robertsz 14.06.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam , Powiedzcie mi czy mogę uziemienie zrobić w taki oto sposób od budynku ok 3m mam studnie i do niej wprowadził bym bednarkę która by szla do budynku a po drodze w bił bym jeszcze ze 3 szpilki zadziała takie oto rozwiązanie? Jeśli studnia jest głębinowa (czyt. stalowa rura w ziemi) to TAK. Jeśli studnia jest betonowa to NIE. 3m długości bednarki to tyle co kot napłakał, ale lepsze to niż nic. Pomocne będzie wbicie 1 długiej (6-7m) szpilki uziemiającej do ziemi. Mniej więcej 60-90cm od obrysu budynku i walisz młotkiem* ile wlezie. Po wbiciu, łączysz to z bednarką i dalej do budynku. Sama bednarka o 3m długości to rezystancja rzędu 100-300 om, zdecydowanie za dużo. Szpilka poprawi ten wynik o rząd wielkości. * Ten młotek to oczywiście żart, nie wbijesz ręcznie szpilki o takiej długości. Pożycz od hydraulików młot SDS MAX z funkcją kucia i nim wchodzi jak w masełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acros 14.06.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam,Powiem tak studnia jest betonowa(kręgi betonowe) ale w niej są puszczone 2 rury stalowe. To rozumiem że bednarkę mam przyczepić do nich i wyprowadzić do budynku (dom ok 25lat wiec bez uziomu) a następnie w połowie bednarki wbić taka szpile http://allegro.pl/uziom-laczony-szpilkowy-3m-kpl-najtaniejjj-i1663225109.html (myślałem o 3 sztukach rozstawionych od siebie o ok 1m) sama bednarka będzie miała ok 7m. Dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 14.06.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Nie opowiadaj głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.06.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 acros: przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz.To co chcesz zrobić to uwodnienie jak już wyżej napisano. Uziemienie to styk metal-ziemia. Im większa powierzchnia styku tym lepiej. Masz zbędną szynę kolejową to ją zakop w ziemi zamiast bednarki. Widziałem już nawet bębny z nierdzewki z pralki automatycznej w roli uziomu. Widziałem płyty stalowe, bo nie było innej opcji. Szpilki o których piszesz łączy się w dłuższe zestawy i takie zestawy wbija się w ziemię.Wbijasz do momentu aż z pomiarów wyjdzie odpowiednia wartość uziomu.Nie da się wbić więcej? No to walisz kilka metrów obok kolejny zestaw szpilek. Aż do skutku. Moja sugestia, porozmawiaj z jakimś fachowcem na miejscu.Z Twoich wypowiedzi wynika, że wogóle nie łapiesz tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acros 15.06.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam, Łapie tylko może z moich postów tego nie widać . Kiedyś czytałem gdzieś w necie że można użyć studni (w końcu woda przewodzi prąd i ma styczność z ziemią i studnie użyć jako naturalnego uziomu). U kolegi fachowcy wpijali 3 takie szpila w odstępie od siebie ok 0,5m głębokość 3m. Teraz mam wykopany rów na głębokość 90cm długi ok 6m do poprowadzenie rury od domu do studni. Pomyślałem że mogę przy okazji zrobić w nim uziemienie (puścić bednarkę i wbić kilka szpil z wbijaniem niema problemu bo mam zaraz pod ziemią sam piasek). Nie mam dostępu do miernika uziomu ale widzę że bez tego chyba się nie obejdzie. I dzięki za naświetlenie tematu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.06.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Witam, Łapie tylko może z moich postów tego nie widać . Kiedyś czytałem gdzieś w necie że można użyć studni (w końcu woda przewodzi prąd i ma styczność z ziemią i studnie użyć jako naturalnego uziomu). U kolegi fachowcy wpijali 3 takie szpila w odstępie od siebie ok 0,5m głębokość 3m. Teraz mam wykopany rów na głębokość 90cm długi ok 6m do poprowadzenie rury od domu do studni. Pomyślałem że mogę przy okazji zrobić w nim uziemienie (puścić bednarkę i wbić kilka szpil z wbijaniem niema problemu bo mam zaraz pod ziemią sam piasek). Nie mam dostępu do miernika uziomu ale widzę że bez tego chyba się nie obejdzie. I dzięki za naświetlenie tematu. pozdrawiam Błąd wyniesiony z podstawówki - Woda nie przewodzi prądu, niedowiarki zakład o flaszke Finlandii Masz wykop - wykorzystaj go. Problem w tym, że taka ilość wykopu może być niewystarczająca. Ale, zawsze to lepsze niż nic. Zwłaszcza, że wykop masz poniżej poziomu przemarzania gleby. Wbijanie szpilek obok siebie (co pół metra) nic nie daje, znaczy daje... lepsze samopoczucie inwestora i większą fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acros 24.06.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Rozumiem zatem ze lepiej jest wbić jedna długa szpile np. 6metrow niż kolo siebie 2 po 3m. Odnośnie bednarki to mogę położyć jej trochę więcej ale będzie ona pozawijana (to znaczy mam wykopany fundament do zalania na schody i w nim mógłbym ułożyć ją wtedy by się uzbierało ok 20metrow może i więcej. Mam jeszcze jedno pytanie czy koło studni lepiej wbijać szpule czy jednak bliżej domu (domyślam się ,że to drugie rozwiązanie będzie lepsze) a może zrobić tak, że położę bednarkę potem wbije szpile 6m na środku miedzy domem a studnia a druga np 3m na samym końcu bednarki które będzie pod fundamentem schodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts