Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przymus uzgodnienia z ZUDem POŚ

Valdi12

Recommended Posts

aglig ? Dziękuję za pomoc i udział w dyskusji. Twoje argumenty są, widzę nie do odparcia. Jednakże siłą inercji powalczę dalej, choćby z tego tylko powodu, żeby tym łapówkarzom napsuć trochę krwi. Ale do rzeczy - bo dziś "koń" nerwowo poruszył łbem... :lol:

Najpierw jednak o tym , co zapomniałem zapodać we wcześniejszym poście.

Żeby nie mieszać z cofaniem się do poprzednich postów - po kolei:

1) w dniu 10.08. złożyłem wniosek do ZUDu:

Wniosek o uzgodnienie projektu

W związku z zamiarem budowy Przydomowej Oczyszczalni Ścieków na mojej posesji przy ulicy xx w X zostałem zobowiązany przez Wydział Architektury, Budownictwa i Urbanistyki w X postanowieniem z dnia xxx do uzgodnienia projektowanej oczyszczalni przez Zespół Uzgadniania Dokumentacji Projektowej.

W związku z powyższym składam mapkę geodezyjną z wrysowaną, projektowaną oczyszczalnią ścieków ( załącznik). Jednocześnie nadmieniam, że całość robót dotyczy inwestycji na terenie prywatnym , a przydomowa oczyszczalnia ścieków nie stanowić będzie sieci w rozumieniu przepisów:

„USTAWA z dnia 17 maja 1989 r. Prawo geodezyjne i kartograficzne. Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

11) sieci uzbrojenia terenu - rozumie się przez to wszelkiego rodzaju nadziemne, naziemne i podziemne przewody i urządzenia: wodociągowe, kanalizacyjne, gazowe, cieplne, telekomunikacyjne, elektroenergetyczne i inne, z wyłączeniem urządzeń melioracji szczegółowych, a także podziemne budowle, jak: tunele, przejścia, parkingi, zbiorniki itp."

Załącznik jak w piśmie

2) 21.08. otrzymałem :

W związku ze złożeniem do uzgodnienia dokumentacji projektowej dotyczącej obiektu: przy ulicy XX w X

w ZUDP Miasta x proszę o jej uzupełnienie w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma w zakresie : brak mapy do celów projektowych.

Jednocześnie zawiadamiam, że nie uzupełnienie braków w w/w terminie spowoduje pozostawienie wniosku bez uzgodnienia (podstawa prawna - art. 64).

...jak wspomniałem wcześniej zwykłym listem - nie poleconym.

3)Na powyższe odpisałem w dniu 28.08. :

W związku z otrzymaniem w dniu xx 2009r. pisma o sygn.XXX proszę o wskazanie podstawy prawnej nakładającej na mnie obowiązek złożenia wymienionego w tym piśmie dokumentu . Do mojego wniosku z dn.xx 2009r. dołączyłem już mapkę geodezyjną z wrysowaną projektowaną przydomową oczyszczalnią ścieków z zaznaczoną przewidywaną lokalizacją obiektu. Podkreślam ponownie, że całość robót dotyczy inwestycji na terenie prywatnym , a przydomowa oczyszczalnia ścieków nie stanowić będzie sieci w rozumieniu przepisów:

„USTAWA z dnia 17 maja 1989 r. Prawo geodezyjne i kartograficzne.

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

11) sieci uzbrojenia terenu - rozumie się przez to wszelkiego rodzaju nadziemne, naziemne i podziemne przewody i urządzenia: wodociągowe, kanalizacyjne, gazowe, cieplne, telekomunikacyjne, elektroenergetyczne i inne, z wyłączeniem urządzeń melioracji szczegółowych, a także podziemne budowle, jak: tunele, przejścia, parkingi, zbiorniki itp.”

