kanalizacyjne, gazowe, cieplne, telekomunikacyjne, elektroenergetyczne i inne, z wyłączeniem urzadzeń melioracji szczegółwych , a także poziemne budowle, jak tunele, przejścia , parkingi, zbiorniki itp.(art.2 pkt 11).W jej świetle sieciami uzbrojenia terenu są nie tylko podzimne przewody ( kanalizacyjne i inne ), ale i poziemne urządzenia ( kanalizacyjne I inne ). Do urządzeń takich zalicza się również przydomowe oczyszczalnie ścieków.

Przejrzałem tę ustawę i w moim przekonaniu argumentacja Wydziału jest niezasadna. Po pierwsze w żadnym jej miejscu nie ma śladu o POŚ. Ustawodawca miał na myśli ewidencjonowanie wszelkich sieci i zbiorników i owszem ale chyba bardziej na terenie ogólnym ( na którym bez przerwy coś się może remontować i właściciel jednych mediów rozkopując teren w jednym miejscu uszkodził by inne sieci - nie mając o tym informacji. Tego typu sytuacja nie może mieć miejsca w moim przypadku - na terenie prywatnym. Oczywiście zdaję sobię sprawę że to bardzo naciągana teza ale poza tym inspiracją moich dalszych wątpliwości jest też ten topic:

http://forum.muratordom.pl/pompa-ciepla-zgloszenie-czy-pozwolenie,t162286.htm

Słuszna wydaje mi się argumentacja eSiwego12 odnośnie sieci, zwłaszcza :

Kolektor PCi z definicji, nie jest siecią techniczną, ani siecią uzbrojenia terenu – pojęcie sieć zawiera w sobie wymóg połączenia kilku odbiorców

ponieważ rzeczywiście ustawa precyzuje:

Art. 1. Ustawa reguluje sprawy dotyczące:

4) inwentaryzacji i ewidencji sieci uzbrojenia terenu;

14) geodezyjnej ewidencji sieci uzbrojenia terenu – rozumie się przez to uporządkowany zbiór danych przestrzennych i opisowych sieci uzbrojenia terenu, a także informacje o podmiotach władających siecią;

Znalazłem jescze coś takiego :

Rozdział 5

Inwentaryzacja i ewidencja sieci uzbrojenia terenu

Art. 27. 1. Sieć uzbrojenia terenu podlega inwentaryzacji i ewidencji.

2. Inwestorzy są obowiązani:

1) uzgadniać usytuowanie projektowanych sieci uzbrojenia terenu z właściwymi starostami;

2) zapewnić wyznaczenie, przez jednostki uprawnione do wykonywania prac geodezyjnych, usytuowania obiektów budowlanych wymagających pozwolenia na budowę, a po zakończeniu ich budowy – dokonanie geodezyjnych pomiarów powykonawczych i sporządzenie związanej z tym dokumentacji.

Czy logicznie rozumując, skoro POŚ jest inwestycją nie wymagającą pozwolenia na budowę , tylko zgłoszenia ( no i nie jest siecią ) to tym bardziej mam więcej argumentów w ręku?

Wydział w/g mnie na siłę stara się "podciągnąć" POŚ pod argument "kanalizacyjne i inne". Przecież kolektor w PCI też można określić "podziemnym urządzeniem".

Zdaję sobie też sprawę, że nie ma szans żeby przekonać Wydział do mojej interpretacji jeszcze na etapie prowadzonego postępowania. Z pewnością nie odbędzie się bez złożenia zażalenia do wojewody a ponieważ to ta sama sitwa - to czekać mnie może skargado WSA. Czy moje przemyślenia mają sens? Czy uda mi się też przekonać do tego sędzię z WSA?

rozumujesz i podpierasz się jak najbardziej logiczną i stosowaną interpretacją. W Twoim wypadku w zupełnosci powinna wystarczyć obowiązkowa do zgłoszenia zakończenia budowy inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza.

Jeśli masz czas i pieniądze - walcz. Moim zdaniem masz rację

Jesli nie masz czasu albo pieniędzy poddaj się i zrób ten nieszczęsny ZUD

Co do braku obowiazku uzyskania ZUDU dla inwestycji na zgłoszenie to nie jest jednak tak, że inwestycja na zgłoszenie nie wymaga ZUDU. Przyłącza zgodnie z PB można wykonywać na zgłoszenie ale ZUDowi podlegają

pzdr.

Cały problem wynika prawdopodobnie z faktu, że w PnB (WZ) inaczej rozwiązany był projekt kanalizacji (odpływu) ścieków – pewnie do sieci kanalizacyjnej, czyli zmiana wcześniejszych uzgodnień ZUDU.

Jeśli tak jest, to spełnij wymagania i ciesz się jak przyjmą zgłoszenie o zakończeniu budowy bez zastrzeżeń.

sS

powinna wystarczyć obowiązkowa do zgłoszenia zakończenia budowy inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza.

Ale własnie zwróciłem też i na to uwagę:

2) zapewnić wyznaczenie, przez jednostki uprawnione do wykonywania prac geodezyjnych, usytuowania obiektów budowlanych wymagających pozwolenia na budowę, a po zakończeniu ich budowy – dokonanie geodezyjnych pomiarów powykonawczych i sporządzenie związanej z tym dokumentacji.

POS nie wymaga pozwolenia na budowę więc i nakaz wynikający z tej Ustawy co do zasady nie powinien mnie więc dotyczyć.

Cały problem wynika prawdopodobnie z faktu, że w PnB (WZ) inaczej rozwiązany był projekt kanalizacji (odpływu) ścieków – pewnie do sieci kanalizacyjnej, czyli zmiana wcześniejszych uzgodnień ZUDU.

Jeśli tak jest, to spełnij wymagania i ciesz się jak przyjmą zgłoszenie o zakończeniu budowy bez zastrzeżeń.

Nie wspomniałem wcześniej, że w postanowieniu Wydział poinformował mnie , że :

Realizacja przydomowej oczyszczalni ścieków na podstawie atkualnego pozwolenia na budowę budynku i zatwierdzonego projektu budowlanego , według którego ścieki miały być odprowadzone do szczelnego bezodpływowego zbiornika , należy uzyskać, cecyzje o zmianie pozwolenia na budowę z uwagi na istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego

Od razu im napisałem a teraz i Wam wyjaśniam: budynek jest juz w użytkowniu,( ok 6 lat) także z tego to ja im się mogę najwyżej roześmiac w twarz :

ciesz się jak przyjmą zgłoszenie o zakończeniu budowy bez zastrzeżeń

Inna sprawa , ze w okolicy nie ma kolektora sanitarnego i wszyscy posiadają szamba albo inwestują w POŚ. Jednakże budowa takiego kolektora jest w planach miasta do 2013 roku i wtedy na pewno nikt juz nie uzyska akceptacji co do realizacji POŚ. Zwłaszcza, że wodociągi należą do miasta a w Ratuszu nie są raczej zainteresowani stratą pieniędzy.Dlaczego stratą spytacie? Otóz do tej pory korzystamy z wodociągu gminnego, gdzie cena za m3 H2O wynosi 2 zł .Po wybudowniu kanalizacji automatycznie zostaniemy zmuszeni do zmiany dostawcy wody ( i kanalizacji ).Cena łączna - ok 9zł za m3 :cry:

Reasumując skoro nie było wczesniejszych uzgodnień ZUDu to ...

Co do braku obowiazku uzyskania ZUDU dla inwestycji na zgłoszenie to nie jest jednak tak, że inwestycja na zgłoszenie nie wymaga ZUDU. Przyłącza zgodnie z PB można wykonywać na zgłoszenie ale ZUDowi podlegają

Ale mówimy o czym ? o przyłączach do miejskiej sieci kanalizacyjnej (przykanalikach ) czy dalej o POŚ?

Jeśli masz czas i pieniądze - walcz. Moim zdaniem masz rację

Jesli nie masz czasu albo pieniędzy poddaj się i zrób ten nieszczęsny ZUD

No własnie- właśnie analizuję i porównuję koszty. Nieszczęsny ZUD to w sumiePikuś, ważne są jego składniki : mapka dcp. , projekt uprawnionego branżysty, inwentaryzacja geodezyjna- czyli tak jak pisałem wcześniej:

oznacza na dzień dobry koszty circa about 1500 złociszów.