Zgodnie z Art. 27. 1. Ustawy Prawo budowlane

„ 2. Inwestorzy są obowiązani:

2) zapewnić wyznaczenie, przez jednostki uprawnione do wykonywania prac geodezyjnych, usytuowania obiektów budowlanych wymagających pozwolenia na budowę, a po zakończeniu ich budowy – dokonanie geodezyjnych pomiarów powykonawczych i sporządzenie związanej z tym dokumentacji.

Gdy tymczasem :

„Zgodnie z art.29.1tej ustawy pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;”

Informuję, że po zakończonych pracach budowlanych zostanie wykonana geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza obiektu.

4)Wobec tego,że nic się nie działo w dniu 11.09. złożyłem na biuro podawcze UM pismo tej treści ( o tym nie wspomniałem we wcześniejszym poście ):

Proszę o odpowiedź na pytanie : z jakiego powodu do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi w sprawie mojego wniosku o uzgodnienie lokalizacji Przydomowej Oczyszczalni Ścieków złożonego w moim piśmie z dnia 10.08.2009r. ?

5)W zeszłym tygodniu 17.09.dostałem zwykłym listem to pismo ( datowane na 08.09.) :

W odpowiedzi na pismo z dnia xx 2009r w sprawie wskazania podstawy prawnej nakładającej obowiązek sporządzania projektów na mapach do celów projektowych informuję że, podstawę prawną stanowi § 9 art. 4 rozporządzenia Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa w sprawie geodezyjnej ewidencji sieci uzbrojenia terenu oraz zespołów uzgadniania dokumentacji projektowej z dnia 2 kwietnia 2001 r ( Dz. U. Nr 38, póz. 455). Ponadto, zgodnie z regulaminem ZUDP wprowadzonym zarządzeniem nr 23/2002 z dnia 1.02.2002r przez Prezydenta Miasta X dokumentacja projektowa powinna być autoryzowana i złożona w trzech egzemplarzach.

- Wraz z wersją papierową projektu należy dołączyć także wersję elektroniczną

projektowanej oczyszczalni ścieków § 9 art. 5 powyższego rozporządzenia.

- Uzgadnianie sieci uzbrojenia terenu będących przyłączami do budynku, w części

usytuowanej na nieruchomości, w stosunku do której prawo do dysponowania na cele

budowlane, o którym mowa w art. 3 punkt 11 ustawy Prawo Budowlane, przysługuje

wnioskodawcy. Uzgodnienie nie odbywa się na posiedzeniu zespołu uzgadniania

dokumentacji projektowej w trybie przewidzianym dla innych uzgodnień, następuje

poprzez wydanie opinii przez przewodniczącego.

- Powołane przez Pana przepisy Prawa Budowlanego nie mają odniesienia do

czynności związanych z uzgadnianiem projektowanego uzbrojenia terenu w ZUDP.

- Natomiast negowanie zaliczenia projektowanej przydomowej oczyszczalni ścieków

jako sieć została Panu szczegółowo uzasadniona w postanowieniu

UM z dnia xx.

Ponieważ do nich dotarło też w międzyczasie moje "ponaglenie"z 11.09. - "koń" wykonał nerwowy ruch łbem...bowiem dziś listem poleconym doręczono mi po południu pismo następujące:

W odpowiedzi na Pana pismo z dn.11.09.2009 informuje, iz odpowiedź została wysłana w dniu 8.09.09.Ponownie przekazuje pismo z odpowiedzią na Pana zapytania

I dostałem to pismo co wczesńiej przyszło zwykłym listem - wymienione w punkcie 5) Myśle, że po tym mozna domniemywać, że coś jest na rzeczy w tym, że tak drąże temat albo rzeczywiście się obudzili i postanowili odprzeć atak.

Jak wspomnialem powyższe pismo otrzymałem dziś 21.09. po południu a po porannej lekturze postu aglig'a zdążyłem napisać i złożyc na biuro podawcze pismo następujące:

W związku z art 2 ust 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej z dnia 6

września 2001 zwracam się z uprzejmą prośbą o wydanie i doręczenie mi

na podany wyżej adres kserokopii Regulaminu ZUDP wprowadzonego

zarządzeniem nr xx/2002 z dnia 12.02.2002 r. przez Prezydenta Miasta X .