Czy koszty sądowe w WSA przewyższą tę kwotę? Ustalam to własnie... :wink:

z tego wynika że obiekty wymagajace PnB wymagają też wyznaczenia przez geodetę - wpis w dzienniku budowy. Poś nie musisz wyznaczać, ale zgłaszajac zakończenie prac inwentaryzację tego co narysowałeś w zgłoszeniu musisz załączyć - to jest w Twoim interesie - Posadowienie POŚ też jest okreslone przepisami i jeśli wg inwentaryzajci okaże sie ze coś jest nie tak nadzór może nakazać Ci zmiany - doprowadzenie do stanu, który bedzie zgodny z przepisami

POS nie wymaga pozwolenia na budowę więc i nakaz wynikający z tej Ustawy co do zasady nie powinien mnie więc dotyczyć.

Nakaz wyznaczenia - ale nie inwentaryzjacji wykonanego uzbrojenia

Nie wspomniałem wcześniej, że w postanowieniu Wydział poinformował mnie , że :

Realizacja przydomowej oczyszczalni ścieków na podstawie atkualnego pozwolenia na budowę budynku i zatwierdzonego projektu budowlanego , według którego ścieki miały być odprowadzone do szczelnego bezodpływowego zbiornika , należy uzyskać, cecyzje o zmianie pozwolenia na budowę z uwagi na istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego

Od razu im napisałem a teraz i Wam wyjaśniam: budynek jest juz w użytkowniu,( ok 6 lat) także z tego to ja im się mogę najwyżej roześmiac w twarz :

i tu jest pies pogrzebany - nie mozesz jednocześnie mieć szamba (obowiazujace użytkowanie) i POŚ. Albo albo - Stad urząd zaproponował Ci zmianę pozwolenia na budowę, które ujż obowiazuje

Ale mówimy o czym ? o przyłączach do miejskiej sieci kanalizacyjnej (przykanalikach ) czy dalej o POŚ?

moje wytłumaczenie miało na celu uzmysłowić Ci, że to nie jest tak ,że jeśli coś jest na zgłoszenie to z automatu nie wymaga ZUDu.

w świetle przedstawionych tutaj faktów uważam, że bez PnB się nie obejdzie. sSiwy co Ty na to ?

Przyznam, ze nie rozumiem:

- ten budynek jest użytkowany i ma aktualne PnB?

- to czego dotyczy PnB ?

Jeśli budowa nie została formalnie zakończona (brak zgłoszenia), to nie wiem czy wiesz, ale grozi Ci wysoka kara za „samowolne użytkowanie”.

O tym czy zmiana jest istotna czy nie – decyduje architekt (PB, Art.36a.6) – czyli teoretycznie wystarczy że naniesie odpowiednie zmiany na projekcie.

Ale z zastrzeżeniem, że w WZ lub MPZP nie ma nakazu lub zakazu w tym zakresie. W zasadzie w tym przypadku decydują zapisy WZ lub MPZP.

Oczywiście – moim zdaniem.

sS

PnB pewnie jest na budynek i szambo i faktycznie zmiana pozwolenia jest możliwa jeśli nie ma jeszcze zgłoszenia do uzytkowania. Tu zmiana dotyczyłaby zakresu mówiącego o odprowadzeniu ścieków. Moim zdaniem istotna, bo zmieniajaca zagospodarowanie działki - inne urządzenie zapewne w innym miejscu szambo/POŚ.

Jeśli domek ma użytkowanie a plan/WZ nie zabrania POŚ to jaką procedurą to przeprowadzić powinien wiedzieć urzednik w starostwie.

jeszcze co do ZUDU. Skad kwota 1500 ? Poza tym POŚ będzie tylko n działce właściciela wiec wystarczatylko podpis kierownika ZUDu - Posiedzenie powinno być zbędne

Trochę jestem skołowany, bo jako nowy na forum nie grypsuję jeszcze tak swobodnie skrótowcami. :o Oświećcie mnie więć co tego czym jest PnB?

Jeśli budowa nie została formalnie zakończona (brak zgłoszenia), to nie wiem czy wiesz, ale grozi Ci wysoka kara za „samowolne użytkowanie”.

Mieszkam w tym budynku już 6 lat, i w tamtym czasie został oddany do uzytkowania zgodnie z wymogami wszystkich procedur.Na projekcie swego czasu była umieszczona adnotacja :

ścieki będą odprowadzone do już istniejącego szamba

Było to spowodowane tym, iż na przedmiotowej działce juz istnieje jeden budynek meszkalny ( który właśnie posiadał już szambo). Takze w chwili obecnej do tego jednego zbiornika odprowadzane są scieki z obu budynków mieszkalnych. Nie pytajcie nawet jak doszło do tego, ze na jednej dzialce są dwa domy... :lol:

Wydaje mi się że nie ma przepisu zabraniającego mi w tej chwili rezygnację z użytkownia szamba i wybudowanie POŚ.

Poś nie musisz wyznaczać, ale zgłaszajac zakończenie prac inwentaryzację tego co narysowałeś w zgłoszeniu musisz załączyć - to jest w Twoim interesie - Posadowienie POŚ też jest okreslone przepisami i jeśli wg inwentaryzajci okaże sie ze coś jest nie tak nadzór może nakazać Ci zmiany - doprowadzenie do stanu, który bedzie zgodny z przepisami

OK, zrozumiałem. Dostosuję się więc.

jeszcze co do ZUDU. Skad kwota 1500 ?

Na kwotę 1500 pln składa się mapka dcp-500, inwentaryzacja powykonawcza-400, projekt POŚ wykonany przez osobe z uprawnieniami- 600.

Poza tym POŚ będzie tylko na działce właściciela wiec wystarczatylko podpis kierownika ZUDu - Posiedzenie powinno być zbędne

Oo, to jakieś nowe. Coś bliżej mozesz wskazać? Podstawa prawna, te sprawy...

To sugeruje, że budowy nie zakończono formalnie. A Ty piszesz, że budowa jest zakończona. :o

Co do podstawy prawnej uzgodnienia przez kierownika na ZUDZIe to nigdy jej nie szukałem :( Znam to z praktyki

dla rozluźnienia myślałem, że to ZUD chce Cie wykasować na 1500 a to koszta dokumentacji

Najważniejszy to uzgodnienie projektowanej dokumentacji z ZUDem co w moim przypadku oznacza na dzień dobry koszty circa about 1500 złociszów
Widać jak różna poże być interpretacja słowa pisanego

Jeszcze raz Panowie:

Oświećcie mnie więć co tego czym jest PnB?

Widać jak różna poże być interpretacja słowa pisanego

dokladnie tak, bo dalej mimo, że w moim przekonaniu wyjasniłem wszystko sSiwy nie zrozumial mnie. Sorry, bez urazy - nie jest moim zamiarem obrażanie kogokolwiek.

Powtórze jeszcze raz, mieszkam w tym domu juz 6 lat, procedura "oddania"( czy jak ją tam zwą w urzedach wszelakich) została przeprowadzona przeze mnie wedlug wszelkich ( nakazanych mi przez wszystkie urzędy miejskie) reguł.czyli na samym poczatku miałem mieć szambo. Jednakże teraz zaświtał w mojej glowie pomysł, że jednak może taniej będzie mi sie żyło jak będę miał POŚ -czy to jest zabronione w jakichkolwiek przepisach? Poza tym - argumentem na tak, co juz Wam wskazałem jest:

Jednakże budowa takiego kolektora jest w planach miasta do 2013 roku i wtedy na pewno nikt juz nie uzyska akceptacji co do realizacji POŚ. Zwłaszcza, że wodociągi należą do miasta a w Ratuszu nie są raczej zainteresowani stratą pieniędzy.Dlaczego stratą spytacie? Otóz do tej pory korzystamy z wodociągu gminnego, gdzie cena za m3 H2O wynosi 2 zł .Po wybudowniu kanalizacji automatycznie zostaniemy zmuszeni do zmiany dostawcy wody ( i kanalizacji ).Cena łączna - ok 9zł za m3

A więc zgodnie z PB złożyłem wniosek-zgłoszenie do Wydziału żeby takową inwestycje rozpocząć.

Cytat:

To sugeruje, że budowy nie zakończono formalnie. A Ty piszesz, że budowa jest zakończona.

Moim zdaniem ten tekst jest po prostu "gotowcem ", tekstem który zawsze zamieszcza jakis próżniak z Wydziału, któremu nie chce sie sprawdzić rzeczywistej sytuacji w innym wydziale UM.

A budowa jak najbardziej została zakończona formalnie.

PnB – pozwolenie na budowę.

Ja czytałem zapis, który cytowałeś z postanowienia.

Po tych wyjaśnieniach, wychodzi, że postanowienie nie dotyczy Ciebie.

Postanowienie posiada wadę prawną, bo odnosi się do sytuacji której nie ma.

Należy zakwestionować właśnie ten zapis.

Można również podnieść brzmienie przywołanego Art.27.2, tak jak słusznie zauważyłeś, że dotyczy to tylko obiektów budowanych na podstawie PnB.