No i poczekamy...

Czy mapa była aktualna ? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.

Trudno mówić o jej aktualnosci jak podczas skanowania zasłonięta była data.Jednakże mając na uwadze to :

bod_man napisał:

ostatnio bylem u geodety,z tym samym pytaniem. powiedzial ze mapa sytuacyjno wysokosciowa jest wazna bezterminowo o ile wykazuje aktualny stan rzeczy.

Własnie tak (czyli do pierwszej zmiany sytuacji w terenie).

Mogę stwierdzić , że jest na pewno aktualna bowiem od tamtej pory nic na mojej działce się nie działo - co jednakże nie ma to znaczenia dla urzedników z ZUDu, gdyż ich tylko interesują aktualne mapy do celów projektowych (o dacie zatwierdzenia max 2 miesiące ).Do zrobienia za circa about 400 PLn u pani w sekretariacie... 8)

Dobra,ale załóżmy, że pogodziłem sie już z wydatkiem na sporzadzenie mapki.Wykona mi takową profesjonalny geodeta i ponownie złożę dokumenty do zatwierdzenia. Ale co się może wydarzyć gdy uczynię to z ponownie własnoręcznie wrysowaną POŚ. :wink: Bo jakoś nie mogę dopatrzyć się wymogu sporządzenia takowego wrysowania przez profesjonalnego projektanta ( tu oświadczam dobitnie, że wobec takowych fachowców, ciężko także zarabiających na chlebuś nic nie mam...).

Na marginesie - kolega koleżanki tej (przemiłej skądinąd ) Pani w sekretariacie zrobi mi moment taki projekcik - zachęta? :o

I ciekawe co wymyśli na dniach Wydział Arch., który ciągle czeka na moje uzupełnienie dokumentów do zgłoszenia na POŚ? Na pewno konsultują się , jak pisałem wcześniej, ze sobą... :p

Na koniec : podaj proszę aglig linka do tego topicu z cytatem oskar0259 .

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://forum.muratordom.pl/mapka-sytuacyjno-wys-jak-dlugo-jest-wazna,t167916.htm

I przeczytaj uważnie rozporządzenie ministra, które ci cytowałam wyżej. Ma być mapa do celów projektowych aktualna i nigdzie nie pisze, ze projekt ma wykonywać uprawniona osoba. Tylko inwentaryzacje ma wykonywać geodeta.

• 2 weeks później...

No cóż, przegrałem bitwę ale mam nadzieję nie wojnę.Jak było do przewidzenia ; Wydział wniósł sprzeciw:

Wobec nieuzupełnienia dokumentów zawartych w ww. postanowieniu w dniu 02 lipca 2009 r. została wydana decyzja wnosząca sprzeciw w przedmiotowej sprawie, a w dniu 08 lipca 2009 r. do tut. Wydziału wpłynęło pismo (wysłane listem poleconym w dniu 29 czerwca 2009 r.) z brakującymi dokumentami wraz z prośbą o przedłużenie terminu uzupełnienia brakującego uzgodnienia ZUDP. W świetle powyższego w dniu 16 lipca 2009 roku uchylono powyższą decyzję i zmieniono termin uzupełnienia zgłoszenia do 17 sierpnia 2009 roku. W dniu 17 sierpnia 2009 roku Inwestor złożył kolejne pismo wnosząc o zmianę terminu uzupełnienia brakującego uzgodnienia ZUDP, do 17 września 2009 roku. Jednak w wyznaczonym terminie nie przedłożył brakującego uzgodnienia.

Z uwagi na nie uzupełnienie przez Inwestora uzgodnienia projektowanej oczyszczalni przez Zespół Uzgadniania Dokumentacji Projektowej należało orzec jak w sentencji niniejszej decyzji.