Możesz również podnieść, ze nie zmieniasz istniejącej sieci kanalizacyjnej.

Dla zamieszania, można powołać się na PB:

Art. 29a.

1. Budowa przyłączy, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, wymaga sporządzenia

planu sytuacyjnego na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej

przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego.

2. Do budowy, o której mowa w ust. 1, stosuje się przepisy prawa energetycznego

albo o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.

3. Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się, jeżeli inwestor dokonał zgłoszenia, o którym

mowa w art. 30.

Po tych wyjaśnieniach, wychodzi, że postanowienie nie dotyczy Ciebie.

Postanowienie posiada wadę prawną, bo odnosi się do sytuacji której nie ma.

Należy zakwestionować właśnie ten zapis.

Że tez mi to nie przyszło do głowy... :o

Brawo - wygląda na to, że mam argumenty, aby niektórym w UM podnieść ciśnienie tętnicze.

W tej chwili sytuacja moja przedstawia sie następująco:

mialem termin do 29.06. na uzupełnienie wskazanych przez Wydział dokumentów- w tym najwazniejszego : uzgodnienie z ZUDem. Złożyłem wszystkie dokumenty oprócz decyzji Zudu. Jednocześnie zwróciłem się z prośbą, że z uwagi na czasochłonność całego procesu (czyli sporządzenia mapki dcp, uzgodnienia jej przez geodetę z ZUDem, potem zaprojektowanie na tej mapce przez projektanta POŚ i ponowne uzgodnienie całości z ZUDem)proszę o przesuniecie o miesiąc terminu . Jak znam życie ( i zakładam się o 1l metaxy ) Wydział z dziką satysfakcją uwali całe moje zgłoszenie nie pozwalając mi nawet na przedstawienie swoich argumentów odnosnie interpretacji PB.W związku z tym argumentacją taką przedstawię w odwołaniu do wojewody.Wspominałem już, że to ta sama sitwa? :evil:

Więc na pewno w skardze do WSA wytłumaczę wszystko jak trzeba...

Po co skarga. Po prostu piszesz na nowo zgłoszenie, lekko "zmienione" ujmując w nim wszystkie "zarzuty". Urząd musi to rozpatrzeć - w terminie 30 dni. :lol:

I albo nic nie napiszą albo dadzą kolejno "ciała". Procedura "skargi" jest dłuższa, a i tak będzie przywrócenie terminu.

Nikt, nigdzie nie napisał, ze nie można składać zgłoszeń "do skutku".

Po prostu piszesz na nowo zgłoszenie, lekko "zmienione" ujmując w nim wszystkie "zarzuty".

W gotowym druku zgłoszenia nie ma za dużo miejsca na wpisanie wiecej niż jednego zdania."Zarzuty" można by dopiero zmieścić w osobnym piśmie...

Nikt, nigdzie nie napisał, ze nie można składać zgłoszeń "do skutku".

Hmm, dobrze wiedzieć. Rozpatrzę oba warianty jak już będę pewny co wysokosci kosztów "zabawy" w WSA z tymi pajacami z Wydziału... 8) :lol:

Rozegrały się nowe zdarzenia i wygląda na to że los mi sprzyja...

Jak wspomnialem wcześniej, pismo z wymaganymi załącznikami ( w liczbie 7) nadałem pismem poleconym w dniu 29.06. w oddziale Poczty Polskiej. W dniu 07.07. otrzymałem pismo z Wydziału datowane na 02.07. z decyzją o wniesionym sprzeciwie wobec mojego zgłoszenia POŚ. :lol:

W związku z tym mam pytanie :

czy wymieniony powyżej art kpa działa w "obie " strony?Zakładam, że po prostu nim przyszła poczta w mojej sprawie nadgorliwy urzędasz uwalił sprawę z dziką satysfakcją - o czym zresztą wspominałem. :lol: Oczywiście ja już na drugi dzień napisałem odwołanie do wojewody.W piśmie wyjasniłem wskazując numer przesyłki poleconej, że wymagane ( większość )załączniki zostałe przeze mnie dostarczone. Powołując sie na art. 6 :lol: i 57 par 5 zawnioskowałem o umorzenie postępowaia i uchylenie decyzji organu I instancji.

Ciekawy jestem czy może Wydział w związku z art 132 kpa naprawi swoją decyzję czy pójdzie w zaparte ? I co w tej sytuacji może zrobić wojewoda? 8)