Przedłożenie brakującego uzgodnienia, umożliwi rozpatrzenie sprawy budowy ww. oczyszczalni ścieków w trybie ponownego zgłoszenia ich budowy.

Nie mam argumentów bo tak jak wspomniała aglig mapa do cełów projektowych projektowa musi być i szkoda tracić papieru na pisanie do wojewody i kasy na ewentualną skargę do WSA.

Ale odpowiedział mi ZUD na moją prośbę o przesłanie ich regulaminu :) :)

§1

1.Podstawą działalności Zespołu Uzgadniania Dokumentacji Projektowej, zwanego

dalej ;Zespołem" jest:

ustawa z dnia 17 maja 1989 roku - Prawo Geodezyjne i Kartograficzne Jednolity tekst Dz. U. z 2000 r. Nr 100 póz. 1086 i Nr 120 póz. 1268) zwana dalej ;ustawą".

Rozporządzenie Ministra Rozwoju Regionalnego i Budownictwa z dnia 2 kwietnia 2001 roku - w sprawie geodezyjnej ewidencji sieci uzbrojenia terenu oraz zespołów uzgadniania dokumentacji projektowej (Dz. U. Nr 38 póz. 455) zwane dalej rozporządzeniem.

Zarządzenie nr xx /.0P2..Regulamin Pracy ZUDp .Prezydenta Miasta X z dn. Xx zwane dalej zarządzeniem.

§3

Do zadań Zespołu należy :

1.Uzgadnianie usytuowania projektowanych sieci uzbrojenia terenu,

zwanych dalej ;uzgodnieniami", dokonuje się po uprzednim

zbadaniu bezkolizyjności usytuowania projektowanych sieci

uzbrojenia terenu z już istniejącymi i projektowanymi innymi

przewodami i urządzeniami, z obiektami budowlanymi, znakami

geodezyjnymi, grawimetrycznymi i magnetycznymi, zielenią

wysoką, pomnikami przyrody, a także po zbadaniu ustaleń

miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego.

2.Uzgodnienie w pasie drogowym lub liniach rozgraniczających

drogi dokonuje się w oparciu o przepisy o drogach publicznych, a

także o warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać

drogi publiczne i ich usytuowanie.

§5

Do podstawowych obowiązków członków i konsultantów Zespołu należy:

-Wnikliwe zapoznanie się ze zgłoszonymi do uzgodnienia opracowaniami

projektowymi.

-Podejmowanie w imieniu reprezentowanej instytucji wiążących ustaleń i decyzji.

Sprawdzanie zgodności warunków technicznych podłączenia do sieci

uzbrojenia terenu z przedłożonym projektem.

§6

1.Przewodniczący Zespołu lub jego Zastępca może dokonywać

jednoosobowo uzgodnień dokumentacji projektowej w przypadku

określonym w § 10 ust. 2 rozporządzenia.

2.Dokumentacja projektowa przekazywana do uzgodnienia powinna być

autoryzowana przez wykonawcę i dostarczona do Zespołu w trzech

egzemplarzach ze zleceniem, w którym należy podać dane projektanta,

inwestora oraz płatnika i warunki płatności. Do dokumentacji należy

dołączyć po l egz. kopii decyzji o ustaleniu warunków zabudowy i

zagospodarowania terenu oraz warunków technicznych podłączenia do

istniejącej infrastruktury technicznej.

3.Przedkładany do uzgodnienia projekt podlega wstępnej ocenie w zakresie:

-zgodności z wnioskiem o uzgodnienie

terminu obowiązywania decyzji o ustaleniu warunków zabudowy i zagospodarowania terenu, oraz warunków technicznych podłączenia do sieci i ich zgodności z projektem, czytelności opracowania projektowego.

-aktualności i prawidłowości sporządzenia mapy wykorzystywanej do

projektowania.

-projekty sporządzone na mapach numerycznych powinny być opracowane

geodezyjnie przez uprawnione jednostki wykonawstwa geodezyjnego lub

jednostkę prowadzącą obsługę organizacyjną! techniczną Zespołu, a

opracowanie to powinno być przekazane do Zespołu na nośnikach

komputerowych (dyskietki 3VŁ", ZIP,CD) łącznie z mapą.

W przypadku nie spełnienia wymaganych warunków wstępnych Przewodniczący Zespołu odmawia przyjęcia dokumentacji projektowej do uzgodnienia.

§8

1.Wpływająca do Zespołu dokumentacja projektowa jest rejestrowana w

księdze robót (prowadzone w formie analogowej lub cyfrowej) i

otrzymuje kolejny numer. Ponadto w księdze tej należy wpisać: etap

projektu i rodzaj uzgodnień, datę i numer pisma zlecającego, nazwisko

lub nazwę zlecającego z adresem, kodem pocztowym i numerem NIP,

nazwisko - nazwę projektanta, oraz nazwę i położenie obiektu.

2.Przedłożona i przygotowana do uzgodnienia dokumentacja projektowa

rozpatrywana jest na najbliższym posiedzeniu Zespołu, który wyraża

swoje stanowisko w formie protokółu, którego wzór stanowi załącznik

nr l do Regulaminu.

3.W protokóle uzgodnień należy podać uwagi i zalecenia dotyczące

wymogów branżowych oraz wymogów dotyczących konieczności

zabezpieczenia przed uszkodzeniem lub zniszczeniem w trakcie robót

ziemnych istniejących elementów infrastruktury technicznej i osnów

geodezyjnych.

4.Uzgodniona lokalizacja obiektów budowlanych podlega graficznej

rejestracji na matrycach mapy zasadniczej miasta X w przypadku

map analogowych lub na odpowiedniej warstwie mapy cyfrowej w

przypadku map numerycznych.

5. Wprowadzenie zmian w projekcie po uzgodnieniu przez Zespół lub w trakcie realizacji inwestycji w zakresie usytuowania obiektów i sieci uzbrojenia terenu wymaga ponownego uzgodnienia.

§9

1.Po uzgodnieniu zleceniodawca otrzymuje:

l egz. opinii sporządzonej przez Przewodniczącego Zespołu w/g wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do Regulaminu.

-2 egz. złożonego do uzgodnienia projektu potwierdzonego klauzulą o

uzgodnieniu zgodną z wzorem określonym w załączniku nr 3 do niniejszego

zarządzenia.

-zwrot kopii decyzji o ustaleniu warunków zabudowy i zagospodarowania

terenu oraz warunków technicznych podłączenia.

2.W aktach Zespołu pozostaje :

l egz. uzgodnionego projektu.

l egz. protokółu z posiedzenia Zespołu.

l egz. kopii wydanej opinii.

Nie ma słowa o uprawnionych projektantach .Jest co prawda zapis :” należy podać dane projektanta” ale połaczony z jakmś zleceniem i płatnościami…

Mam więc nadzieję, ze jak zakupie mapę i złożę ponownie wniosek o uzgodnienie to nie będę miał problemów. Nadzieję pozwala też mieć pkt 1 par 6:

Przewodniczący Zespołu lub jego Zastępca może dokonywać

jednoosobowo uzgodnień dokumentacji projektowej w przypadku

określonym w § 10 ust. 2 rozporządzenia.

Czyli: § 10.Rozporządzenia :

2. Uzgadnianie sieci będących przyłączami do budynku lub budowli, w części usytuowanej na nieruchomości, w stosunku do której prawo do dysponowania na cele budowlane, o którym mowa w art. 3 pkt 11 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, Nr 109, poz. 1157 i Nr 120, poz. 1268 oraz z 2001 r. Nr 5, poz. 42), przysługuje wnioskodawcy, nie wymaga przedłożenia wniosku na posiedzeniu zespołu i zasięgania opinii jego członków.